Άρον άρον έκλεισε την πλατφόρμα η ΔΥΠΑ για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης 170.000 ανέργων και εργαζόμενων γιατί εκτοξεύθηκαν οι αιτήσεις. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews οι αιτήσεις έφτασαν τις 240.000 ξεπερνώντας κατά πολύ τις 170.000 διαθέσιμες θέσεις με αποτέλεσμα να μείνουν δεκάδες χιλιάδες ωφελούμενοι εκτός.
Η ΔΥΠΑ καθυστέρησε να κλείσει την πλατφόρμα και αναγκάστηκε χθες το πρωί να βγάλει ανακοίνωσή ότι θα κλείσει ενώ είχε ήδη κλείσει.
Έτσι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος και πλέον αναμένεται να βγει το Μητρώο Ωφελούμενων Ανέργων και Εργαζόμενων και θα ξεκινήσει η επιλογή προγραμμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι, κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 150 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτητων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης άρα 750 ευρώ συνολικά.
Αναλυτικότερα μετά τις αιτήσεις θα γίνει η επιλογή των ανέργων και των εργαζόμενων και η εγγραφή τους στο Μητρώο Ωφελούμενων με σειρά προτεραιότητας υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης (όπως ανεργία/εργασία, ηλικία και συμμετοχή σε πρόγραμμα της ίδιας δράσης 16913) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
Η Δ.ΥΠ.Α. δύναται να δημοσιεύει σταδιακά το Μητρώο Ωφελουμένων, ακολουθώντας τη σειρά υποβολής αιτήσεων, και προ της εκπνοής της τελικής καταληκτικής προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, με στόχο την άμεση έναρξη τμημάτων και την ταχεία υλοποίηση της κατάρτισης. Το Μητρώο επικαιροποιείται συνεχώς έως την εξάντληση των προσφερόμενων θέσεων.
Το Μητρώο Ωφελούμενων περιλαμβάνει τους επιλεγέντες ωφελούμενους, που δικαιούνται τις επιταγές κατάρτισης με τους Κωδικούς Αριθμούς Υποβολής των αντίστοιχων Αιτήσεων Συμμετοχής (ΚΑΥΑΣ).
Μετά οι ωφελούμενοι έχουν 15 μέρες για να επιλέξουν πρόγραμμα κατάρτισης μέσω ΠΣ Voucher. Οι πληρωμές θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης.
Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και ανέργους να συμμετάσχουν σε προγράμματα θεωρητικής κατάρτισης διάρκειας από 80 έως 150 ώρες, ανάλογα με την ειδικότητα που θα επιλέξουν. Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα (ISO/IEC 17024) ή μέσω αναγνωρισμένων πιστοποιητικών προϊόντων.
Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα που κυμαίνεται από 400 έως 750 ευρώ, με αντιστοιχία 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης. Το επίδομα καταβάλλεται μόνο εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η κατάρτιση και η διαδικασία πιστοποίησης.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι συγκεκριμένες. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:
- Να είναι άνω των 18 ετών
- Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης
- Να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι
- Να μην έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχο πρόγραμμα κατά το παρελθόν
Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας, προσόντων ή ηλικίας, και η παρακολούθηση γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Με την ολοκλήρωση της κατάρτισης και την επιτυχή πιστοποίηση, οι συμμετέχοντες θα ενισχύσουν ουσιαστικά τη θέση τους στην αγορά εργασίας, αποκτώντας σύγχρονες δεξιότητες με αυξημένη ζήτηση.
Οι ωφελούμενοι μπορούν να επιλέξουν την ειδικότητα και τον πάροχο που τους εξυπηρετεί καλύτερα, ενώ η κατάρτιση θα ξεκινήσει σταδιακά ανάλογα με τη ροή των εγκρίσεων.
Η κατάρτιση επικεντρώνεται σε δεξιότητες που έχουν υψηλή ζήτηση και αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για τη βιώσιμη και ανταγωνιστική απασχόληση. Ειδικότερα:
- Οι ψηφιακές δεξιότητες περιλαμβάνουν γνώσεις τεχνολογιών πληροφορικής, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, δεδομένων κ.ά.
- Οι πράσινες δεξιότητες αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, βιώσιμης ενέργειας και κυκλικής οικονομίας.
- Ο οικονομικός εγγραμματισμός ενισχύει την κατανόηση βασικών οικονομικών εννοιών και την ορθή διαχείριση οικονομικών πόρων.
πηγή: dnews.gr