– Σχεδιάζεται να υπάρξει φορέας διαχείρισης έργων, φραγμάτων και αγωγών
– Στόχος η αξιοποίηση και του υδάτινου δυναμικού, έναντι των κοστοβόρων γεωτρήσεων
Ευρύτατη σύσκεψη με σκοπό και στόχο να τεθούν επί τάπητος τα σοβαρά προβλήματα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Εορδαίας και κατ’ επέκταση το θέμα της σωστής άρδευσης των αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή, έγινε το πρωί της Παρασκευής στο πρώην δημαρχείο Μουρικίου στο Εμπόριο.
Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την εξασφάλιση κονδυλίων για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με τη Δυτική Εορδαία και τα χρόνια σχετικά προβλήματα, να μπαίνουν στο επίκεντρο. Το «παρών» έδωσαν ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Θ. Μάνος, ο δήμαρχος Εορδαίας Π. Πλακεντάς, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ν. Φουρκιώτης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων της Δυτικής Εορδαίας και οι διευθυντές τεχνικών έργων της Περιφέρειας αλλά και της ΠΕ Κοζάνης.
Αποτελεί το πρώτο στάδιο της διαβούλευσης στο πλαίσιο μεγάλου έργου πολιτικής προστασίας για αντιπλημμυρικά που θα “τρέξει” η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών. Ζητήθηκαν και κατατέθηκαν οι προτάσεις των προέδρων και της δημοτικής αρχής, οι οποίες μετά τη διαβούλευση θα κατατεθούν και εγγράφως, ενώ σημαντικό σκέλος της συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης των έργων που θα γίνουν, που θα διαχειρίζεται τη λειτουργία λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων κ.ο.κ.
Λαμβάνοντας το λόγο η Κατερίνα Δαδαμόγια έκανε λόγο για «χρέος» της περιφερειάρχης αρχής να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία και να μην σημειώνονται δυσάρεστα φαινόμενα κάθε φορά που υπάρχουν απότομες αλλαγές στον καιρό. Με βάση αυτό το σκεπτικό κατατέθηκε η πρόταση από την περιφέρεια, εγκρίθηκε και βρίσκονται στη φάση προτάσεων για έργα.
Για πολυσύνθετο πρόβλημα που αφορά την Εορδαία, έκανε λόγο ο δήμαρχος Π. Πλακεντάς, σημειώνοντας πως αφορά, στο ένα σκέλος του, τον τρόπο που πρέπει να συγκεντρώνονται τα νερά που κατεβαίνουν στον κάμπο της Δυτικής Εορδαίας, ώστε όπως τόνισε «να αξιοποιηθούν προς όφελος της αγροτικής παραγωγής, ή της εναλλαγής της καλλιέργειας , να αρδεύσουμε με χαμηλό κόστος». Επίσης, το δεύτερο σκέλος αφορά την αποφυγή των πλημμυρών, από νερά που κατεβαίνουν και στο Εμπόριο και στο Μηλοχώρι, Φούφα και από την μεριά του Βαρικού, που λειτουργούν δύσκολα για τον κάμπο και τα χωράφια.
«Η προσπάθεια για την αντιπλημμυρική προστασία, είναι μια βέλτιστη προσπάθεια που γίνεται, για τη μελέτη και κατασκευή του έργου. Με τη ρεαλιστική αντιμετώπιση θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα στην κοιλάδα της Δυτικής Εορδαίας», σημείωσε και προσέθεσε την αναγκαιότητα δημιουργίας δύο φραγματιδίων ώστε να δοθεί «ουσιαστική λύση» στη σωστή συγκέντρωση των νερών που κατεβαίνουν στον κάμπο.
Σχεδιασμός εξ αρχής με βάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας
Στόχος είναι να γίνουν τεχνικά έργα (καθαρισμός, εκβαθύνσεις τάφρων, αποδοχή φτιαγμένων τάφρων κ.α., με τεχνικά έργα), με σκοπό να γίνει ομαλή ροή νερών από τη Δυτική Εορδαίας, αλλά και Άρδασσα και υπόλοιπα χωριά, με στόχο τα νερά να οδηγούνται στο Σουλού και από εκεί στη λίμνη Βεγορίτιδα ή στην άλλη πλευρά μέσω της τεχνικής λίμνης Περδίκκα, τόνισε ο Π. Τσιάμης Διευθυντής Τεχνικών έργων ΠΕ Κοζάνης.
