Εκτός του καθεστώτος των ενισχύσεων της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αφήνει τους αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τα συλλογικά σχήματα των αγροτών το σχέδιο προκήρυξης το οποίο εξέδωσε ο Υπουργείου Ανάπτυξης στις 13 Φεβρουαρίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στη Δυτική Μακεδονία.
Το Σχέδιο της Προκήρυξης του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα με την πρόβλεψη του στο άρθρο 13 αναφέρει πως «Από τις ενισχύσεις του παρόντος καθεστώτος εξαιρούνται Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ομ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές Επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, Ατομικές Επιχειρήσεις».
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, μετά από ενημέρωση που έκανε ο Περιφερειάρχης, με το Γιώργο Κασαπίδη να τονίζει πως θα συνταχθεί μία επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Νίκο Παπαθανάση, ώστε να ζητηθούν εξηγήσεις γι’ αυτή την εξαίρεση η οποία πρέπει να μην ισχύσει.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, η οποία τόνισε πως ο γεωργικός τομέας ενώ περιγραφόταν ως πυλώνας του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης «τώρα εξαιρείται», ενώ δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις με τον Περιφερειάρχη για το αν γνώριζε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ή για αν άλλη μία φορά «αποφασίζουν άλλοι».
Στις 28 Φεβρουαρίου, ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, είχε ενημερώσει με επιστολή του τόσο τον Περιφερειάρχη, όσο και τους Βουλευτές, ζητώντας άμεσα ενέργειες χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό να μην δίνεται το δικαίωμα στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις (πόσο μάλλον σε αυτές που έχουν έδρα στο Νομό και έχουν ήδη θετική προαξιολόγηση από την Τεχνική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΤΕΣΔΑΜ) να συμμετέχουν επενδυτικά στην «Δίκαιη Μετάβαση».