Την έγκριση μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Κοζάνης – ΔΕΠΕΠΟΚ Α.Ε. – Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο τη διαδικασία μεταβίβασης του Οικοδομικού Τετραγώνου 6 της ΖΕΠ, προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για περίοδο 20 ετών, για την ανέγερση, ίδρυση και λειτουργία του Επιστημονικού – Τεχνολογικού – Επιχειρηματικού Πάρκου, φέρνει τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο με δική του εισήγηση ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.
Το συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο είναι εμβαδού 27,8στρ. και θα παραχωρηθεί ως δωρεά για 20 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο έχει αναλάβει την πρωτοβουλία του αρχικού σχεδιασμού της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας, με την εκπόνηση Μελέτης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Θεσμοθέτησης της.
Ο σκοπός της Ζώνης Καινοτομίας Δυτικής Μακεδονίας είναι η ανάπτυξη νέου οικονομικού μοντέλου στη μεταλιγνιτική εποχή, μέσω της ανάπτυξης έργων υποδομών και δράσεων υποστήριξης της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στους τομείς καθαρής ενέργειας, περιβάλλοντος, πρωτογενούς τομέα και ψηφιακής μετάβασης.
Μια από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις της Ζώνης Καινοτομίας είναι η δημιουργία του 1ου Θύλακα Καινοτόμων Δραστηριοτήτων, ένα Επιστημονικό – Τεχνολογικό – Επιχειρηματικό Πάρκο με πολυτομεακό χαρακτήρα για τη φιλοξενία νεοφυών επιχειρήσεων, ώριμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων τεχνολογίας και spin off εταιρειών ερευνητικών ινστιτούτων.
Σύμφωνα με τη σχετική Μελέτη, ο πλέον κατάλληλος χώρος για τη δημιουργία αυτού του Πάρκου είναι το ΟΤ6 στη ΖΕΠ Κοζάνης, κυρίως λόγω της γειτνίασης με τη νέα Πανεπιστημιούπολη και την πολεοδομική ωριμότητα της εν λόγω έκτασης.
Το Πάρκο προβλέπεται να αποτελείται από τρία κτίρια: Κτίριο Α (Γραφεία Διοίκησης ΖΚ ΔΜ, Κοινόχρηστοι χώροι συναντήσεων, Θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων – start ups, Εργαστήρια έρευνας – χώροι για spin off επιχειρήσεις, κυρίως από ΠανΔΜ & ΕΚΕΤΑ. Κτίρια Β&Γ (Χώροι στέγασης εταιριών τεχνολογίας, Κοινόχρηστοι χώροι συναντήσεων, Αμφιθέατρο / Εκθεσιακοί χώροι τεχνολογικών προϊόντων). Επιπλέον το Πάρκο θα περιλαμβάνει κατάλληλα διαμορφωμένο κοινόχρηστο περιβάλλοντα χώρο, συνδέσεις με υφιστάμενα δίκτυα υποδομής, θέσεις στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των ενοίκων και επισκεπτών του Πάρκου.
Αρμόδιος Φορέας για την ανάπτυξη των έργων και δράσεων της Ζώνης Καινοτομίας προβλέπεται να είναι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Το Πανεπιστήμιο θα αναλάβει τη μελετητική ωρίμανση της δημιουργίας του Επιστημονικού – Τεχνολογικού – Επιχειρηματικού Πάρκου στη ΖΕΠ Κοζάνης.
Στο μνημόνιο εκτός από την 20ετή παραχώρηση προβλέπεται και η δυνανότητα παράτασης για επιπλέον 20 χρόνια με το Δήμο Κοζάνης να αναλαμβάνει την υποχρέωση να συμβάλει σε κάθε στάδιο εκτέλεσης των συμφωνούμενων με τα μέσα, την τεχνική εμπειρία και το προσωπικό το οποίο διαθέτει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.
Το ακίνητο θα αποδοθεί στη ΔΕΠΕΠΟΚ μόνο εφόσον δεν υπογραφεί Σύμβαση υλοποίησης του Έργου (όλου ή μέρους), εντός τεσσάρων (4) ετών από την ημερομηνία σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνει να προωθήσει τις απαραίτητες υποστηρικτικές διαδικασίες και αδειοδοτήσεις για την υλοποίηση του Επιστημονικού – Τεχνολογικού – Επιχειρηματικού Πάρκου, συμπεριλαμβανομένων των κτισμάτων του.