Κινητοποιήσεις από τη ΓΕΝΟΠ, με σύμμαχο την τοπική κοινωνία για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες
Εκστρατεία για τη σωτηρία των μονάδων, κυρίως στη Μεγαλόπολη, ξεκινούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με σύμμαχο την τοπική κοινωνία, προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αλλά κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου, καθότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας επιφέρει πολιτικό κόστος για την αριστερή κυβέρνηση.
Η ΓΕΝΟΠ επιστρέφει με δυναμικές κινητοποιήσεις, έπειτα και από την ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη για την απαίτηση των δανειστών να ενταχθούν «φιλέτα» της ΔΕΗ στο πακέτο του 40% των λιγνιτικών μονάδων που θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.
Μιλώντας στο protothema.gr ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης τάχθηκε κατά του σχεδίου πώλησης των εν λόγω μονάδων και τόνισε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρινα ενημέρωση των φορέων και στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει το πρώτο συλληπτήριο στη Φλώρινα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, η συμφωνία έχει κλείσει και μένει η οριστικοποίηση με την άφιξη των δανειστών στην Αθήνα. Ήδη, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν σε τεχνικό επίπεδο για τις λεπτομέρειες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμπεριληφθούν οι μονάδες Μελίτη 1 και 2 στην Φλώρινα (450 MW), οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ( 255 MW και 256 MW) και εξετάζονται τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Βεύη και Κλειδί. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες στη Μεγαλόπολη είναι 1.100 και στη Φλώρινα περίπου 200 άτομα.
Αν και το υπουργείο Ενέργειας εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test για τις μονάδες, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν το αντίθετο. Αν, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου διαψευστεί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, ούτως ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση αποεπένδυσης στο λιγνίτη ως τα μέσα του 2018.