Ανάμεσα στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας, η Κυριακή των Βαΐων είναι μία από τις δύο μέρες – η άλλη είναι του Ευαγγελισμού – που επιτρέπεται να σπάσει η νηστεία και οι πιστοί να φάνε ψάρι.
Η ερχόμενη Κυριακή είναι των Βαΐων, με την αγορά να είναι ανοιχτή για τα ψώνια ενόψει των γιορτών του Πάσχα. Εκτός από τα ψώνια, οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν νωπά ή ψημένα ψάρια, τηρώντας το έθιμο της ημέρας.
Όπως δήλωσε στον «Π» ο κ. Ευθύμης Τριανταφυλλίδης, ιδιοκτήτης του ιχθυοπωλείου «FISHOUSE» στην Πτολεμαΐδα, ήδη έχουν ξεκινήσει οι προπαραγγελίες για την Κυριακή, ενώ ο κόσμος συνεχίζει να αγαπά και να προτιμά το ψάρι είτε σε περίοδο νηστείας είτε όχι.
Σε ερώτησή μας για την κίνηση στα ιχθυοπωλεία, οκ. Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι η κίνηση είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι το διάστημα της νηστείας παρατηρείται μια μικρή πτώση, η οποία είναι αναμενόμενη. Παρ’ όλα αυτά το ψάρι δεν λείπει από τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών.
Οι οικονομικές καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με διαρκείς κρίσεις τόσο στην οικονομία όσο και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν αλλάξει τις επιλογές των καταναλωτών, οδηγώντας τους στα πιο φθηνά ψάρια, κυρίως σε αυτά του ιχθυοτροφείου. Κάποια από τα λεγόμενα «πελαγίσια» ή αλλιώς ψάρια ανοιχτής θάλασσας είναι πιο ακριβά συγκριτικά κι απαγορευτικά για ορισμένα βαλάντια.
Βέβαια υπάρχουν οικονομικές επιλογές στα «πελαγίσια», τα οποία προτιμώνται στο έπακρο, όπως είναι η σαρδέλα, ο γαύρος, ο κολιός, το σκουμπρί κ.ά.
Για την ημέρα των Βαΐων, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του «FISHOUSE», οι καταναλωτές επιλέγουν συνήθως τσιπούρα, γαύρο, μπακαλιαράκια και μπακαλιάρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της τήρησης του εθίμου την Κυριακή των Βαΐων και της μεγάλης ζήτησης, οι τιμές των ψαριών στην ιχθυόσκαλα είναι ανεβασμένες, αλλά κατά τον κ. Τριανταφυλλίδη, το κατάστημά του απορροφά αυτές τις αυξήσεις και κρατά τις τιμές σταθερές. Το ίδιο έχει συμβεί και με το κόστος στην ενέργεια, καθώς όπως ανέφερε, οι τιμές διατηρούνται ίδιες τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από την αγορά νωπών ψαριών, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν έτοιμα ψημένα ή τηγανισμένα ψάρια – με ανάλογα συνοδευτικά – είτε από το κατάστημα είτε με διανομή στο σπίτι τους. Είναι μια παροχή που έχει ξεκινήσει εδώ κι αρκετά χρόνια, με την ύπαρξη κουζίνας στο κατάστημα.
Αυτή η παροχή έχει αυξήσει την κίνηση σε ιχθυοπωλεία που την διαθέτουν, καθώς πλέον πολλοί προτιμούν τα έτοιμα μαγειρεμένα ψάρια, σε βαθμό που να είναι αυτά με την μεγαλύτερη κίνηση απ’ ότι τα νωπά, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης.