Σε εξέλιξη βρίσκεται ο ΤΡΥΓΟΣ , που ξεκίνησε νωρίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και με αυξημένη παραγωγή .
Πάντως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι οι μέρες του τρύγου , είναι μέρες χαράς και γιορτής, καθώς πλημμυρίζουν οι κάμποι τραγούδια, παιδικές φωνές και τρυγητές με καλά ακονισμένα κλαδευτήρια , για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ώστε να γεμίζουν γρήγορα τα κοφίνια με ώριμα σταφύλια .
Ο τρύγος είναι η τελευταία φάση της δραστηριότητας της αμπελοκαλλιέργειας και αφορά τη συγκομιδή των σταφυλιών.
Έτσι έρχεται η αμοιβή του αμπελουργού, ενώ ο καθορισμός της ημερομηνίας του τρύγου γίνεται με βάση τη φυσιολογική ωρίμανση των σταφυλιών , η οποία υπολογίζεται με το έμπειρο μάτι του παραγωγού.
Μετά την ολοκλήρωση του φετινού πρόωρου τρύγου, σειρά έχει το πάτημα των σταφυλιών, όπου στο κτήμα του αμπελοκαλλιεργητή Χρήστου Μάγγου , επιμένουν να χρησιμοποιούν το χειροκίνητο παραδοσιακό πατητήρι… όπως παλιά, με το μούστο να ρέει μέσα στα κρασοβάρελα από όπου τον τραβούν πριν να αρχίσει η ζύμωση.
Οι έμπειροι κρασοπαραγωγοί γνωρίζουν τα μυστικά του καλού κρασιού , προσέχοντας την κάθε λεπτομέρεια, ενώ όπως διευκρινίζει ο κ. Μάγγος, μετά τα αλλεπάλληλα κρασοτραβήγματα , τα υπολείμματα των σταφυλιών, τα τσίπουρα ή στέμφυλα όπως τα λένε , τοποθετούνται μέσα σε κάδους επί ένα περίπου μήνα και στη συνέχεια μεταφέρονται στα αποστακτήρια (καζάνια) για την παραγωγή του τσίπουρου, όπου στήνεται ακόμα μία παραδοσιακή γιορτή !
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