Το ψωμί, και κυρίως το φρέσκο ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς, αποτελεί «πηγή ζωής», καθώς είναι βασικό συστατικό της διατροφής και πρέπει να βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι μας, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο το Σωματείο Αρτοποιών Πτολεμαΐδας – Εορδαίας.
Κάλεσμα στον καταναλωτή να στηρίξει τον φούρνο της γειτονιάς γιατί «εκεί θα βρει το καλύτερο ποιοτικά ψωμί», απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του σωματείου, αρτοποιός, Χρυσόστομος Καραγιαννάκης. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι Αρτοποιοί της Πτολεμαΐδας και των Περιχώρων εκτός του ότι διαθέτουν ψωμί για τα συσσίτια του “Καλού Σαμαρείτη” βρίσκονται σε διαβούλευση ώστε να επεκταθεί και στην Εορδαία η δράση “ψωμί με κράτηση”, ψωμί δηλαδή που θα διατίθεται δωρεάν σε απόρους συμπολίτες μας, μετά τις γιορτές.
Στα θρεπτικά συστατικά του ψωμιού αναφέρθηκε η Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, Ελένη Βαϊκούση, υπογραμμίζοντας ότι το ψωμί «πρέπει να υπάρχει καθημερινά στο διαιτολόγιό μας.» Συνέστησε μάλιστα την κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης, το οποίο έχει και τα περισσότερα διατροφικά στοιχεία, ενώ τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της κατανάλωσης φρέσκου ψωμιού από τον φούρνο της γειτονιάς μας, διότι «είναι ψωμί χωρίς συντηρητικά, με αποτέλεσμα να έχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερα σάκχαρα και λιγότερη προσθήκη αλατιού.»
Στις διαδικασίες αρτοποίησης στο πέρασμα των ετών αναφέρθηκε ο Χημικός, Σταύρος Χρηστίδης, επισημαίνοντας ότι «ο άρτος είναι πράγματι πηγή ζωής». Δήλωσε ότι πρέπει να προτιμούμε το φρέσκο ψωμί γιατί έχει τα λιγότερα συντηρητικά, αλλά και γιατί αγοράζοντας από τον φούρνο της γειτονιάς μας γνωρίζουμε την ποιότητα του ψωμιού που προμηθευόμαστε.
Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Σύλλογος αρτοποιών θα κάνει αισθητή την παρουσία του τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς θα διανείμει γλυκά και κεράσματα σε κεντρικά σημεία της πόλης της Πτολεμαΐδας.