Σημείωσε ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι να πιάσει το θέμα από την αρχή, στον σωστό σχεδιασμό έργων λαμβάνοντας υπόψη ένα ακραίο φαινόμενο , στο πλαίσιο της συνολικής πρόνοιας αντιπλημμυρικής προστασίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια τεράστια επέμβαση, στο γενικότερο πλάνο του οποίου δεν τίθεται θέμα για συγκέντρωση νερών για άρδευση, αλλά το σκέλος της αντιπλημμυρικής πλευράς.
Στη διαβούλευση που θα γίνει, στην οποία θα έχουν το λόγο όλοι οι φορείς, δήμοι, συνεταιρισμοί, ΤΟΕΒ, ώστε να πάει ένα αίτημα στο υπουργείο, αναφέρθηκε ο Κ. Γρίβας Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Έργων της ΠΔΜ. Σημείωσε ότι θα χρειαστεί να γίνουν ρέματα που να συγκρατούν τα φερτά υλικά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά και παρέμβαση στον κάμπο έργο, σημειώνοντας ότι τα ρέματα θα πρέπει να διανοιχτούν, καθώς και να γίνουν αναδασμοί, αλλά και αντιπλημμυρικές παροχές στην άλλη πλευρά που επίσης καταλήγει στον Σουλού.
Βασικό σκέλος, όπως τόνισε, είναι να γίνει φορέας διαχείρισης, καθώς είναι από τα μεγαλύτερα έργα, που εξασφαλίζουν υποδομές, και κάποιες πρέπει να τις επιβλέπει, με την συμμετοχή δήμου, συνεταιρισμών & περιφέρειας.
Κασαπίδης: Κρίσιμο έργο, είμαστε αποφασισμένοι να το υλοποιήσουμε
Για ένα κρίσιμο έργο, που αφορά ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή και το οποίο εντείνεται με την κλιματική αλλαγή που επιβάλλει πλέον επιβάλλει αυστηρές προδιαγραφές και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης.
Πέρα από αυτό, ο Περιφερειάρχης στάθηκε στην άσκοπη δημιουργία γεωτρήσεων, καθώς θεωρείται μεγάλη αντίφαση ενώ υπάρχουν διαθέσιμες τόσο μεγάλες ποσότητες νερού, τις οποίες δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε, και οι αγρότες μη έχοντας άλλη λύση, ανοίγουν γεωτρήσεις και να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει να γίνουν έργα που θα αντέχουν, με πρόβλεψη για μεγάλους όγκους νερού, κάτι που έγινε ήδη στην Εορδαία πρόσφατα. «Υπάρχει η αποφασιστικότητα όσο κόστος και να υπάρχει να τα υλοποιήσουμε», κατέληξε.
Για τα αντιπλημμυρικά έργα που αποτελούν προτεραιότητα, έκανε αναφορά ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Μάνος, προσθέτοντας ότι η Δυτική Εορδαία με την τελευταία βροχόπτωση, σημειώθηκαν πολλά προβλήματα σε καταστροφές δρόμων και πλημμύρες σε αγρούς.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Ν. Φουρκιώτης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, λέγοντας ότι ανατέθηκε σε μελετητικό γραφείο εδώ και δύο χρόνια, και ετοιμάζεται φάκελος έργου που θα υποβληθεί στα υπουργεία, για αντιπλημμυρική προστασία και ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί για άρδευση της δυτικής Εορδαίας. Ωστόσο με την ένταξη της αντιπλημμυρικής προστασίας από την περιφέρεια, ο φάκελος θα υποβληθεί για την άρδευση, με την κατασκευή φραγμάτων, τον καθαρισμό και ό,τι άλλο χρειάζεται μέχρι Γαλάτεια –Ολυμπιάδα, ώστε να συμπεριλαμβάνονται τα φραγματίδια, αλλά και φράγματα, με τη διαβεβαίωση ότι θα εγκριθεί και αυτή η μελέτη που θα αφορά την άρδευση της Δ. Εορδαίας.