Στην αγκαλιά της λίμνης Ορεστιάδας, στο Δισπηλιό, συναντάμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάρκα, το οποίο έχει την αναφορά του στη Nεολιθική Eποχή. Πρόκειται για τον Λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, που η σύνδεσή του με την εποχή αυτή, έγινε το 1932, από τον καθηγητή Αντώνιο Κεραμόπουλο.
Οι ανασκαφές, ξεκίνησαν συστηματικά το 1992 από τον καθηγητή Γιώργο Χουρμουζιάδη, φέρνοντας στο φως έναν οικισμό χρονολογούμενο στα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ., και αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Μεταξύ των ευρημάτων ξεχωρίζουν εργαλεία, οστά ζώων, οστέινα φλάουτα και η γνωστή Πινακίδα του Δισπηλιού.
Εδώ, ο επισκέπτης, έχει την ευκαιρία να βιώσει μια μοναδική ιστορική εμπειρία. Στον εκθεσιακό χώρο, οι παραστάσεις των καλυβών και η μακέτα του οικισμού παρέχουν μια ζωντανή εικόνα της καθημερινότητας στη Νεολιθική Εποχή. Παραλίμνιες και χερσαίες κατοικίες, ανακατασκευασμένες με ακρίβεια, δείχνουν τον τρόπο κατασκευής των καλυβών, ενώ τα σκεύη και τα εργαλεία μέσα σε αυτές αποκαλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων.
Το οστέινο φλάουτο, ένα από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη, αντανακλά τη μουσική πλευρά της ζωής τους. Ακόμη, ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά το είδος της βάρκας, που χρησιμοποιούσαν για ψάρεμα, ενδυναμώνοντας την αίσθηση της αυθεντικότητας της εποχής.
διαβάστε περισσότερα στο https://www.travel.gr