Αρχική > Slider > Έχει Βιολογικούς Καθαρισμούς o δήμος Σερβίων- Βελβεντού αλλά αδυνατεί να τους λειτουργήσει! – Οι μικροί δήμοι δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ ούτε προσωπικό, γι’ αυτό χρειάζονται τη βοήθεια της Πολιτείας

Έχει Βιολογικούς Καθαρισμούς o δήμος Σερβίων- Βελβεντού αλλά αδυνατεί να τους λειτουργήσει! – Οι μικροί δήμοι δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ ούτε προσωπικό, γι’ αυτό χρειάζονται τη βοήθεια της Πολιτείας

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print

Δύο βιολογικούς καθαρισμούς διαθέτει ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού και άλλοι δύο είναι υπό κατασκευή και ολοκληρώνονται εντός του τρέχοντος έτους, ωστόσο υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ειδικότερα, πριν από ενάμιση χρόνο ολοκληρώθηκε ο βιολογικός καθαρισμός Βελβεντού, ενώ στη Νεράιδα υπάρχει ένας μικρός βιολογικός από το 1998. Επίσης, βαίνουν προς ολοκλήρωση εντός του έτους ο βιολογικός καθαρισμός Σερβίων, ο οποίος θα εξυπηρετεί και το Πλατανόρευμα με τη Λάβα, ενώ ολοκληρώνεται την ίδια περίοδο και ο αντίστοιχος του Βαθυλάκου. Τα προβλήματα της λειτουργίας τους είναι εμφανή, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλους τους μικρούς δήμους της χώρας, που δεν έχουν ΔΕΥΑ, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

Να σημειωθεί ότι ο βιολογικός καθαρισμός Βελβεντού λειτούργησε στην  αρχή δοκιμαστικά με ευθύνη της κατασκευάστριας εταιρίας και στη συνέχεια ανατέθηκε σε ανάδοχο και λειτούργησε μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους. Από τις αρχές του 2018 δεν λειτουργεί, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία νέας ανάθεσης σε ανάδοχο. Μόλις προχτές έγινε ο διαγωνισμός και αναμένεται το άνοιγμα των προσφορών για να αναδειχτεί ο ανάδοχος που θα λειτουργήσει τον βιολογικό καθαρισμό Βελβεντού μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τη δυναμικότητά του θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 5.000 κατοίκων, δηλαδή θα υπερκαλύπτει κατά πολύ τον σημερινό πληθυσμό και θα μπορεί να ανταποκριθεί σε περίπτωση αύξησης του πληθυσμού.

Ο μικρός βιολογικός της Νεράιδας αυτή τη στιγμή λειτουργεί, ωστόσο κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα από το 1998 και εντεύθεν δεν λειτουργούσε λόγω έλλειψης προσωπικού, αδυναμίας συντήρησης και βλαβών που δεν μπορούσαν να επισκευαστούν.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Βιολογικού Καθαρισμού Σερβίων, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στα τέλη του 2018. Θα καλύπτει τις ανάγκες 10.000 κατοίκων, συμπεριλαμβάνοντας τα Σέρβια, το Πλατανόρευμα και τη Λάβα. Βεβαίως, στην κωμόπολη των Σερβίων και στις δύο Τοπικές Κοινότητες ο πληθυσμός είναι πολύ μικρότερος, αλλά υπολογίζεται και εδώ περαιτέρω αύξηση. Παράλληλα ολοκληρώνεται την ίδια περίοδο και ο βιολογικός καθαρισμός Βαθυλάκου.

Όμως, όλοι οι προαναφερόμενοι βιολογικοί καθαρισμοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη λειτουργία τους ή οι όποιες λύσεις θα είναι «μπαλώματα», παραδέχονται οι αρμόδιοι. Υπογραμμίζουν ότι οι βιολογικοί χρειάζονται προσωπικό το οποίο δεν μπορεί να προσλάβει ο δήμος, ενώ δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν ο δήμος είχε ΔΕΥΑ. Το προσωπικό που απαιτούν για τη λειτουργία τους οι βιολογικοί πρέπει να είναι ειδικευμένο. Ειδικότερα χρειάζονται: χημικός μηχανικός, μηχανολόγος μηχανικός, ηλεκτρολόγος μηχανικός, γραμματέας κ.λ.π. Αν υπήρχαν αυτές οι ειδικότητες θα επαρκούσαν για την ενιαία λειτουργία όλων των βιολογικών καθαρισμών του δήμου.

«Το ιδανικό για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, αλλά και άλλων βιολογικών μικρών δήμων, θα ήταν η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία», υπογράμμισε ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, Μανόλης Θεοδωρίδης, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τον εν λόγω δήμο, είναι θέμα γενικότερων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν. Ίσως μία λύση θα ήταν η υπογραφή μιας Προγραμματικής Σύμβασης του δήμου Σερβίων – Βελβεντού με τον δήμο Κοζάνης, καθώς ο τελευταίος έχει το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό για τη λειτουργία των βιολογικών του γειτονικού δήμου. Το βέβαιο είναι ότι αν δεν βρεθεί μία συνολική λύση που θα εξασφαλίζει την μόνιμη λειτουργία των βιολογικών, μοιραία ο δήμος Σερβίων – Βελβεντού θα προσφεύγει σε ιδιώτες για τη λειτουργία τους. Δεδομένου όμως ότι δεν υπάρχουν πάντα οι διαθέσιμοι πόροι για τις σχετικές δημοπρασίες, δεν διασφαλίζεται η συνεχής λειτουργία των βιολογικών, ενώ εκτός των άλλων η λειτουργία μέσω εργολάβων θα κοστίζει πολύ περισσότερο.

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς δεν μπορεί να υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί και να μην λειτουργούν, γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί λύση. Αλλά για να λυθεί το θέμα χρειάζεται η βοήθεια της Πολιτείας, καθώς ξεπερνά τις δυνατότητες του δήμου Σερβίων – Βελβεντού και κάθε μικρού δήμου της χώρας.

Κοινοποιήστε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Print this page
Print
Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
kotzampasis

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας