Δυτική Μακεδονία: εκλογικό «ντέρμπι» σε μια περιφέρεια που μαστίζεται από την ανεργία
Στην Περιφέρεια Μακεδονίας οι άνθρωποι ανησυχούν για το εργασιακό τους μέλλον, την ώρα που το εκλογικό τοπίο παραμένει αμφίρροπο. Μια έρευνα της Metron Analysis για το Cityhub
Όταν μιλάμε για την «Πράσινη Μετάβαση» και τις κοινωνικές επιπτώσεις της, υπάρχει μια περιφέρεια της χώρας όπου αυτά τα ζητήματα αφορούν το εάν και ποιο μέλλον θα έχουν οι άνθρωποι. Για δεκαετίες η ενεργειακή καρδιά της χώρας, σήμερα η Δυτική Μακεδονία καλείται να αναμετρηθεί με τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, η οποία γεμίζει τους κατοίκους με ανασφάλεια για το μέλλον, καθώς δεν είναι δεδομένο πώς θα αντικατασταθούν οι θέσεις εργασίας που χάνονται. Σε αυτό συντελούν και τα προβλήματα σε άλλους κλάδους, όπως είναι τα πλήγματα στη βιομηχανια της γούνας της Καστοριάς από την απώλεια της ρωσικής αγοράς.
Η έρευνα που πραγματοποίησε η Metron Analysis για λογαριασμό του Cityhub αποτυπώνει τόσο την αγωνία των κατοίκων ιδίως για το εργασιακό τους μέλλον, όσο όμως και το αμφίρροπο τοπίο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.
Μια περιφέρεια δυσαρεστημένη
Η έρευνα δείχνει ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η έρευνα δείχνει τους κατοίκους δυσαρεστημένους με την συνολικότερη κατάσταση στη χώρα. Το 67% υποστηρίζει ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις το 26% προς τη σωστή. Ιδιαίτερα μεγάλη η δυσαρέσκεια στις περιφερειακές ενότητες Γρεβενών και Κοζάνης όπου η εκτίμηση ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση φτάνει το 70%. Ενδιαφέρον έχει ότι μόνο οι ψηφοφόροι της ΝΔ εμφανίζονται κατά πλειοψηφία αισιόδοξοι.
Για δεκαετίες η ενεργειακή καρδιά της χώρας, σήμερα η Δυτική Μακεδονία καλείται να αναμετρηθεί με τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, η οποία γεμίζει τους κατοίκους με ανασφάλεια για το μέλλον
Αντίστοιχα, οι κάτοικοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι από ποιότητα της ζωής στην περιοχή τους κατά 62%, ενώ μόνο το 34% δηλώνουν ικανοποιημένοι. Αυξημένη η δυσαρέσκεια κυρίως στις περιφέρειες Φλώρινας και Γρεβενών.
Το φάσμα της ανεργίας
Είναι σαφές ότι αυτή η περιοχή ζει με την αγωνία του εάν θα μπορέσουν να αντικατασταθούν οι θέσεις εργασίας που χάνονται από την «Πράσινη Μετάβαση» (αλλά και από άλλες εξελίξεις που θίγουν συγκεκριμένες περιοχές και κοινωνικές κατηγορίες). Αυτό εξηγεί για το 60% δηλώνει αυθόρμητα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία, ενώ συνολικά το 72% περιλαμβάνει την ανεργία στα δύο προβλήματα που προτάσσει.
Ενδιαφέρον έχει και πώς κατανέμονται ανά ενότητα αυτές οι απαντήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η ανεργία ιδιαίτερα απασχολεί την περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς (86%), πράγμα λογικό εάν σκεφτούμε ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια έχει πληγεί ιδιαίτερα και από την απώλεια της ρωσικής αγοράς (λόγω κυρώσεων) για την τοπική βιομηχανία γούνας. Πέραν από την οικονομία, ψηλά είναι το πρόβλημα με τα αδέσποτα, ιδίως στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.
Ενδιαφέρον έχει και το πώς κατανέμονται ηλικιακά και κατά φύλο οι απαντήσεις για τα ποια είναι τα κύρια προβλήματα.
Αρνητική αποτίμηση του νυν περιφερειάρχη
Οι κάτοικοι της περιοχής αποτιμούν αρνητικά το έργο του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη. Το 55% έχει αρνητική γνώμη και το 33% θετική.
Ιδιαίτερα έντονη η δυσαρέσκεια στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης, κάπως μικρότερη στις περιφερειακές ενότητες Γρεβενών και Καστοριάς.
Και πάλι μόνο στους ψηφοφόρους της ΝΔ οι θετικές γνώμες είναι περισσότερες από τις πιο αρνητικές, αν και σε αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων το 39% έχει αρνητική γνώμη για τον νυν περιφερειάρχη.
