Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αντικείμενο το επιχειρησιακό σχέδιο προετοιμασίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) Μίνα Γκάγκα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, η πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) Δάφνη Καϊτελίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) Δήμος Μπαρτσώκας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.
Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Συναγερμός μετά το κρούσμα στη Θεσσαλονίκη -Τι ισχύει με τα εμβόλια
Σε αρχές και ειδικούς έχει σημάνει συναγερμός μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Ενας διάκονος στην Θεσσαλονίκη είναι ο πρώτος που διαγνώστηκε με την συγκεκριμένη μετάλλαξη και οι αρχές θα προχωρήσουν σε σαρωτικούς ελέγχους. Ο 36χρονος κληρικός είναι προσωπικός διάκονος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα και φέρεται να είχε βρεθεί ξανά θετικός στον κορωνοϊό πριν από δύο μήνες. Τώρα νόσησε ξανά και αυτή τη φορά βρέθηκε θετικός στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορωνοϊού εντοπίζεται στην χώρα, με τον ασθενή να είναι σε απομόνωση και καλά στην υγεία του.
Σαρωτικοί έλεγχοι λόγω της μετάλλαξης
Μετά τον εντοπισμό του συγκεκριμένου κρούσματος, ο Ν. Χαρδαλιάς μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Θεσσαλονίκη μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα.
«Η πρώτη ανίχνευση του νοτιοαφρικανικού στελέχους είναι εδώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα. Αφορά σε στέλεχος της εκκλησίας και όχι ενδοεκκλησιαστική διασπορά. Σε κάθε περίπτωση με την εξαίρετη συνεργασία της Μητρόπολης και των ανθρώπων των ενοριών που εμπλέκονται προχωράμε σε σαρωτικούς ελέγχους, με μοριακούς ελέγχους και rapid test στην ευρύτερη περιοχή, ακολουθούμε το μονοπάτι των επαφών» ανέφερε ο υφυπουργός σε μια προσπάθεια να μην δημιουργηθεί πανικός για την είδηση αυτή.
Χαρδαλιάς: Η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς
«Δεν γνωρίζουμε από που προήλθε (το εν λόγω κρούσμα). Γι αυτό γίνεται ιχνηλάτηση, για να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε κάποια πράγματα. Έχουμε ενδείξεις και θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζεται» Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τους εμβολιασμούς επισήμανε: «Δεν θα επηρεάσει τους εμβολιασμούς. Προχωράμε με βάση το σχέδιο μας. Παραμένουμε πιστοί στο αρχικό μας σχέδιο» συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Γώγος: Κάποια εμβόλια έχουν μικρή αποτελεσματικότητα στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν στη χώρα μας. «Υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτή τη στιγμή οι τρεις μεταλλάξεις που ανησυχούν είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα» είπε αρχικά και απαντώντας σε ερώτημα για την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη είπε ότι δεν έχουμε ακόμη σαφή δεδομένα, ωστόσο, τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη όμως αποτελεσματικότητα. «Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55%», είπε, τονίζοντας «υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».
Ο κ. Γώγος σημείωσε πως η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού μεταδίδεται πιο εύκολα και αυτό την κάνει πιο επικίνδυνη.
Κορωνοϊός: 107 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης
Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στην χώρα υπάρχουν πέρα από το κρούσμα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν επιβεβαιωθεί και 107 της βρετανικής. Από αυτά μάλιστα, τα 80 αφορούν την Αττική. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τις πύλες εισόδου της χώρας, την Θεσσαλονίκη την Χαλκιδική, την Πιερία και την Πάτρα.
Πηγή: iefimerida.gr