Αν υπήρχε μια έκπληξη στη χθεσινή συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή ήταν η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα αρκετά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, ξαφνιάζοντας τους δημοσιογράφους, τους υπαλλήλους του Προεδρικού Μεγάρου ακόμα και τους συνεργάτες του.
Κατά τα άλλα, το κλίμα ήταν καλό και ήρεμο μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και η συνεδρίαση έληξε σχετικά γρήγορα, εντός μισής ώρας. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί μαζί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου συμφώνησαν την διεξαγωγή εκλογών στις 25 Ιουνίου ενώ επιβεβαιώθηκε η μη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προχώρησε στη τελευταία λύση, όπως ορίζει το Σύνταγμα, για υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Σήμερα λοιπόν, στις 4 το απόγευμα, ο Ιωάννης Σαρμάς, ορκίζεται πρωθυπουργός.
Αμέσως μετά, θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντα του από τον προκάτοχό του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας υπηρεσιακής κυβέρνησης, οι υπουργοί αναμένονται να ορκιστούν την Παρασκευή το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο ανήκουν σε ακαδημαϊκούς χώρους, με μακρά εμπειρία και θητεία στο αντικείμενο που αναμένεται να αναλάβουν.
Κρισιμότερα θεωρούνται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας λόγω των Τουρκικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή 28 Μαΐου. Όπως όλα δείχνουν, ο Πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία, Βασίλης Κασκαρέλης προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών, ενώ το υπουργείο Άμυνας, όπως όλα δείχνουν, θα αναλάβει ο υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Την θέση του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα πάρει ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης ενώ στο κρίσιμο λόγω της αντιπυρικής περιόδου Πολιτικής Προστασίας μοιάζει να «κλειδώνει» ο νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς. Επιπλέον, βέβαιο θεωρείται ότι η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου θα ορκιστεί υπουργός Υγείας. Στην θέση της θα παραμείνει η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού για να «τρέξει» τις εκλογές. Την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ακούγεται πως θα αναλάβει ο νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης.
Την ίδια ώρα, με το βλέμμα στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Υγείας το ‘12, Χρήστος Κίττας. Ο καθηγητής Νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης, η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας (‘08-’14), Ελένη Λούρη, βολιδοσκοπείται για το υπουργείο Ανάπτυξης. Τέλος, η διευθύνουσα Σύμβουλος του Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα, προορίζεται για υπουργός Τουρισμού.
Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών
Μετά την σημερινή ορκωμοσία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, αύριο οι υπουργοί αναμένεται να προσέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο, ώστε με τη σειρά τους να ορκιστούν και να αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.
Το επόμενο βήμα είναι η σύγκληση της νέας βουλής. Η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Οι βουλευτές που «κέρδισαν» τον σταυρό των πολιτών ορκίζονται είτε με θρησκευτικό όρκο είτε με πολιτικό, για ένα 24ώρο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα, στις 10:30 οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αντιπροέδρους και τους γραμματείς. Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους. Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί το απόγευμα στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Εφόσον πρόκειται για νέες εθνικές εκλογές, όλες οι σχετικές διαδικασίες, όπως η κατάθεση προγραμμάτων, σημάτων των κομμάτων, συνδυασμών με τα ονόματα των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο και η επ’ αυτών κρίση της Ολομέλειας του Πρώτου Τμήματός του αναφορικά με το δικαίωμα ή όχι της συμμετοχής τους σε εκλογές, θα επαναληφθούν εξαρχής.Αυτή την φορά πάντως, δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλει «σταυρό» ο ψηφοφόρος, για αυτό άλλωστε και δεν θα υπάρχει στυλό μέσα στα παραβάν. Σημαντικό είναι πως οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ισχύον, πλέον, σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.
Πηγή: Πρώτο Θέμα