Δημοτικότητα υποψηφίων
Στις φετινές εκλογές κατεβαίνουν πέντε υποψήφιοι περιφερειάρχες. Ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, που έχει την υποστήριξη της ΝΔ, ο Γιώργος Αμανατίδης, προερχόμενος από τη ΝΔ, της οποίας έχει διατελέσει βουλευτής Κοζάνης, που κατέβηκε ως «αντάρτης υποψήφιος» (και διαγράφηκε από το κόμμα του), η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, που έχει ήδη παρουσία στα αυτοδιοικητικά πράγματα που αυτή τη φορά κατεβαίνει την υποστήριξη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Πράσσος, που υποστηρίζεται από δυνάμεις της ευρύτερης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ την υποστήριξη του ΚΚΕ έχει ο Νόντας Στολτίδης.
Οι τρεις πρώτοι έχουν μεγάλη αναγνωρισιμότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλοι είναι άγνωστοι στους ψηφοφόρους.
Στη δημοτικότητα προηγείται η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, που έχει μια παρουσία στα αυτοδιοικητικά πράγματα της Δυτικής Μακεδονίας εδώ και αρκετά χρόνια, ακολουθεί ο Γιώργος Αμανατίδης και τρίτος ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης. Μόνο η Ζεμπιλιάδου και ο Αμανατίδης έχουν θετικό ισοζύγιο, δηλαδή περισσότερες θετικές από αρνητικές γνώμες. Στο σύνολο της εκφρασμένης γνώμης, πάντως σαφώς προηγείται στις θετικές γνώμες η Ζεμπιλιαδου.
Κάθε υποψήφιος έχει τα δικά του ισχυρά σημεία ως προς την απήχηση. Πιο ενισχυμένη στους κεντροαριστερούς και αριστερούς ψηφοφόρους, στα μισθωτά στρώματα και στους πτυχιούχους η κ. Ζεμπιλιάδου, πιο κεντρώο το προφίλ των συμπαθειών του κ. Αμανατίδη, με ισχυρές συμπάθειες σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών στρωμάτων, πιο στοχευμένη στους δεξιούς και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους η απήχηση του κ. Κασαπίδη, με ισχυρή παρουσία και στους αγρότες, πιο προσανατολισμένοι στην αριστερά οι Στολτίδης και Πράσσος.
Παρ’ όλα αυτά στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι ο καταλληλότερος περιφερειάρχης προηγείται με 26% ο Γιώργος Κασαπίδης, ακολουθεί ο Γιώργος Αμανατίδης με 22% και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου με 17%., με την πολιτική κατανομή των απαντήσεων να είναι ανάλογη με αυτή τους ερωτήματος για τις θετικές γνώμες.
Αμφίρροπη πρόθεση ψήφου
Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα αμφίρροπο τοπίο ενόψει των εκλογών. Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου ο Γιώργος Κασαπίδης προηγείται με 28% ενώ ακολουθούν με 24% η Ζεμπιλιάδη και ο Αμανατίδης. Χαμηλότερα με 3% ο Στολτίδης και 2% ο Πράσσος.
Ο Κασαπίδης κυρίως παίρνει την ψήφο της ΝΔ, η Ζεμπιλιάδου κυρίως έχει τη στήριξη όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και αρκετών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αμανατίδης έχει «πολυσυλλεκτική» απήχηση. Πιο δεξιόστροφο το ακροατήριο του Κασαπίδη, πιο αριστερόστροφο της Ζεμπιλιάδου και πιο κεντρώο αυτό του Αμανατίδη. Ως προς τις ηλικίες ο Κασαπίδης προηγείται στους νέους και τις μεγαλύτερες ηλικίες, ο Αμανατίδης στις ενεργές ηλικίες, ενώ η Ζεμπιλιάδου επίσης τα πηγαίνει σχετικά καλά στις μεγάλες ηλικίες.
Όπως είναι αναμενόμενο ο Κασαπίδης έχει τη μεγαλύτερη απήχηση σε όρους είχαν θετική εκτίμηση για το έργο του ως περιφερειάρχης.
Όλα αυτά αποτυπώνονται και στα σενάρια για τον δεύτερο γύρο. Εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι ο Κασαπίδης θα έχανε με οποιονδήποτε αντίπαλο, όπως και ότι η Ζεμπιλιάδου θα κέρδιζε απέναντι σε οποιονδήποτε εκ των Κασαπίδη και Αμανατίδη. Πιο αμφίρροπη θα ήταν μια μάχη Αμανατίδη και Ζεμπιλιάδου στον δεύτερο γύρο.
Ενδιαφέρον έχει και το πώς κατανέμονται αυτά τα σενάρια με βάση την πολιτική προέλευση, την κατοικία και την ψήφο στον πρώτο γύρο.
Παράσταση νίκης
Το μόνο ίσως στοιχείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δίνει μια σχετικά αυξημένη πιθανότητα εκλογής στον νυν περιφερειάρχη είναι ότι ο Γιώργος Κασαπίδης προηγείται σαφώς στις αυθόρμητες απαντήσεις για την παράσταση νίκης. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί τα προηγούμενα δεδομένα ως προς την πρόθεση ψήφου, που δείχνουν ότι η εκλογή θα είναι αμφίρροπη και πολλά θα κριθούν και στο αποτέλεσμα του πρώτου γύρου που θα δείξει και το συσχετισμό δύναμης μπροστά στον από ό,τι δείχνουν τα πράγματα αναπόφευκτο δεύτερο γύρο.
H ταυτότητα της έρευνας
Πηγή: in.gr