Ακόμη μία νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» από σήμερα τη χώρα, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν χιόνια και καταιγίδες.
Το νέο αυτό «κύμα» κακοκαιρίας έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται δειλά στη Δυτική Ελλάδα και όπως εξηγούν οι μετεωρολόγοι θα γίνει αισθητό (περισσότερο ή λιγότερο) σε όλη τη χώρα, με την ΕΜΥ μάλιστα να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.
Οπως επισημαίνεται η κακοκαιρία θα διαρκέσει από σήμερα μέχρι και την προσεχή Πέμπτη.
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Πού αναμένεται η μεγαλύτερη σφοδρότητα
Η ΕΜΥ, λοιπόν, εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρούς για την επερχόμενη κακοκαιρία και τις περιοχές που θα πληγούν, αναφέροντας:
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το
μεσημέρι της Τρίτης (1-2-2022) έως την Πέμπτη (3-2-2022), με
κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες, τις χιονοπτώσεις
κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά-ημιορεινά και τους
θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ στα πελάγη.
Πιο αναλυτικά:
Α. Τρίτη (1-2-2022)
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το
μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, από
το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική
Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά –
ημιορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της κεντρικής και ανατολικής
Μακεδονίας και της Θράκης.
Θυελλώδεις νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη,
που η έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ.
Β. Τετάρτη (2-2-2022)
Οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν στις
προαναφερθείσες περιοχές και θα επεκταθούν από τις πρωινές ώρες στη
Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και
πρόσκαιρα στην ανατολική Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι προς το
απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα
Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά της
ηπειρωτικής χώρας, στα ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας,
καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θράκης.
Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά το μεσημέρι και στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια το
βράδυ.
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο, που η μέγιστη
έντασή τους θα φτάνει τοπικά τα 8 μποφόρ, ενώ στο νοτιοανατολικό
Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ.
Γ. Πέμπτη (3-2-2022)
Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στην Κρήτη,
τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και
πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την ανατολική
Πελοπόννησο.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σταδιακά μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές.
Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και
ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις πρωινές ώρες και
σε περιοχές της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο.
Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, που η έντασή
τους θα φτάνει τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.
Meteo: Νέα επιδείνωση Τρίτη και Τετάρτη me καταιγίδες και χιόνια
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θα είναι τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.
Η εν λόγω κακοκαιρία αναμένεται να είναι Κατηγορίας 3, όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).
Από τις αρχές του 2022, η μονάδα Meteo ξεκίνησε την κατηγοριοποίηση των κακοκαιριών, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν μεγάλα ύψη βροχής, βασιζόμενη στον υπολογισμό του Δείκτη Επικινδυνότητας Βροχόπτωσης (RPI).
Στο βίντεο του meteo που ακολουθεί παρουσιάζεται ο υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 2/2, καθώς και ο άνεμος κοντά στο έδαφος.
Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Τρίτη κυρίως στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και την Τετάρτη κυρίως στο Αιγαίο, στην Κρήτη και στα Βορειοανατολικά, Ανατολικά και Νότια ηπειρωτικά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, οι οποίες από το μεσημέρι της Τρίτης θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης, καθώς επίσης σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Την Τετάρτη χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και σε ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας.
Ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στα πελάγη, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της Τρίτης στο Ιόνιο και της Τετάρτης στο Αιγαίο θα στραφούν σε δυτικούς έως βορειοδυτικούς.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή πτώση, η οποία θα γίνει αισθητή από την Τρίτη στα βόρεια και δυτικά και στο σύνολο της χώρας την Τετάρτη, οπότε δεν θα ξεπεράσει τους 5-6 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια και τους 11-13 στην υπόλοιπη χώρα.
Μάλιστα, ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης.
Σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές αναμένονται στα δυτικά, οι οποίες έως το πρωί θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, οι οποίες από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στα ορεινά της Θράκης, καθώς και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, αρχικά του Ιονίου και από το μεσημέρι της υπόλοιπης χώρας.
Οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.
Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -4 έως 6, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -1 έως 10, στη Θεσσαλία από 1 έως 12, στην Ήπειρο από 2 έως 12, στη Στερεά από 4 έως 12, στην Πελοπόννησο από 5 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 14, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 8 έως 16 και στην Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το πρωί 5 έως 7 και τοπικά έως 8 Μποφόρ.
Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ και από το μεσημέρι, αρχικά στα βόρεια και στη συνέχεια στα υπόλοιπα, από βορειοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 Μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες και ασθενείς, τοπικές βροχές, που από το απόγευμα θα ενισχυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ και από το πρωί 3 έως 5 και τοπικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες και ασθενείς, τοπικές βροχές, που από το απόγευμα θα ενισχυθούν. Προς το βράδυ υπάρχει πιθανότητα χιονοπτώσεων ή χιονόνερου ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς.
Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Οι 4 περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τον χιονιά
Από τη μεριά του, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ-3 Σάκης Αρναούτογλου προειδοποίησε με ανάρτησή του στο Facebook για έντονα καιρικά φαινόμενα, κάνοντας ειδική μνεία στη Δυτική Μακεδονία.
Συγκεκριμένα, αναφέρει τέσσερις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά, στις οποίες οι κάτοικοι και όσοι προγραμματίζουν να περάσουν από εκεί, όπως λέει ο Αρναούτογλου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Σημειώνει, δε, ότι από τα ξημερώματα αύριο θα υπάρχουν χιονοπτώσειες στις εν λόγω περιοχές και πάνω από τα 550-600 μέτρα υψόμετρα, οι οποίες αναμένεται να εξασθενήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ενταθούν ξανά το απόγευμα.
Καλλιάνος: Ξεκινά ψυχρή εισβολή, χιόνια στα πεδινά της Β. Ελλάδας
Για τη νέα ψυχρή εισβολή που καταφθάνει στη χώρα είχε κάνει ανάρτηση ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, επισημαίνοντας ότι θα φέρει χιόνια, καταιγίδες και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Ο μετεωρολόγος αναφέρει -μεταξύ άλλων- σε ανάρτησή του:
«Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι ισχυροί νοτιάδες, η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι χιονοπτώσεις που θα επηρεάσουν τα ορεινά, αρκετές ημιορεινές περιοχές κυρίως της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, αλλά ακόμη και πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας».
Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
Απ’ την πλευρά της, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Πηγή: iefimerida.gr