Σίγουρα, όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με τον έλεγχο του βάρους τους, έχουν κατανοήσει από πρώτο χέρι την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Πρόκειται φυσικά για ένα πολυδιάστατο εγχείρημα που απαιτεί επιμονή, υπομονή, καθώς κι άλλα ψυχικά εφόδια, που συχνά δοκιμάζονται κατά την πορεία αυτής της “διαδρομής”.
Θέλοντας και μη, ο δρόμος προς το επιθυμητό σας βάρος μπορεί να μην είναι τόσο ομαλός όσο θα ελπίζατε. Επομένως, επειδή είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε, αλλά και να έρθετε σε συμφωνία με όλα τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσετε, σας έχουμε καταγράψει εδώ κάθε δυσκολία, προκειμένου να τη διαχειριστείτε αποτελεσματικά!
1. Η διαχείριση των θερμίδων
Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίζετε και να διαχειρίζεστε το κατάλληλο θερμιδικό ισοζύγιο, γεγονός που μπορεί εύκολα να αναστατώσει την προσπάθειά σας για τον έλεγχο του βάρους. Μιλάμε φυσικά για μια πρακτική, η οποία απαιτεί προσαρμογές στις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς και συνεχή παρακολούθηση, ώστε να φέρετε σε μια ισορροπία τη θερμιδική σας κατανάλωση.
Από τις διάφορες αυξομειώσεις του βάρους, μέχρι και τη διατήρηση του τρέχοντος βάρους, με τις θερμίδες συντήρησης, η κατανόηση κι η διαχείρισή τους κρίνεται ουσιώδης. Όσο δεν υπολογίζετε σωστά τη θερμιδική σας πρόσληψη και δεν την προσαρμόζετε στις αλλαγές του μεταβολισμού και της φυσικής δραστηριότητάς σας, άλλο τόσο θα οδηγείστε σε ανισορροπίες, σαμποτάροντας την πρόοδό σας!
2. Τα ψυχολογικά εμπόδια
Η σωστή διατροφή δε “μετριέται” μόνο σε κιλά. Είναι πολλοί οι συναισθηματικοί παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να ζυγιστούν και να συνυπολογιστούν όταν καλείται κάποιος να ελέγξει το βάρος του. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το φαγητό λειτουργεί για πολλούς ως μηχανισμός αντιμετώπισης διαφόρων συναισθηματικών καταστάσεων, ειδικά όταν αυτές σχετίζονται με το άγχος, τη λύπη ή ακόμα και την πλήξη.
Αυτά με τη σειρά τους, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία, υποφαγία και γενικότερα σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκο τον χειρισμό του βάρους. Η απογοήτευση κι η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι φυσικά επακόλουθα, όταν αρχίζετε να νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο. Στο τέλος, ο φόβος της αποτυχίας κι η πίεση από τα κοινωνικά πρότυπα θα καταφέρουν να σας κάνουν ολοένα και πιο ευάλωτους σε αυτή την προσπάθεια!
3. Η τήρηση ενός διαιτητικού σχεδίου
Η τήρηση ενός διατροφικού πλάνου αποτελεί βασικό πυλώνα για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους κι η εφαρμογή του στην καθημερινή ζωή κρίνεται ιδιαίτερα επιτακτική. Όσο κι αν αυτό το οργανωτικό σχέδιο δείχνει ότι μπορεί να βάλει τις διατροφικές συνήθειες σε μια τάξη, τελικά η πιστή του διατήρηση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.
Μάλιστα, ειδικά αν τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν είναι σωστά σχεδιασμένα, είναι πολύ πιθανό να θέτουν και μη ρεαλιστικούς στόχους και να περιλαμβάνουν υπερβολικά εξαντλητικές δίαιτες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλη σωματική, καθώς και ψυχική κόπωση. Χωρίς τη σωστή ενημέρωση, καθοδήγηση, αλλά και κατανόηση αυτών των διατροφικών αρχών, η προσπάθεια για έλεγχο του βάρους μπορεί να καταλήξει σε αποτυχία!
4. Η αντίσταση στις συνήθειες
Είναι γεγονός ότι από τη στιγμή που οι περισσότεροι έχουν εδραιώσει συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες, είναι και δύσκολο να τις τροποποιήσουν και να αποδεχτούν τη νέα και πιο υγιεινή εκδοχή τους. Αυτή η προσαρμογή θα χρειαστεί δέσμευση κι αφοσίωση, καθώς δεν αφορά μόνο την αλλαγή του διαιτολογίου, αλλά και την αναδιαμόρφωση της καθημερινής ρουτίνας γύρω από αυτό.
Τις περισσότερες φορές, αυτές οι αναθεωρημένες στρατηγικές φαντάζουν ξένες κι ακατόρθωτες, αφού ανατρέπουν τα διατροφικά μοτίβα που ακολουθούσατε μέχρι τώρα. Τελικά, μόνο μετά από επίμονη κι επαναλαμβανόμενη προσπάθεια θα καταφέρετε να έχετε το βάρος υπό τον έλεγχό σας!
Η πορεία που θα “χαράξετε” προς τη νέα διατροφική σας ρουτίνα, μπορεί εύκολα να σε εξελιχθεί σε μια δύσκολη και “ταραχώδης” διαδικασία. Παρόλα αυτά, με όπλα την πειθαρχία, τη δέσμευση και την υπομονή, θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τις προκλήσεις και να πετύχετε κάθε σας στόχο!