Αρχική > Στήλες > Σχολικά κείμενα > Έφηβοι λόγοι > Έφηβοι λόγοι: Οι πιο πολλοί πεθαίνουνε… μες στις μικρές τους έγνοιες, εμπνευσμένο από την ποιητική συλλογή του Χ. Τουμανίδη «Πάνω σε μια χορδή»

Έφηβοι λόγοι: Οι πιο πολλοί πεθαίνουνε… μες στις μικρές τους έγνοιες, εμπνευσμένο από την ποιητική συλλογή του Χ. Τουμανίδη «Πάνω σε μια χορδή»

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Τι είναι οι έφηβοι λόγοι; Είναι οι σκέψεις και τα όνειρα των εφήβων του σήμερα, όσα τους πληγώνουν κι όσα τους γεμίζουν ελπίδα. Είναι οι στίχοι, τα πεζά κείμενα, τα σκίτσα και τα συνθήματα τους. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη, λοιπόν, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας τολμούν και τα παρουσιάζουν.

 

Οι πιο πολλοί πεθαίνουνε… μες στις μικρές τους έγνοιες

 (Ο παραπάνω στίχος προέρχεται από την ποιητική συλλογή του Χρήστου Τουμανίδη, Πάνω σε μια χορδή. Το κείμενο που ακολουθεί είναι εμπνευσμένο από τον συγκεκριμένο στίχο)

 

Τα χρόνια σαν περάσουν δεν ξαναγυρνάνε πίσω. Δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν μπορείς ν’ αλλάξεις το παρελθόν, όσο κι αν το επιθυμείς. Προχωράς γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή. Κι ωστόσο, ενώ γνωρίζεις ότι έχεις μόνο μια ευκαιρία, γιατί την χαραμίζεις; Γιατί δεν κάνεις αυτήν την μοναδική ευκαιρία να αξίζει; Δεν το καταλαβαίνεις μέχρι να είναι αργά για να αλλάξεις κάτι.

Άκουσέ με και μένα που έχω ζήσει αρκετά, ώστε να γνωρίζω τι είναι η ζωή και πώς τα φέρνει καμιά φορά. Είμαι 80 χρονών, τα έφαγα τα ψωμιά μου και όμως βλέπω τη νέα γενιά και τρομάζω. Τρομάζω γιατί εγκαταλείπει τα όνειρά της, τα αφήνει να γίνονται σφυρίγματα τρένων που απομακρύνονται. Λένε πως δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Αυτά είναι δικαιολογίες.

Έζησα πόλεμο και κατοχή, αλλά αυτό δε με εμπόδισε να ονειρεύομαι και να προσπαθώ να πετύχω τους στόχους μου. Στενοχωριέμαι να βλέπω τους νέους να ταλαιπωρούνται και να βασανίζονται για να επιβιώσουν. Εμείς περάσαμε τόσα και επιζήσαμε και αυτοί πεθαίνουν μες στις μικρές τους έγνοιες.

Παιδιά μου, θα σας δώσω μια συμβουλή και να την ακούσετε: ό,τι και να γίνει μην εγκαταλείψετε τα όνειρα και τους στόχους σας. Θα ζήσετε μια φορά μόνο και δε θα μπορείτε να αλλάξετε ό,τι έχετε κάνει. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να ζήσει μέσα στη μιζέρια. Και το κυριότερο: Ζήστε!

  • Ωραία όλα αυτά παππού, αλλά ξέρεις να μας πεις πότε θα φάμε; Με όλες αυτές τις συμβουλές πείνασα.

Είπα κι εγώ να δώσω μια σοβαρή συμβουλή και ορίστε τα αποτελέσματα. Δε βαριέσαι, εγώ ό,τι ήταν να κάνω το έκανα.

 

Χαρά Τοπαλίδου

Μαθήτρια της Γ’ τάξης

του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr

Συντάκτης: e-ptolemeos team