Βόμβα μεγατόνων πέταξε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιαννακίδης, δημοσιοποιώντας στατιστικά θνησιμότητας από καρκίνο στην Εορδαία. “Ένας στους τρεις θανάτους που σημειώνονται στην Πτολεμαΐδα προκαλείται από καρκίνο!” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, η δήλωση έκανε πάταγο, έπαιξε στα social media, έπαιξε στα κανάλια, στις εφημερίδες, στα εθνικά δίκτυα, έπαιξε παντού. Ήταν ένα πρώτης τάξεως πυροτέχνημα.
Περιμέναμε μία περίπου εβδομάδα, ώστε να εξελιχθεί η συζήτηση γύρω από τα στατιστικά, να μάθουμε από ποια μελέτη πηγάζουν, ποιος τα κατέγραψε, ποιος πρωτογενώς τα δημοσιοποίησε, και γενικώς να πειστούμε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Περιμέναμε να μας πουν, με ποιου άλλου Δήμου τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο, σύγκριναν τα νούμερα του Δήμου Εορδαίας. Περιμέναμε να μας πουν, με ποιας άλλης Περιφέρειας τα ποσοστά θνησιμότητας, σύγκριναν τα νούμερα της Δυτικής Μακεδονίας. Περιμέναμε να μας πουν, πόσοι από αυτούς τους νεκρούς, ήταν και καπνιστές. Αντί όλων αυτών, πήραμε μία στρογγυλοποίηση της δήλωσης, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία δεν είχαν αναφορά στην Εορδαία, αλλά ευρύτερα στη Δυτική Μακεδονία, και ευρύτερα στην Ελλάδα. Ο Αντιπεριφερειάρχης μας λέει πως, τα στοιχεία είναι της ΕΛΣΤΑΤ για την Ελλάδα, και άρα ισχύουν και για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Όποιος γνωρίζει τις στοιχειώδεις αρχές της μαθηματικής λογικής, καταλαβαίνει πως ο παραπάνω συλλογισμός έχει αντίστοιχη ορθότητα με τον συλλογισμό που λέει πως «ο αστυνομικός είναι μπουζούκι».
Θα μου πεις, τι άλλο μπορείς να κάνεις; Μπορεί να μην έχουν άλλους τρόπους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων. Στην Περιφέρεια επέλεξαν να πετάξουν τη μπάλα στην εξέδρα, και να επενδύσουν στην ευαισθητοποίηση του ανάλγητου κράτους, εκμεταλλευόμενοι ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ναι είναι μία λύση για κάποιους. Είναι μία λύση για αυτούς που δεν μπορούν να δώσουν πολιτική λύση, και καταφεύγουν σε κραυγές δυσφημίζοντας τον τόπο τους. Είναι μία λύση για αυτούς που είναι όλο αγκαλιές και φιλιά με τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του δυο φορές το μήνα και παρ’ όλα αυτά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το ρουσφέτι της στοιχειώδους στελέχωσης των Νοσοκομείων της περιοχής ευθύνης τους.
Η «περιοχή ευθύνης» βέβαια είναι όρος πολύ σχετικός, αφού ως γνωστόν η Υγεία είναι εκτός αρμοδιοτήτων των Περιφερειακών Αρχών. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας όμως, επιμένει να διατηρεί θεσπισμένη θέση Αντιπεριφερειάρχη για έναν τομέα αρμοδιότητας που δεν του αναλογεί. Αποτέλεσμα είναι, αφενός η Περιφέρεια να μην έχει κανένα ουσιαστικό ρόλο, και αφετέρου να αιωρείται στα ΜΜΕ ο φόβος της καρκινογένεσης.
Άστοχες και ατεκμηρίωτες δηλώσεις όπως οι παραπάνω, μόνο κακό προκαλούν. Δυναμώνουν το άκρως δυσφημιστικό κύμα για την περιοχή μας, που προέκυψε τα τελευταία χρόνια και θέλει να επιβάλλει στην ελληνική κοινή γνώμη πως είμαστε η «κοιλάδα του θανάτου». Όλη η Ελλάδα έτσι μας ξέρει. Τα παιδιά μας έτσι αποκαλούν τον τόπο τους. Φρόντισαν γι’ αυτό με μεγάλη συνέπεια, τα παπαγαλάκια από το χώρο της Ενέργειας που μας δυσφημούν συστηματικά, με σκοπό την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Δε χρειαζόμαστε άλλη δυσφήμιση.
Ακούμε κατά καιρούς ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προσπαθεί να διαμορφώσει καλύτερη ποιότητα ζωής και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Δαπανά μάλιστα υπέρογκα ποσά για την προώθηση του «τουριστικού προϊόντος» και των τοπικών μας προϊόντων (σκάνδαλο ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ κλπ). Την ίδια στιγμή δια στόματος θεσμικών εκπροσώπων και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, απευθυνόμενη σε όλη τη Χώρα λέει ότι έχουμε καρκίνους, καρκίνους, καρκίνους. Διώχνει επενδυτές, παραγωγούς, επισκέπτες, τουρίστες, αλλά και τα ίδια της τα παιδιά. Γιατί να κάτσει ένας 20χρονος Δυτικομακεδόνας και να επενδύσει σε μια περιοχή που είναι «καταδικασμένος να πάθει καρκίνο»;
Καλό θα ήταν, πριν δημοσιοποιήσουμε τέτοια στοιχεία, να τα έχουμε τεκμηριώσει. Βάλτε πρώτα έναν φορέα να ερευνήσει και να κάνει μια μελέτη, και μετά χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα της. Αν προκύψουν νούμερα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα, να προχωρήσουμε σε άμεσες λύσεις. Αν υπάρχουν Πανεπιστήμια που μας λένε πως πρέπει να πάρουμε μέτρα για τη ρύπανση, να τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία πολιτικής πίεσης. Από την άλλη μεριά, μέτρησε κανείς αν το νέφος της Αττικής είναι μικρότερο από αυτό της Εορδαίας, ή αν οι δέκα χιλιάδες λιγότεροι καυστήρες που καίνε στην Πτολεμαΐδα λόγω Τηλεθέρμανσης μειώνουν αισθητά το πρόβλημα; Όχι.
Συμπέρασμα: δεν θέλουμε άλλα πυροτεχνήματα. Παραγγείλτε μελέτη, και κοινοποιήστε την εκεί που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει. Και πριν από αυτό, καλό θα ήταν να ενημερωθούν οι πολίτες για τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που είχε αποφασίσει να κάνει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή.