Το πρώτο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων της χώρας, το οποίο θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Ιουλίου, στα ορυχεία της ΔΕΗ, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.
Πρόκειται για έργο που κατασκευάστηκε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), σε συνεργασία της ΔΙΑΔΥΜΑ και του ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., οι οποίοι σύστησαν την εταιρία ΕΠΑΔΥΜ Α.Ε. Η κατασκευή και η λειτουργία του πρότυπου έργου στις 10 Ιουνίου 2017, κατατάσσει την ακριτική περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπόρα στην διαχείριση απορριμμάτων. Τα εγκαίνια έγιναν με κάθε επισημότητα, παρουσία πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων και πλήθους φορέων. Ωστόσο, εκτός από την αναμενόμενη απουσία της περιφερειακής Αρχής, έλαμψαν με την απουσία τους, όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παλιότερα είχαν εκφράσει θέσεις αντίθετες στην υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ. Σ’ αυτούς ο Γ. Σταθάκης έστειλε ηχηρό μήνυμα, λέγοντας:
«Να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Διότι υπήρχε – δεν υπάρχει τώρα πια τόσο πολύ συζήτηση – για το αν ένα τέτοιο έργο πρέπει να είναι δημόσιο, δημοτικό, ΣΔΙΤ ή οτιδήποτε άλλο. Η θέση είναι πολύ σαφής: να γίνουν τα έργα με το καλύτερο εργαλείο που είναι πρόσφορο και επιλέγεται από τις τοπικές κοινωνίες. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου και η σημερινή μας συνάντηση εδώ αυτό αποδεικνύει». Ακόμη ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε:
«Το έργο αυτό δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε απόλυτη ταύτιση της αυτοδιοίκησης της Δυτικής Μακεδονίας. Η εμπειρία που έχουμε από όλη την Ελλάδα σε έναν τομέα που έχουμε καθυστερήσει δραματικά έχει να κάνει αποκλειστικά με το ποιος έχει την πρωτοβουλία και την πρωτοποριακή διάθεση να προχωρήσει και να λύσει ένα τόσο σημαντικό θέμα». Στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πέντε σημαντικές πτυχές – σταθμούς του έργου:
Πρώτον, να το πω ευθέως, στη Δυτική Μακεδονία η κατ’ αρχήν συνεργασία των δήμων και η απόφασή τους να προχωρήσουν έγκαιρα, αποτελεί τη βασική αιτία του ότι είμαστε σήμερα εδώ. Προχώρησαν με αποφασιστικότητα, με ενότητα και επέλεξαν και τον τρόπο και την διαδικασία, με την οποία υλοποίησαν ένα τόσο σημαντικό έργο. Αξίζουν συγχαρητήρια γιατί είναι πρώτη περιφέρεια, η οποία έχει πλέον Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
Δεύτερον, υπήρξε εξαιρετική συμβολή της εταιρίας, η οποία ανέλαβε και το ρίσκο, αλλά διαθέτει και τεχνολογία και είναι μια εξαιρετικά αξιόπιστη εταιρία – και τους όρους με τους οποίους έγινε όλη η διαδικασία του ΣΔΙΤ και την οποία παρακολουθούσαμε στενά στο υπουργείο Οικονομίας. Ήταν μία πάρα πολύ ώριμη διαδικασία διαπραγμάτευσης και που αποτυπώθηκε στους όρους της σύμβασης. Εμείς στο υπουργείο Οικονομίας τότε, τον Απρίλιο του 2015, για να βάλω την υπογραφή μου στο έργο ως υπουργός Οικονομίας, είδα ότι είχε κάποια στοιχεία. Το έργο ήταν διαδημοτικό με τρομερή υποστήριξη.
Τρίτον, το έργο ήταν πάρα πολύ ώριμο από άποψη σύμβασης, προετοιμασίας, το υπουργείο Οικονομίας είχε κάνει εξαιρετική δουλειά. Τέταρτον, είχε περάσει όλες τις διαδικασίες ευρωπαϊκές, ελεγκτικές και άλλες.
Πέμπτον, χρηματοδοτικά ήταν πολύ ώριμο, πράγμα που είναι εξαιρετικά σημαντικό σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Έκτον, ο τρόπος αποπληρωμής του διαμόρφωνε ένα πλαίσιο δίκαιης συμβολής των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, επιτρέποντας στο δημόσιο να φέρει ένα μεγάλο βάρος.
«Νομίζω ότι και τότε και τώρα, έγινε ένα μεγάλο βήμα. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό το βήμα χρειάζεται τώρα πια που έχουμε φτάσει για το σύνολο της χώρας να έχουμε πολύ καλούς στόχους από άποψη σχεδιασμού, να έχουν γίνει ισχυρά βήματα στις περισσότερες περιφέρειες για να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε ακόμη πιο πολύ», κατέληξε ο Γ. Σταθάκης.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, έκανε λόγο για «έργο που αποτελεί την καρδιά της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και αναγορεύει την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην πρωτοπορία της χώρας». Πρόσθεσε πως «με πολύ καθυστέρηση ερχόμαστε για να φύγουμε από τον μεσαίωνα των χωματερών», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αλλάζει και το έργο αυτό είναι η απόδειξη ότι ο τόπος μπορεί αν πάει μπροστά».
Ουσιαστική η συνεισφορά της ΔΙΑΔΥΜΑ
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδας Μπόμπολας, σημείωσε ότι «πρόκειται για το πρώτο Ολοκληρωμένο Έργο Διαχείρισης Απορριμμάτων που υλοποιήθηκε σε σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα». Αναφέρθηκε «στην μακρόχρονη διαγωνιστική και ενταξιακή διαδικασία», τονίζοντας πως «στην επιτυχία συντέλεσαν πολλοί παράγοντες, όμως καταλυτικό ρόλο έπαιξαν η ισχυρή τεχνογνωσία που εισήγαγε ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τόσο τεχνολογικά στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων όσο και διαχειριστικά στην διασφάλιση της χρηματοδότησης». Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «ουσιαστική συνεισφορά στην επιτυχία είχε επίσης η αναθέτουσα Αρχή, η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε., η οποία μας έδωσε την δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα έργο σε ένα περιφερειακό σύστημα άρτια οργανωμένο, παρέχοντας πολύτιμη βοήθεια και άρτια συνεργασία».
Την ταυτότητα του έργου παρουσίασε στον χαιρετισμό του ο υπεύθυνος του έργου Νίκος Περδικάρης, επισημαίνοντας:
«Στις 10 Ιουνίου 2017 η ΕΠΑΔΥΜ ολοκλήρωσε την κατασκευή του έργου του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ. Το Έργο θα υποδέχεται τα Αστικά Σύμμεικτα Απορρίμματα των Δήμων σε ένα δίκτυο 10 περιφερειακών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Κοζάνη, Αμύνταιο, Βόϊο, Γρεβενά, Δεσκάτη, Εορδαία, Καστοριά, Σέρβια, Σιάτιστα και Φλώρινα. Από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης θα εκτελείται μεταφόρτωση και μεταφορά στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, όπου θα γίνεται η επεξεργασία και η διάθεση προϊόντων και υπολειμμάτων. Η μονάδα έχει μέγιστη δυναμικότητα 120.000 τόνων/έτος και θα παράγει Κόμποστ Τύπου Α και 8 είδη ανακυκλώσιμων υλικών – 5 είδη πλαστικών, χαρτί, σιδηρούχα μέταλλα και αλουμίνιο.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΔΙΔΥΜΑ, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, υπογράμμισε ότι «εγκαινιάζουμε σήμερα ένα πρωτοποριακό έργο για τη Δυτική Μακεδονία, που σηματοδοτεί την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ορθή διαχείριση απορριμμάτων». Ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ, Δημοσθένης Μαυρίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Το ΟΣΔΑ αναπτύχθηκε σταδιακά. Η πρώτη φάση που κάλυψε την ανάγκη για υγειονομική ταφή των αποβλήτων ολοκληρώθηκε το 2004 και από τον Ιούλιο του 2005 τέθηκε σε πλήρη λειτουργία δίνοντας την δυνατότητα να κλείσουν 207 ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν πλήρως μέχρι το 2007, καθιστώντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την πρώτη περιφέρεια που πέτυχε αυτόν τον στόχο».
Να σημειωθεί τέλος ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ξενάγηση των επισήμων στους χώρους του εργοστασίου.