Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Οικονομία > Εκκαθαριστικά, ΕΝΦΙΑ 2019- Διευκρινίσεις / Γράφει ο Γεώργιος Κοτζαμπάσης

Εκκαθαριστικά, ΕΝΦΙΑ 2019- Διευκρινίσεις / Γράφει ο Γεώργιος Κοτζαμπάσης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου ολοκληρώθηκε όπως είναι γνωστό στο τέλος του Αυγούστου . Ο φόρος βεβαιώνεται αυτόματα σε 5 δόσεις με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης να λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και της τελευταίας στο τέλος Ιανουαρίου του 2020. Πάντα βέβαια υπάρχει η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του ποσού ή ακόμα και ρύθμισης του σε έως και 12 δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5%. Ο φόρος υπολογίζεται σε όλους µε βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση η εφορία από μόνη της να προχωρήσει σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου που έχει ο φορολογούμενος και ακόμη δεν του έχει καταβληθεί. Όσοι δε επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο σε άτοκες δόσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα των τραπεζών που προωθούν μέσω των πιστωτικών καρτών.

Τα ποσοστά μείωσης του ΕΝΦΙΑ, συγκριτικά με τον φόρο που καταβλήθηκε πέρυσι, είναι τα εξής:

 

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  • 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό κριτήριο για απαλλαγή, υπάρχουν οι εξής δύο κατηγορίες:

 

1)Έκπτωση 100% από τον ΕΝΦΙΑ, έγγαμος με 3 εξαρτώμενα μέλη θα πρέπει να έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) έως 16.000 ευρώ, έγγαμος με 4 εξαρτώμενα μέλη έως 17.000 ευρώ, με πέντε εξαρτώμενα μέλη έως 18.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια αυτά αφορούν τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2018, όπως έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος. Επίσης, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του, να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

 

2)Έκπτωση 50% από τον ΕΝΦΙΑ βάσει των εξής κριτηρίων:

– Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του 2018 να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τις 10.000 ευρώ αν αφορά ζευγάρι χωρίς παιδιά, τις 11.000 ευρώ για ζευγάρι με 1 παιδί και τις 12.000 ευρώ για ζευγάρι με 2 παιδιά.

– Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της οικογένειας να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων να είναι έως 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με έως δύο εξαρτώμενα τέκνα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι ως άνω εκπτώσεις παρέχονται στους φορολογούμενος αν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους εντός των ηµεροµηνιών του νόµου. Για τον προσδιορισµό του ΕΝΦΙΑ στο οικογενειακό εισόδηµα υπολογίζονται και έκτακτα εισοδήµατα, δηλαδή αποζηµιώσεις απόλυσης, κοινωνικές παροχές, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως τα επιδόµατα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόµατα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι µισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιµισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%. Όπως επίσης και τα επιδόµατα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόµατα των αναπήρων.

 

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team