Μείζον ζήτημα έχει προκύψει με το μέλλον της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, καθώς εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας αποκλείονται από το αντίστοιχο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως καταγγέλλει ο περιφερειακός συνδυασμός «Ελπίδα» και η επικεφαλής Γεωργία Ζεμπιλιάδου.
Ανταπαντώντας η Περιφερειακή Αρχή, υποστηρίζει ότι αντιλήφθηκε εγκαίρως το θέμα που δημιουργήθηκε, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έβγαλε ήδη στον «αέρα» νέα προκήρυξη», με την οποία εκτιμά πως θα ικανοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι βιοκαλλιεργητές της Δυτικής Μακεδονίας και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Η ανακοίνωση του συνδυασμού «Ελπίδα» με σκωπτικό πνεύμα κάνει λόγο για μία ακόμα σημαντική “επιτυχία”, που «ήρθε να προσθέσει στο ενεργητικό της η σημερινή Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Μακεδονίας». Σειρά τώρα έχει, σύμφωνα με την ανακοίνωση «η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην ΠΕ των Γρεβενών. Οι δύο αυτοί σημαντικότατοι παραγωγικοί τομείς χάνουν στην πενταετία, μόνο στα Γρεβενά 13,4 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, εκ των οποίων τα 2,7 εκ € εντός του 2017. Φυσικά για την Περιφέρεια συνολικά, η απώλεια είναι πολύ μεγαλύτερη και ανέρχεται περίπου στα 27 εκ € για τα πέντε χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, καθώς από τους 1000 περίπου βιοκαλλιεργητές που μέχρι σήμερα εντάσσονταν στο πρόγραμμα κάθε χρόνο, φέτος εντάχθηκαν μόλις 300.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός της αβελτηρίας και της ανικανότητας της Περιφερειακής αρχής που πιστεύει πως η παρακολούθηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ γίνεται με τρόπο μαγικό και με κάποιον αυτόματο πιλότο.
Η ομολογία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης στην πρόσφατη σύσκεψη φορέων, ότι υπάλληλος του υπουργείου τους ενημέρωσε ότι η αλλαγή των κριτηρίων της προκήρυξης, που επέφεραν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα, ήταν επιταγή των Ευρωπαϊκών Κανονισμών, τρομάζει για την ανεπάρκεια και την προχειρότητα λειτουργίας της Περιφερειακής Αρχής αλλά κυρίως για την εκ των υστέρων αντίδρασή της με αναποτελεσματικά ψηφίσματα που γίνονται μάλλον για τα μάτια του κόσμου και όχι για την ουσία.
Η ανικανότητα τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερες και δραματικότερες διαστάσεις αν συνυπολογίσουμε πως το τραγικό αυτό αποτέλεσμα μας προέκυψε μετά από την, μετά φανών και λαμπάδων, όπως συνηθίζεται εξάλλου, υποδοχή του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, προ εξαμήνου, οι οποίοι ξαναήρθαν και δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο στα Γρεβενά και την Περιφέρεια συνοδεύοντας τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Αγροτικής Πολιτικής, ο οποίος μάλιστα …..επισκέφθηκε και μια μονάδα που μεταποιεί βιολογικά αγροτικά προϊόντα!!!
Τότε, είδαμε τον Περιφερειάρχη και τους εκπροσώπους της Περιφερειακής Αρχής να καμαρώνουν και να διαβεβαιώνουν πως κατέστησαν σαφή τα σχετικά αιτήματα τους.
Το αποτέλεσμα τους διαψεύδει πανηγυρικά, δυστυχώς, για τον τόπο και ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.
Τι συνέβη άραγε; Δεν ήξεραν τι έπρεπε να πουν και να ζητήσουν (σ. σ. κάτι που δεν θα μας εξέπληττε), ή μήπως οι φίλοι της Κυβέρνησης τους συμπεριφέρθηκαν όπως σε όλα τα μείζονα θέματα για την περιοχή; Τους αγνόησαν ως δεδομένους! Το θέμα φυσικά είναι πως για μια ακόμα φορά χάνει ο τόπος, σε έναν ελπιδοφόρο παραγωγικό τομέα και ακόμα και αν αυτή η απώλεια αφορά μια μερίδα συμπατριωτών μας, τελικά μας αφορά όλους».
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε σε σχετική σύσκεψη στα Γρεβενά ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Βαγγέλης Σημανδράκος, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιλήφθηκε εγκαίρως το πρόβλημα και έφερε το θέμα στο Π.Σ., εκδίδοντας ψήφισμα το οποίο έστειλε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ σε συνδυασμό με αυτό προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμά – υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών – να βγάλει νέα προκήρυξη το υπουργείο, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στις 5 Απριλίου με επίσημο Δελτίο Τύπου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει γνωστό ότι η νέα προκήρυξη θα βγει στον «αέρα» τον Σεπτέμβριο. Στη σύσκεψη που διοργανώθηκε στα Γρεβενά, ζητήθηκαν οι προτάσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την διαμόρφωση των κριτηρίων. Το βασικό που επέμειναν στη σύσκεψη ήταν να μην πριμοδοτούνται με επιπλέον μόρια οι περιοχές NATURA, καθώς με το μέτρο αυτό αποκλείονται παραγωγοί της περιοχής.
«Ως συνέπεια του τρόπου της προκήρυξης είναι η μη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα βιοκαλλιεργητών από την περιοχή των Γρεβενών, λόγω του μοναδικού κριτηρίου (κατευθύνοντας το πρόγραμμα σε συγκεκριμένες περιοχές) της βαθμολόγησης των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός των ορίων των περιοχών που είναι χαρακτηρισμένες ως NATURA», αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου της αντιπεριφέρειας Γρεβενών. Στη συνέχεια τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Π.Ε. Γρεβενών, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του συνδυασμού «Ελπίδα», καθώς σημειώνει:
Το γεγονός αυτό είχε ουσιαστικά ως αποτέλεσμα την απένταξη από το πρόγραμμα ενός ολόκληρου νομού που είχε παράδοση στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων εδώ και δεκαετίες, που είχε επιτόπια μεταποίηση των παραγόμενων προϊόντων, που διέθετε παραγωγούς με συνείδηση και τεχνογνωσία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, που διέθετε το μεγαλύτερο ποσοστό, όχι μόνο σε Πανελλήνιο επίπεδο αλλά και σε Πανευρωπαϊκό, εκτάσεων με βιολογικές καλλιέργειες και που δεν έχει και πολλές διεξόδους στη παραγωγή εισοδημάτων, εκτός του φυσικού της περιβάλλοντος και του πρωτογενή τομέα».