Το τελευταίο διάστημα σε μια επίσημη επιστολή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς το Υπουργείο Υγείας, αναφέρονται στοιχεία θνησιμότητας από τον καρκίνο στη περιοχή μας, χωρίς να έχει γίνει υπεύθυνα και επιστημονικά μια επιδημιολογική έρευνα. Γνωρίζοντας καλά πως μόλις πρόσφατα ξανά ενεργοποιήθηκε το Μητρώο Νεοπλασίας στη χώρα μας, αναρωτιέμαι πώς βρέθηκαν τα στοιχεία αυτά;
Το κλίμα που διαμορφώθηκε με το μαύρο πέπλο του καρκίνου να απλώνεται στην περιοχή , αλλά κυρίως η «απειλή» της θνησιμότητας για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους εμένα προσωπικά με εξοργίζει.
Οι καρκινοπαθείς δεν είναι «θλιβερά ποσοστά» που μπορούν ασυλλόγιστα να χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα, όταν κάποιος δεν μπορεί να πείσει με τις πράξεις και τα έργα του . Οι καρκινοπαθείς αγωνίζονται καθημερινά και προασπίζονται την αξία και την ιερότητα της ζωής, για αυτό θα πρέπει να τους σεβόμαστε. Οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειες τους χρειάζονται την βοήθεια μας και όχι τον στιγματισμό μας.
Η χάραξη πολιτικής για την αντιμετώπιση του καρκίνου απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τα πρόχειρα και «μπακάλικα» επιχειρήματα μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.
Και σαφώς δεν θα πρέπει να κρυφτούμε πίσω από τα δάκτυλο μας, υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει ορθή και επιστημονική διαχείριση των στοιχείων του Μητρώου Νεοπλασίας και να παρθούν πολιτικές αποφάσεις .
Από όσο γνωρίζω όμως, αυτό θα πάρει χρόνο, αν θέλει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να κάνει κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο για την περιοχή, ας χρηματοδοτήσει μια δικής της επιδημιολογική έρευνα, υπάρχουν πολλά έγκριτα ερευνητικά ιδρύματα με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί.
Αλλά μέχρι τότε θα πρέπει πρώτα απ΄ όλα να στελεχωθεί επαρκώς η Ογκολογική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, με ιατρούς , νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και διοικητικούς υπαλλήλους. Η επέκταση του Νοσοκομείου δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθεί η ογκολογική ως αυτόνομο τμήμα και να αποτελέσει για όλη τη Δυτική Μακεδονία σημείο αναφοράς.
Ο καρκίνος δεν ξορκίζεται, αλλά αντιμετωπίζεται, είναι λάθος να «γκετοποιείς» μια περιοχή. Είναι λάθος να στιγματίζεις ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωής τους.
Κάποιοι επέλεξαν να δαιμονοποιήσουν την περιοχή και το χειρότερο να δαιμονοποιήσουν μια τόσο σοβαρή ασθένεια. Κάποιοι θα πρέπει να ζητήσουν συγνώμη, κάποιοι θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους.
Κρυσταλλίδου Θεοπίστη
Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας