Αντιδράσεις εκφράστηκαν από την αντιπολίτευση στο περιθώριο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, για την διαφαινόμενη μετακίνηση του τμήματος των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, της Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Κοζάνη στα Γρεβενά. Θυμίζουμε ότι οι φοιτητές ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ιδρύματος ξεκίνησαν καταλήψεις σήμερα το πρωί, ζητώντας να μην μετακινηθεί η έδρα της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα που θα δημιουργηθεί.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Λάζαρος Μαλούτας, η πόλη σταδιακά και σε βάθος τετραετίας πρόκειται να χάσει 4000 φοιτητές με την απομάκρυνση του τμήματος, γεγονός που το καθιστά μια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη για την πόλη της Κοζάνης. Επίσης, τόνισε πως ο ίδιος το πρωί επισκέφθηκε το ΤΕΙ και συναντήθηκε με τον Πρύτανη αλλά και με εκπρόσωπο των φοιτητών. “Παρόλο που στη συζήτηση που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, τα κυβερνητικά σχέδια προχωρούν και οι εξελίξεις προδιαγράφουν ένα ιδιαίτερα δυσμενές σενάριο για το ΤΕΙ αλλά και την πόλη. Το να μετεγκατασταθεί σε άλλη πόλη το τμήμα της Διοίκησης, συνεπάγεται ότι σε βάθος τετραετίας θα λείψουν 4000 σπουδαστές. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα δυσμενές σενάριο, ιδίως όταν πάει να αντισταθμιστεί με υποσχέσεις για νέα τμήματα, ιδίως σε μια περίοδο που ξέρουμε ποια είναι η ζωή της παρούσας κυβέρνησης, αλλά και όταν η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχώς μειώνεται”. Ο ίδιος επεσήμανε πως τον πρώτο λόγο σε τέτοια θέματα θα πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί άρχοντες, προκειμένου να μην χαθεί κάτι από αυτά που έχουμε σήμερα. Μάλιστα κατέληξε τη δήλωσή του με αιχμές, σημειώνοντας με νόημα πως “Αντί να δίνουμε στους φοιτητές το πλεονέκτημα να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της πόλης, πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να βγει μπροστά. και όχι να βγάζουμε ανακοινωσεις και αποφάσεις που τροφοδοτούν τις κυβερνητικές επιλογές”.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Γιώργος Γκουτζηκώστας αναφέρθηκε στην συγχώνευση ΤΕΙ-Πανεπιστημίου, λέγοντας πως η σημερινή κυβέρνηση που προχωράει η κυβέρνηση στη συνένωση, δεν είναι τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά προσβλέπουν σε μεγάλη ανάπτυξη των περιοχών, τη στιγμή που το θέμα είναι οικονομικό. “Δεν είμαστε κατά της ενιαίας εκπαίδευσης, αλλά υπέρ των δικαιωμάτων των φοιτητών, με μια εκπαίδευση που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά της οικογένειες των φοιτητών, και τα πανεπιστήμια να μην εξυπηρετούν συμφέροντα”.
video φωτογραφίες: Γιώργος Τριανταφύλλου