Ο γεννημένος στην Νάουσα, Ημαθίας Δρ. Γιώργος Ανθρακεύς, ο οποίος έχει ήδη στην φαρέτρα του μια βραβευμένη διδακτορική διατριβή στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και δυο μεταπτυχιακούς τίτλους στην Νομική, ενώ παράλληλα είναι και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έδωσε συνέντευξη ως υποψήφιος ευρωβουλευτής μετ ην ΝΙΚΗ. Μέρος της συνέντευξης παραθέτεται παρακάτω.
1. Για ποιο λόγο συμπορεύεστε με το κίνημα ΝΙΚΗ στις ευρωεκλογές?
Η ΝΙΚΗ είναι ένα κίνημα που βασίζεται στις αξίες της ελληνορθόδοξης πίστης και στον ελληνικό πολιτισμό με στόχο την διακονία αλλά και την ωφέλεια του ανθρώπου μέσα από αυτές. Επίσης η ΝΙΚΗ είναι ένα πατριωτικό και δημοκρατικό κίνημα στην Ελλάδα που πρεσβεύει τα συμφέροντα του Ελληνισμού μέσα από το ευρωπαϊκό δίκαιο όπως και είναι η δημιουργία κοινής θάλασσας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου με σκοπό την οικονομική ανάταξη του Ελληνισμού μέσα από την αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων όπως είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
2. Τι σπουδές έχετε κάνει και γιατί είναι χρήσιμες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο?
H καταγωγή μου είναι από την Νάουσα Ημαθίας. Οι βασικές νομικές σπουδές πραγματοποιήθηκαν στην Γαλλία. Στην Γερμανία και την Κύπρο απέκτησα τους δύο μεταπτυχιακούς μου τίτλους στην νομική επιστήμη. Ο διδακτορικός τίτλος στην νομική επιστήμη αποκτήθηκε στην περιώνυμη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου της Γερμανίας τον Νοέμβριο του 2023. Είμαι δικηγόρος Αθηνών από το 2001 και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Το 2005 πραγματοποίησα πρακτική άσκηση ως νομικός του ευρωπαϊκού δικαίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία μου στο ευρωπαϊκό δίκαιο αποτελούν εχέγγυο και απόδειξη για μία βέβαιη θετική προσφορά μου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
3. Για ποιο λόγο η δημιουργία κοινής θάλασσας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου είναι πολύ σημαντικό ζήτημα όπου θα ωφελήσει τις χώρες αυτές αλλά και την Ευρώπη?
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή αλλιώς ΑΟΖ θα δημιουργήσει την θαλάσσια οικονομική ένωση της Ελλάδος με την Κύπρο και αυτό προβλέπεται ρητώς στο ευρωπαϊκό δίκαιο και δυστυχώς καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν επιθυμεί την υλοποίηση της. Στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφόσον εκλεγώ θα αναλάβω πρωτοβουλίες στην υλοποίηση αυτή ώστε οι δύο χώρες από κοινού να εξορύξουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί οικονομικός πλούτος, θα υπάρξουν σημαντικές θέσεις εργασίας όπου οι μισθοί και οι συντάξεις θα αυξηθούν πάρα πολύ και δεν θα χρειάζεται να υπάρξει μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό. Η Ευρώπη από την πλευρά της θα εισάγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από την Ελλάδα και την Κύπρο με αποτέλεσμα και αυτή να ωφεληθεί οικονομικά και ενεργειακά αλλά και να υπολογίζει σημαντικά στην γεωπολιτική αξία της Ελλάδος και της Κύπρου.