Έργα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έρχονται να προστεθούν και να ενισχύσουν την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πολυεπίπεδα. Στόχος του Περιφερειακού Σχεδίου Ανάπτυξης, η αναβάθμιση των Δικτύων και των Υποδομών, η στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα και η Πράσινη Μετάβαση.
Με μια σύντομη ματιά 238 έργα προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη και 39 έργα του 1 δισ. ευρώ είναι στο στάδιο του σχεδιασμού, ενώ σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται στην Παιδεία η οποία… αλλάζει πίστα στην Περιφέρεια.
Στήριξη του κλάδου παιδείας στη Δυτική Μακεδονία
Όσον αφορά τον κλάδο της Παιδείας στη Δυτική Μακεδονία για τη στήριξη του και τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών προς όφελος εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων, έχουν πραγματοποιηθεί από το 2019 έως σήμερα 468 διορισμοί εκπαιδευτικών, εκ των οποίων 133 στην Ειδική Αγωγή. Επιπλέον έχουν πραγματοποιηθεί 802 προσλήψεις αναπληρωτών την τρέχουσα σχολική χρονιά, εκ των οποίων 285 στην Ειδική Αγωγή. Τέλος, έχουν γίνει 261 προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού το τρέχον σχολικό έτος και 37 διορισμοί ΕΕΠ-ΕΒΠ από το 2019 έως σήμερα.
Τα μεγάλα έργα υποδομών παιδείας
Τα Μακεδονικά Νέα αναδεικνύουν τις επενδύσεις που υλοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία, με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές Παιδείας, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκπαίδευσης να εκσυγχρονιστούν και να αναβαθμιστούν ποιοτικά και όχι μόνο.
Σταχυολογώντας τα μεγάλα έργα που εκτός από τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται θα δώσουν και άλλη πνοή γενικότερα στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, ξεχωρίζουν:
– η επένδυση προϋπολογισμού 105,3 εκατ. ευρώ για την ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Εκτιμώμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης είναι ο Μάρτιος του 2026 με το έργο να βρίσκεται στο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει κατασκευή φοιτητικών εστιών στις πανεπιστημιουπόλεις Κοζάνης (350 κλινών), Φλώρινας (150 κλινών), Καστοριάς (150 κλινών) και Πτολεμαΐδας (100 κλινών), συνολικής δυναμικότητας 750 ατόμων. Η δημιουργία αυτών των σύγχρονων υποδομών υψηλού επιπέδου, θα προσφέρει κάλυψη των αναγκών στέγασης φοιτητών και εξοικονόμηση πόρων από μισθώσεις χώρων.
– Έργο προϋπολογισμένου κόστους 110,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Πολύ-λειτουργικού Συγκροτήματος της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης. Βρίσκεται σε στάδιο διαγωνιστικής διαδικασίας και εκτιμάταθ ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον 6ο μήνα του 2028.
Περιλαμβάνει κατασκευή του Κέντρου Διάδοσης Τεχνολογίας της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας Κοζάνης, Κλειστών Γυμναστηρίων στο 6ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο, 4ο και 8ο Γυμνάσιο, Κλειστής κολυμβητικής Δεξαμενής στη ΖΕΠ Κοζάνης, Συγκροτήματος ΕΠΑΛ, Ειδικού Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου, 14ου και 9ου Νηπιαγωγείου και καλλιτεχνικού Γυμνασίου. Στόχος η κάλυψη κοινωνικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών, η βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και η αναβάθμιση της.
– Σε εξέλιξη βρίσκεται με την ολοκλήρωση των μελετών, η ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την ανέγερση νέου οργανωμένου βιοκλιματικού κτιριακού συγκροτήματος συνολικής επιφάνειας 5.600,00 τ.μ. με σύγχρονες αντιλήψεις σχεδιασμού και κατασκευής για τη συμπλήρωση των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα. Στο έργο περιλαμβάνεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου.
– Στο στάδιο υλοποίησης 3 υποέργων, βρίσκεται η δημιουργία Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου ΟΡΛΙΑΚΑ στον Νομό Γρεβενών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έργο προϋπολογισμού 13,5 εκατ. ευρώ.
Το «Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα» ΕΑΠΟ θα εγκατασταθεί σε κορυφή του όρους Όρλιακας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Θα είναι εξοπλισμένο με τηλεσκόπια, ραδιοτηλεσκόπιο, φίλτρα, φασματογράφους και κάμερες τα οποία θα στεγάζονται σε σύγχρονες υποδομές παρατηρητηρίων και θα υποστηρίζονται από κεντρικό θάλαμο ελέγχου. Στις υποδομές του, εκτός των τεσσάρων επιβλητικών οπτικών αστρονομικών παρατηρητηρίων με θόλους και του ραδιοτηλεσκοπίου, συμπεριλαμβάνονται το κτήριο του Εκπαιδευτικού Κέντρου με αίθουσα παρουσιάσεων και πολυμέσων, ηλιακό παρατηρητήριο και εργαστήρια καιρού-ατμόσφαιρας και διαστημικού καιρού, όπως και το Πολυλειτουργικό κτήριο με κέντρο ενημέρωσης φυσικών επιστημών και εργαστήριο γεωλογίας και σεισμών.
Οι νέες εκπαιδευτικές μονάδες
Στο Περιφερειακό Σχέδιο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας έχει συμπεριληφθεί και η κατασκευή μιας σειράς μικρότερων, άλλα πολύ σημαντικών έργων, όπως είναι οι ανεγέρσεις νέων σχολικών μονάδων. Η ύπαρξη σύγχρονων σχολείων που εξασφαλίζουν την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών παιδείας, με αίθουσες εξοπλισμένες υλικοτεχνικά με υποδομή νέας τεχνολογίας, επαρκείς χώρους για τους μαθητές και ένα πιο φιλικό περιβάλλον για εκπαιδευτικό προσωπικό, εκπαιδευόμενους καθώς και τους γονείς και κηδεμόνες τους, δίνει την δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πιο αναβαθμισμένης εμπειρίας εκπαίδευσης.
Οι νέες εκπαιδευτικές μονάδες που έχουν υλοποιηθεί στην Δυτική Μακεδονία είναι:
- Νηπιαγωγείο Παλιουρίας
- Ημερήσιο Γυμνάσιο Ερατύρας
- Εσπερινό ΕΠΑΛ Γρεβενών
- Εσπερινό ΕΠΑΛ Καστοριάς
- Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.Επα.Λ.) Πτολεμαΐδας
- Εργαστηριακό Κέντρο Αμυνταίου Φλώρινας
Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί χαρακτηρισμός πειραματικών και πρότυπων σχολικών μονάδων που είναι τα εξής:
- 9ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Καστοριάς
- 7ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο Φλώρινας
- 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς
- 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Καστοριάς
- 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Καστοριάς
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθορίζεται από την πρόκληση της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, καθώς επί δεκαετίες η οικονομία της περιοχής ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξόρυξη του λιγνίτη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας. Η κατασκευή έργων και η στήριξη των δομών παιδείας με επενδύσεις και στις πανεπιστημιουπόλεις, μπορούν να βοηθήσουν στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας στην Περιφέρεια, η οποία παρότι έχει μειωθεί δραστικά από το 2019 παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο της χώρας.
Πηγή: mkdn.gr