Σε εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με φορέα υλοποίησης τον ΟΠΕΚΑ.
Ο Διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, κ. Ευστάθιος Θεοφυλακτίδης, μίλησε στον «Π» για την πορεία του Προγράμματος στον Δήμο Εορδαίας.
Όπως μας είπε, στον Δήμο Εορδαίας συμμετέχουν 9 Δημοτικά Σχολεία (2ο, 3ο, 6ο, 7ο, 8ο, 10ο και 12ο Δημοτικά Σχολεία στην πόλη της Πτολεμαΐδας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου και το Δημοτικό Σχολείο Πύργων) με 1.090 γεύματα να δίνονται ημερησίως στα παιδιά.
Τα γεύματα παρασκευάζονται την ίδια ημέρα που διανέμονται στα σχολεία, είναι σε ατομικές συσκευασίες κλεισμένες αεροστεγώς, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες για την τήρηση της σωστής υγιεινής. Τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή τους είναι φρέσκα, ενώ μία επιτροπή αποτελούμενη από δύο δασκάλους και τον διευθυντή του κάθε σχολείου που συμμετέχει, ελέγχει τα γεύματα πριν τα διαθέσει στα παιδιά, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα καταναλωθούν προϊόντα πιθανά αλλοιωμένα σε ποιότητα και γεύση .
Τα γεύματα φτάνουν στα σχολεία μέσα σε θερμοθαλάμους ή σε θαλάμους ψύξης, ανάλογα με τον αν πρόκειται για γεύμα ή σαλάτες.
Κάθε βδομάδα υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις υποδείξεις διατροφολόγων, εντάσσοντας στη διατροφή των παιδιών το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, το ψάρι, τα όσπρια, το κόκκινο κρέας και τα λαχανικά. Κάθε είδος γεύματος έχει και την ανάλογη σαλάτα, το ψωμί, το φρούτο ή το αυγό.
Επίσης, δηλώνονται οι περιπτώσεις των παιδιών που έχουν αλλεργία σε κάποια τρόφιμα και τους δίνεται ξεχωριστό γεύμα, σύμφωνα με τις τροφές που μπορούν να καταναλώσουν.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν όσα παιδιά το επιθυμούν, με τη σύμφωνη γνώμη κι άδεια των γονιών τους.
Τα γεύματα δίνονται στα παιδιά μεταξύ 10:30 π.μ. με 13:00 μ.μ., από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τη διάρκεια του σχολείου και μπορούν να καταναλωθούν είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι.
Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των σχολείων για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», ο κ. Θεοφυλακτίδης μας διευκρίνισε ότι προτεραιότητα ένταξης έχουν τα σχολεία που δεν έχουν κυλικείο, αν είναι σε κοντινή απόσταση με τους χώρους παρασκευής των γευμάτων και το αν λειτουργεί το σχολείο ως ολοήμερο με σημαντικό αριθμό παιδιών να συμμετέχει σε αυτό. Την τελική επιλογή των σχολείων, τα οποία θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, κάνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ποιοι είναι οι στόχοι του Προγράμματος;
Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις.
Τα πολλαπλά οφέλη του Προγράμματος έχουν θετική αντανάκλαση και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς τα προϊόντα που επιλέγονται για την παρασκευή των γευμάτων, η οποία γίνεται σε συνεργασία με Επιστημονικούς Φορείς, είναι ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας. Με αυτόν τον τρόπο, προάγεται στη μαθητική κοινότητα η υγιεινή μεσογειακή διατροφή, ενώ παράλληλα διευρύνεται και ο αριθμός των θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.
Την τρέχουσα σχολική χρονιά 2022-2023, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του (ύψους 92 εκατομμυρίων ευρώ), την παροχή 217.267 ζεστών γευμάτων ημερησίως σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων. Υλοποιείται πανελλαδικά σε 1.629 σχολικές μονάδες, από 21 Αναδόχους, οι οποίοι αναδείχθηκαν κατόπιν Δημόσιου Ανοιχτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού. Στη Δυτική Μακεδονία συμμετέχουν σχολεία από τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς.
Μαρία Κοτζακόλιου