Τα επτά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το πρωί στην Κοζάνη, παρουσία της Υφυπουργού Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου.
Τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, συνολικού προϋπολογισμού 910,5 εκατ. ευρώ, είναι τα εξής:
– Εξοικονομώ 2025
– Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα
– Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις
– Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών «Φοίβος»
– Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων «Αθηνά»
– Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης
– Πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων
Όπως τόνισε η κα Σδούκου το νέο Εξοικονομώ είναι ύψους 434εκ ευρώ και δίνει τη δυνατότητα για ενεγρειακή αναβάθμιση της κατοικίας με επιχορήγηση έως και 35.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση του «Π» για το γεγονός πως δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη επιπλέον επιδότησης για τη Δυτική Μακεδονία της Μετάβασης, τόνισε πως δίνεται έμμεσα το στίγμα μέσω του κριτηρίου των βαθμοημερών που προβλέπονται και ουσιαστικά οδηγεί περιοχές σαν τη Δυτική Μακεδονία σε προτεραιοποίηση των αιτήσεων.
Η Υφυπουργός εξήγησε πως οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι και υποχρέωση της χώρας είναι να αναβαθμίζει 68.000 κατοικίες κάθε χρόνο μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, με αποτέλεσμα να διαχέει τα κονδύλια σε πολλούς δικαιούχους.
Για το γεγονός πως σε αυτά τα προγράμματα δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη Δυτική Μακεδονία, ρωτήθηκε και ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, επισημαίνοντας πως πρώτος έθεσε το ζήτημα της Ρήτρας, κάτι που έκανε και στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ενώ πλέον μετά τη συζήτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτό να γίνει πράξη σε όλα τα προγράμματα των Υπουργείων.
Πολλά από τα προγράμματα έχουν αναφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα του ενεργειακού κόστους με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, να υπογραμμίζει στη συζήτηση της εκδήλωσης πως οι Δήμοι έχουν κάνει ενέργειες για τον περιορισμό του αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή η μείωση δεν καταγράφεται, λόγω φυσικά και των αυξημένων τιμών ρεύματος.
Για θετικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΕΒΕ, Γιάννης Μητλιάγκας, στάθηκε όμως και ο ίδιος στο γεγονός της μη ειδικής πρόβλεψης για τη Δυτική Μακεδονία.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου πάντως, στη διάρκεια της συζήτησης, τόνισε πως στο Υπουργείο Ενέργειας η εφαρμογή της Ρήτρας είναι δεδομένη σε πολλές δράσεις και ενέργειες καθώς η Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη ματιά από την κυβέρνηση.