Τα κρούσματα σχολικού εκφοβισμού αυξάνονται ραγδαία στη χώρα μας. Τις περισσότερες φορές τα θύματα του εκφοβισμού σιωπούν, καθώς φοβούνται να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να έχουν “τεντωμένες κεραίες” ώστε να “διαγνώσουν εγκαίρως το πρόβλημα”.
Για το προφίλ θυμάτων και θυτών, την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, μίλησαν αξιόλογοι εισηγητές στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Εορδαίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κοζάνης, την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση και τον Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας στο Επιμελητήριο της πόλης.
Προλογίζοντας την ημερίδα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας Απόστολος Καΐδης, τόνισε την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης, προκειμένου να ενημερωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και να το προβάλουν, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Εορδαίας θα υλοποιήσει μία σειρά ανάλογων διοργανώσεων.
«Σχολικός εκφοβισμός: εννοιολογική οριοθέτηση και παράγοντες εμφάνισής του- Δράσεις Σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας», ήταν το θέμα που ανέπτυξε η εκπαιδευτικός Αθηνά Βαρσαμίδου, υπεύθυνη Περιφερειακής ομάδας δράσης-πρόληψης Εορδαίας-Βοΐου.
Για τις «Ψυχολογικές διαστάσεις του σχολικού εκφοβισμού», μίλησε η ψυχολόγος Αγάπη Τερζοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι οι συντελεστές του bulling στα παιδιά είναι πολλοί και επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους, συμβουλεύοντας τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να προσέχουν ιδιαίτερα κάθε αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών και να συζητάνε μαζί τους.
«Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας να ενημερώσει τους γονείς για το φαινόμενο της σχολικής βίας, που είναι πολυπαραγοντική είτε μέσα στο σχολείο, είτε στο κοινωνικό περιβάλλον, ώστε να αντιμετωπιστεί σφαιρικά. Εστιάζουμε στην πρόληψη και απευθυνόμαστε -όχι μόνο στα θύματα- αλλά και στους θύτες τους οποίους πρέπει να εντάξουμε στην κοινωνία», δήλωσε στον «Π» η Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης υπεύθυνη Περιφερειακής Ομάδας Πράξης Πρόληψης Σχολικού Εκφοβισμού Εορδαίας Ελένη Μπαμπίλα.
Από την πλευρά του ο κοινωνικός λειτουργός Ηλίας Πατσινακίδης έδωσε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν το πόσο η κρίση που βιώνει η χώρα επηρέασε το bulling, τονίζοντας πως είχε σαν αποτέλεσμα ν’ αναπτυχθεί μέσα από τον κοινωνικό ρατσισμό καθώς έχουν οξυνθεί οι κοινωνικές ανισότητες οι οποίες μεταφέρθηκαν και στο σχολείο.
Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, ακολούθησε συζήτηση από την οποία ωφελήθηκαν όλοι.