Μέσα σε κλίμα αμφισβητήσεων και διαφωνιών της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε τη σύμβαση του δήμου Κοζάνης με τον ΟΣΕ και την ΓΑΙΑ–ΟΣΕ, για την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του σιδηροδρομικού σταθμού.
Η συμπολίτευση κάνει λόγο για «ένα σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης μακράς πνοής» και ένα «πολεοδομικό όραμα», ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως πρόκειται για «αποικιοκρατική σύμβαση» και για «ατεκμηρίωτη παρέμβαση». Τελικώς, η σύμβαση ψηφίστηκε με τις ψήφους του πλειοψηφούντος συνδυασμού, η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «παρών», και από την ελάσσονα αντιπολίτευση καταψήφισε ο συνδυασμός «Παρέμβαση Ανάπτυξης για τον Δήμο Κοζάνης», του Ιωάννη Δεληγιάννη και «λευκό» ψήφισε ο «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Γκουτζηκώστα.
Με την εν λόγω σύμβαση περνάει στο δήμο Κοζάνης για 99 χρόνια η έκταση πέριξ του σιδηροδρομικού σταθμού, συνολικού εμβαδού 171,5 στρεμμάτων έναντι του συμβολικού τιμήματος των 800 ευρώ το μήνα. Η αξιοποίηση της έκτασης εντάσσεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με παρεμβάσεις κοινωνικής, περιβαλλοντικής, οικονομικής αναβάθμισης, αναζωογόνησης και ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του νοητού άξονα από την πλατεία Νίκης μέχρι το τέρμα του σιδηροδρομικού σταθμού.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης μίλησε για ένα «πολεοδομικό όραμα», για την παραχώρηση του χώρου είπε «ένα αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα», ενώ σημείωσε ότι «υπέρτατος στόχος είναι η πόλη να αναδείξει την ταυτότητά της και να αποτελέσει ένα περιβάλλον κοινωνικά συνεκτικό».
«Ιστορική» χαρακτήρισε τη στιγμή ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Κώστας Δεσποτίδης, καθώς «πρόκειται για μία πολύ σπουδαία εξέλιξη για την πόλη, αφού εντάσσεται στον αστικό ιστό μία πολύ μεγάλη περιοχή, η οποία ήταν νεκρή και χώριζε την πόλη στα δύο». Πρόσθεσε επίσης ότι αν δεν αξιοποιούνταν η συγκεκριμένη έκταση από τον δήμο Κοζάνης, μπορεί να κατέληγε σε ιδιώτες και να οικοπεδοποιούνταν.
Με διαφορετική ματιά βλέπει η αντιπολίτευση το όλο εγχείρημα, το οποίο σύμφωνα με τον Λάζαρο Μαλούτα, «είναι ατεκμηρίωτο». Το σχέδιο προβλέπει νέο εμπορικό – παραγωγικό κέντρο, όταν «η τοπική αγορά στενάζει», όπως είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «η σημερινή γνωμοδότηση έρχεται μετά το προσύμφωνο που έγινε μόνο με τις ψήφους της παράταξης της δημοτικής αρχής». Είπε επίσης ότι «για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου χρειάζονται δάνεια άνω των 16 εκ. ευρώ», για τα οποία αναρωτήθηκε «ποιος θα τα πληρώσει;».
Ο Ιωάννης Δεληγιάννης μίλησε για «αποικιοκρατικού τύπου» προγραμματική σύμβαση, ενώ απευθυνόμενος στην πλειοψηφία διεμήνυσε «μην περιμένετε να τη δεχτούμε. Δεν συναινούμε και ούτε εξουσιοδοτούμε κανέναν να υπογράψει στο όνομα των πολιτών του Δήμου Κοζάνης τέτοιου είδους αποικιοκρατικές προγραμματικές συμβάσεις. Δεν είμαστε ιθαγενείς ούτε πρόκειται να γίνουμε.