Με το ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να βρίσκεται σταθερά σε διαρκή αναταραχή, (σ. σ. όπως θα λέγαμε «σε διαρκές συνέδριο» αν γινόταν ουσιαστικός διάλογος για το παρόν και το μέλλον του κόμματος, την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα, και όχι αψιμαχίες μεταξύ εσωκομματικών αντιπάλων) είναι γεγονός πως ορισμένα στελέχη και μέλη του κοιτάζουν, φανερά ή κρυφά, και προς το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, βλέποντας εκεί μια πιθανή διέξοδο για το πολιτικό τους μέλλον.
Πολλά δε απ’ αυτά τα στελέχη και τα μέλη προέρχονται απ’ το κόμμα αυτό, το οποίο αποχωρίστηκαν άλλοι νωρίς, την εποχή των πρώτων μνημονίων, και άλλοι αργότερα όταν πλησίαζε ή είχε φτάσει ήδη στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο και αν ξενίζει ορισμένους μια τέτοια επιθυμία, δεν σημαίνει πως δεν είναι κατανοητή, θεμιτή και αποδεκτή, όταν μάλιστα στην πολιτική τέτοιου είδους αποχωρήσεις και επιστροφές έχουμε πολλές φορές, σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ωστόσο, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν είναι καλοδεχούμενοι στο ΠΑΣΟΚ αυτοί οι πρώην σύντροφοι που πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Ένα παράδειγμα ίσως μας βοηθήσει στο να βρούμε και κάποια πιθανή απάντηση στο ερώτημα.
Το παράδειγμα αφορά τον κ. Γιάννη Ραγκούση, στέλεχος σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ, που με μια δήλωση του φάνηκε σαν να έκανε άνοιγμα προς το πρώην κόμμα του, αλλά βρέθηκε μπροστά στο… τοίχος που ύψωσε με τη δική του τοποθέτηση ο βουλευτής Επικρατείας κ. Παναγιώτης Δουδωνής, λέγοντας «Αν ονειρεύεται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, πλανάται πλάνην οικτράν»!
Τι ακριβώς συνέβη;
Πρόσφατα, και μετά την υπερψήφιση της πρότασης μορφής κατά του κ. Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ζητήσει συγγνώμη για μια απαξιωτική αναφορά που είχε κάνει ο πρώην Πρόεδρος του (σ. σ. ο κ. Κασσελάκης) για το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «Στο ΠΑΣΟΚ ο καθένας έχει κάθε δικαίωμα να κάνει κριτική. Δεν μπορεί όμως να υβρίζει τα πεντηκοστά γενέθλια ενός ιστορικού κόμματος και μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, με τέτοια προσφορά στον ελληνικό λαό. Προσωπικά νιώθω την ανάγκη και μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσω συγγνώμη από τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μετά από αυτήν την σκαιότατη δήλωση, θεωρώ απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στη δημοσιότητα μια συγκεκριμένη θετική αναφορά για τα 50 χρόνια από την 3η του Σεπτέμβρη, όπως αρμόζει στο πολιτικό ήθος και στον πολιτικό πολιτισμό κάθε αριστερού και προοδευτικού κόμματος».
***
Τα όσα είπε ο κ. Ραγκούσης κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Δουδωνής σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ και δεν φάνηκε να δέχεται τη συγγνώμη του, επισημαίνοντας ότι: “Ο κ. Ραγκούσης ζητάει συγγνώμη για λάθος λόγους. Εκεί που πήγε αυτά θα άκουγε για το ΠΑΣΟΚ. Συγγνώμη θα έπρεπε να ζητάει από τους ψηφοφόρους, τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους άφησε, παρότι ήταν και γραμματέας και υποψήφιος πρόεδρος του ενιαίου φορέα που συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ και τους άφησε για να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ για μια βουλευτική θέση. Συγγνώμη ίσως θα έπρεπε να ζητάει και από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τώρα που είναι μια δύσκολη ώρα θέλει να τους αφήσει και αυτούς. Αν ονειρεύεται επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ τώρα που το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει καλά, πλανάται πλάνην οικτράν”
***
Να υπενθυμίσουμε πως ο κ. Δουδωνής είναι από εκείνα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του σημερινού Προέδρου και εκ νέου υποψηφίου, του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, για την υποψηφιότητα του οποίου έβαλε και την υπογραφή του μαζί με άλλους βουλευτές και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Αυτή η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα πως αν επανεκλεγεί ο κ. Ανδρουλάκης τότε δύσκολα θα ανοίξουν και πάλι οι πόρτες του ΠΑΣΟΚ για ορισμένα στελέχη που το εγκατέλειψαν τις δύσκολες ώρες του και βρήκαν στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, πως από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ το 2022 ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει ότι “Όσοι επέλεξαν να εγκαταλείψουν την παράταξη από την εξουσιομανία τους, χτυπώντας την ανελέητα ως σύγχρονοι γενίτσαροι, δεν έχουν και δεν θα έχουν καμία θέση ανάμεσά μας”.
***
Συμπέρασμα;
Στην πολιτική ισχύει πάντα η γνωστή ρήση «ποτέ μην πεις ποτέ».
Έτσι, πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν στην πορεία.
Πολλά που θα εξαρτηθούν από το ποιος θα εκλεγεί στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε τι κατάσταση θα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κοπάσει η φουρτούνα την οποία αντιμετωπίζει σήμερα.