Από ένα μικρό εργαστήριο πίτας στην Κοζάνη της δεκαετίας του ’50, σε ένα brand που ταξιδεύει σήμερα από τη Βόρεια Ευρώπη έως τον Καναδά, η Alfa – Αθ. Δ. Κουκουτάρης ΑΕΒΕ αποτελεί ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα περιφερειακής βιομηχανίας που πέτυχε να χτίσει διεθνές αποτύπωμα, παραμένοντας ριζωμένη στον τόπο της. Κι αν η επιτυχία της στηρίζεται εδώ και επτά δεκαετίες στην παράδοση της ελληνικής ζύμης, το νέο κεφάλαιο της οικογενειακής εταιρείας γράφεται με επενδύσεις, εξωστρέφεια και τη διαδοχή της τρίτης γενιάς.
Οπως αποκαλύπτουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Διονύσης Κουκουτάρης και ο αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Πωλήσεων, Ζήσης Κουκουτάρης, η Alfa ετοιμάζει δεύτερο εργοστάσιο στην Κοζάνη, ύψους 15 εκατ. ευρώ, δρομολογεί νέα επένδυση αντίστοιχου ύψους στο υφιστάμενο εργοστάσιο, ενώ συνεχίζει δυναμικά την εξάπλωσή της στο εξωτερικό, μετά την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού (70%) της καναδικής Trio Bakery, με την οποία αποκτά και παραγωγική δραστηριότητα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Με τις κινήσεις αυτές η Alfa φιλοδοξεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο ανάπτυξης, εντός και εκτός Ελλάδας, έχοντας ως απώτερο στόχο, όπως λέει ο κ. Διονύσης Κουκουτάρης, «να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα». Μια φιλοδοξία που βασίζεται όχι μόνο στην εξαγωγική δυναμική της εταιρείας, παρούσα πλέον σε 38 χώρες, αλλά και στην επένδυσή της στον τόπο όπου γεννήθηκε, σε μια Κοζάνη που αλλάζει, επιχειρώντας να σταθεί ξανά στον χάρτη της βιομηχανικής παραγωγής μετά την απολιγνιτοποίηση.
Η συζήτησή μας γίνεται στα γραφεία που διατηρεί η εταιρεία στη λεωφόρο Συγγρού. Εκεί όπου λειτουργούν τα τμήματα Μάρκετινγκ, Εξαγωγών και Εμπορικής Διεύθυνσης – ο σύνδεσμος της Κοζάνης με τον υπόλοιπο κόσμο. Πίσω όμως από την επιχειρησιακή οργάνωση μιας εταιρείας που εξάγει πλέον σε 38 χώρες, η καρδιά της Alfa χτυπά ακόμη στον τόπο όπου ξεκίνησαν όλα.
«Ο πατέρας μου ξεκίνησε την επιχείρηση με πολλή αγάπη και προσωπικό μόχθο. Εμείς συνεχίσαμε πάνω στα δικά του βήματα, με την ίδια φιλοσοφία: σεβασμό στο προϊόν και στους ανθρώπους μας», λέει ο κ. Διονύσης Κουκουτάρης, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Γιώργο, που έχει θέση αντιπροέδρου και την ευθύνη της παραγωγής, κρατούν τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης.
Η πορεία αυτή ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50, όταν ο κ. Αθανάσιος Κουκουτάρης έστησε ένα μικρό εργαστήριο πίτας στην Κοζάνη, μετατρέποντας μια τοπική συνταγή, το κιχί, σε επιχειρηματική ιδέα. Από τότε, η επιχείρηση μεγάλωσε χωρίς να χάσει την ταυτότητά της.
«Η Κοζάνη είναι η βάση μας. Από εδώ ξεκίνησαν όλα και εδώ θέλουμε να συνεχίσουμε. Είμαστε περήφανοι που μεγαλώσαμε μια επιχείρηση στην περιφέρεια και δείξαμε ότι μπορείς να πετύχεις κι έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα», λέει ο Δ. Κουκουτάρης.
Η συνέχεια στο newmoney

































