Τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Ελληνικής Γούνας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρουσιάζουν σε εκδήλωση στη ΔΕΘ, η Περιφέρεια και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γούνας.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο έτος Ελλάδας – Ρωσίας, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και θα πραγματοποιηθεί στο ρωσικό περίπτερο της ΔΕΘ, την Παρασκευή 16 τρέχοντος στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης». Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, οι τελευταίες λεπτομέρειες της εκδήλωσης συζητήθηκαν στο ρωσικό περίπτερο, το οποίο επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρόντος του αντιπροέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ομιλητές θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτρης Κοσμίδης. Οι δύο τελευταίοι μαζί με τον αρμόδιο για θέματα του έτους Ελλάδας – Ρωσίας Παύλο Τσιότσιο, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει επίδειξη μόδας γούνας, από έξι μανεκέν. Ο Θ. Καρυπίδης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την πρωτοβουλία αυτή, καθώς «θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής γούνας, ένας κλάδος με σημαίνουσα θέση στην Καστοριά και στη Σιάτιστα». Ο Π. Τσιότσιος σημείωσε ότι «είναι μία εκδήλωση που θα στηρίξει τη γούνα και ως εκ τούτου ήμαστε ικανοποιημένοι που πετύχαμε να την εντάξουμε στο πλαίσιο της ΔΕΘ και του έτους Ελλάδας – Ρωσίας».
Στην άψογη συνεργασία Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Δημήτρης Κοσμίδης, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε ορισμένα σημαντικά στοιχεία για τη γούνα που παράγεται στην Καστοριά και στη Σιάτιστα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κλάδου, η γούνα αποτελεί το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, σημειώνοντας ότι «κατά καιρούς οι εξαγωγές ανήλθαν συνολικά σε 400 εκ. ευρώ». Δυστυχώς όμως, τόσο η διεθνής συγκυρία, όσο η ελληνική κρίση και άλλα εγγενή προβλήματα του κλάδου της γούνας, όπως και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης του κλάδου, συνετέλεσαν σε «καθίζηση των εξαγωγών», οι οποίες έκαναν βουτιά και άγγιξαν τελευταία μόλις τα 40 εκ. «Αυτό σημαίνει ανησυχία, σημαίνει υπομονή για να ανταπεξέλθουμε. Άλλωστε έχουμε περάσει κι’ άλλη κρίση, θα την ξεπεράσουμε κι’ αυτή», σημείωσε ο Δ. Κοσμίδης. Σ’ αυτό εκτιμά θα συμβάλλει θετικά η εκδήλωση της ΔΕΘ με την προβολή των μοντέλων της γούνας Καστοριάς και Σιάτιστας, αλλά και με την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Στη συνέχεια παρουσίασε τα βασικά σημεία και τους 9 άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού, υπογραμμίζοντας:
-Περιλαμβάνει συνολικά 500 θέσεις εργασίας για κατάρτιση και συμβουλευτική, εκ των οποίων οι 350 στην Καστοριά και οι 150 στη Σιάτιστα.
-Χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 3.000.000 ευρώ ήτοι 300 επιχειρήσεις από 10.000 ευρώ.
-Προώθηση και προβολή για τη στήριξη της εξωστρέφειας 5.000.000 ευρώ.
-Πιστοποίηση και ιχνολασιμότητα του προϊόντος της ελληνικής γουνοποιίας.
Να σημειωθεί ότι το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Γούνας βρίσκεται στη Διαχειριστική Αρχή και αναμένονται τα επόμενα βήματα.