Ανακοινώνεται το πρόγραμμα «Περιγεννητικές Ψυχικές Διαταραχές και Ενδοοικογενειακή Βία. Συμβουλευτική και Περιγεννητική Εκπαίδευση» του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ του ΠΑΔΑ, με έναρξη στις 8/11/2024.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια 6 εβδομάδες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) και η παρακολούθηση του είναι εξ αποστάσεως. Παρέχει όλες τις απαραίτητες γνώσεις γύρω από την περιγεννητική ψυχική υγεία, τη συμβουλευτική, τις μεθόδους ανίχνευσης και παραπομπής και τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων μαιευτικής ψυχοεκπαίδευσης. Επιπλέον, προσφέρει όλες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με την ανίχνευση περιγεννητικών κοινωνικών προβλημάτων και τον τρόπο διαχείρισης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων γυναικών στην περιγεννητική περίοδο.
Όπως είναι ήδη γνωστό, η περιγεννητική περίοδος είναι πεδίο ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών. Η μαιευτική ψυχοεκπαίδευση περιλαμβάνει τη συνεργασία διαφόρων επιστημόνων, που έχουν ως στόχο την εκπαίδευση των γονέων αναφορικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη λοχεία αλλά και την πρόληψη και διάγνωση περιγεννητικών διαταραχών ψυχικής υγείας.
Η ενδοοικογενειακή βία ως μάστιγα της εποχής απασχολεί την κοινωνία και τους επαγγελματίες υγείας, ιδιαίτερα όταν αφορά την περιγεννητική περίοδο που έχει άμεση επίπτωση στη ζωή της μητέρας και του νεογνού/βρέφους. Στο τέλος του προγράμματος παίρνετε την πιστοποίησή σας δια βίου χωρίς να χρειάζεται επανάληψη νεότερου σεμιναρίου.
Οι στόχοι του προγράμματος αφορούν:
- Την συνεχιζόμενη εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας που τους ενδιαφέρουν τα επιστημονικά πεδία της περιγεννητικής κοινωνικής και ψυχικής υγείας.
- Την κατανόηση της περιγεννητικής περιόδου υπό το πρίσμα της ψυχικής και της κοινωνικής υγείας.
- Την έγκαιρη ανίχνευση και αξιολόγηση περιγεννητικών ψυχο-κοινωνικών προβλημάτων μέσα από την εφαρμογή των κατάλληλων διαγνωστικών εργαλείων και μέσων.
- Τον εντοπισμό δυνητικά επιβλαβών παραγόντων που επιδρούν στην ψυχική και κοινωνική υγεία της γυναίκας (ψυχιατρικό ιστορικό, ανεπαρκής συντροφική σχέση, ενδοοικογενειακή βία, προωρότητα, δυσκολίες στο θηλασμό, παρελθόντα τραυματικά γεγονότα ζωής, χρήση ουσιών κ.α.).
- Την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων και κινδύνων που απειλούν την ψυχική υγεία της μητέρας ή του παιδιού (μητρική αυτοκτονία/ βρεφοκτονία, επιπτώσεις βίας σε μητέρα-έμβρυο/παιδί, επιπτώσεις της χρήσεις ουσιών).
- Την συμβουλευτική εγκύου/λεχωίδας και οικογένειας σχετικά με την ανίχνευση αρχόμενων συμπτωμάτων κάποιας περιγεννητικής ψυχικής διαταραχής.
- Την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και στρατηγικών με σκοπό την προετοιμασία προγραμμάτων γονεϊκότητας σε ομάδες εγκύων αλλά και σε ειδικούς πληθυσμούς εγκύων (ανήλικες, μετανάστριες, Ρομά, χρήστες ουσιών, θύματα βίας).
- Την ανάπτυξη κατάλληλων δεξιοτήτων και τεχνικών προσέγγισης και συνεργασίας με τη διεπιστημονική ομάδα.
Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος ο εκπαιδευόμενος θα μπορεί να:
- Να προσδιορίζει και να διακρίνει τα περιγεννητικά είδη των ψυχικών διαταραχών και τις ευπαθείς ομάδες κοινωνικών προβλημάτων.
- Να σχεδιάζει και να εφαρμόζει προγράμματα ανίχνευσης περιγεννητικών ψυχικών διαταραχών και κοινωνικών προβλημάτων της περιγεννητικής περιόδου σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα.
- Να διακρίνει τις ομάδες γυναικών υψηλού κινδύνου ανάπτυξης ψυχικών διαταραχών.
- Να ενδυναμώσει τις ευπαθείς ομάδες εγκύων/λεχωίδων ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα και να αναζητήσουν λύσεις.
- Να κατανοεί τη σημασία του οικογενειακού περιβάλλοντος στην πρόληψη ή την επιδείνωση ψυχικών διαταραχών και κοινωνικών φαινομένων.
Περισσότερες πληροφορίες: https://kedivim.uniwa.gr/course/perigennitikes-psychikes-diataraches-kai-endooikogeneiaki-via-symvoyleytiki-kai-perigennitiki-ekpaideysi/
Τα δίδακτρα είναι 300 ευρώ και καταβάλλονται σε 2 δόσεις.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων: