Ξεκίνησε χθες, 5 Μαΐου 2025, η πιλοτική διανομή καφέ κάδων κομποστοποίησης στην πόλη της Πτολεμαΐδας και των κοινοτήτων Άρδασσας και Περδίκκα, με παράλληλη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό θα διανεμηθούν οικιακοί κάδοι κομποστοποίησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για την συλλογή των βιοαποβλήτων. Ταυτόχρονα τοποθετούνται καφέ κάδοι συλλογής κομπόστ δίπλα στους συμβατικούς πράσινους κάδους περισυλλογής των απορριμμάτων.
«Ο δήμος Εορδαίας εντάσσει στην καθημερινότητα των δημοτών ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης, τη χωριστή συλλογή υπολειμμάτων τροφών. Με στόχο την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας (άρθρο 50 του Ν.4819/2021), που αναφέρει την υποχρέωση όλων να συμμετέχουν στη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ο δήμος προχωράει σε σταδιακή εφαρμογή του προγράμματος καφέ κάδου στις επιχειρήσεις και στις κατοικίες. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων των συμπολιτών μας. Τα οφέλη από τη χρήση του συστήματος των καφέ κάδων εστιάζονται στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν συνήθως στο ΧΥΤΑ και στην ανάκτηση των υλικών και την επανάχρησή τους ως κόμποστ, συνιστώσες που ενισχύουν την κυκλική οικονομία συμβάλλοντας στην υιοθέτηση μιας πιο φιλικής στάσης στο περιβάλλον», τονίζει ο δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Ν. Πλακεντάς.
Τι ρίχνουμε στον καφέ κάδο;
- Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών (και τα κόκκαλα)
- Υπολείμματα καφέ και τσάι (και τα φίλτρα τους)
- Φρούτα και λαχανικά (και τις φλούδες και τα κοτσάνια τους)
- Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια
- Τσόφλια αυγών
- Γαλακτοκομικά όπως τυρί, κρέμες και γιαούρτι
- Φύλλα, ξερά άνθη, υπόλοιπα καθαρισμού κήπων, γκαζόν, κλαδιά, κλαδέματα σε θρυμματισμένη μορφή κ.τ.λ., εάν μεν έχουν μικρό όγκο και βάρος.
Τι δεν ρίχνουμε στον καφέ κάδο;
- Νωπά κρέατα και ψάρια (για υγειονομικούς λόγους)
- Μαγειρικά λάδια, λίπη
- Συσκευασίες κάθε είδους (μεταλλικές, πλαστικές, χάρτινες κ.α.)
- Κάψουλες καφέ
- Ξύλινα αντικείμενα και πριονίδι
- Στάχτη
- Αποτσίγαρα
- Ακαθαρσίες κατοικίδιων
- Ολόκληρα κλαδιά από δένδρα ή θάμνους (αθρυμμάτιστα)
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:
ΠΡΑΣΙΝΟ
Λόγω της εποχής απευθύνουμε αυστηρή έκκληση σε όλους τους πολίτες, να μην τοποθετούν σε καμία περίπτωση, κομμένα χόρτα, θάμνους και κλαδιά δένδρων στους κάδους απορριμμάτων.
Η απόθεση χόρτων, θάμνων και κλαδιών σε άδειους κάδους απορριμμάτων, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν συμπολίτες μας να αποθέσουν τα οικιακά απορρίμματα-απόβλητα και να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή ροή αποκομιδής τους από το Δήμο. Ακόμα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι εκτός του κινδύνου πρόκλησης ζημιών στα απορριμματοφόρα οχήματα και του προβλήματος που δημιουργείται στην ομαλή ροή αποκομιδής των σκουπιδιών, το βάρος των αδρανών υλικών, των κλαδιών και των κομμένων χόρτων υπολογίζεται (χωρίς να είναι) ως οικιακό απόβλητο και επιβαρύνει το Δήμο Εορδαίας και κατά συνέπεια κάθε δημότη με πρόσθετη δαπάνη.
Φυτικά υπολείμματα προϊόντων κλάδευσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων (μηλιές, κερασιές κλπ), θερμοκηπίων ή προϊόντων καθαρισμού οικοπέδων (θαμνώδης και αυτοφυής βλάστηση, καλάμια, κ.α.) απομακρύνονται από τους υπευθύνους με δικά τους μέσα και μεταφέρονται στην εγκατάσταση επεξεργασίας βιοαποβλήτων που εξυπηρετεί τον Δήμο δωρεάν στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Πτολεμαΐδας ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε, 1χλμ Πτολεμαΐδας – Ανατολικού.
ΜΠΑΖΑ
Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά ζητήματα είναι και η ανεξέλεγκτη εναπόθεση των μπαζών από οικοδομικές εργασίες, ανακαινίσεις και κατεδαφίσεις, που έχει ως αποτέλεσμα την αισθητική υποβάθμιση του χώρου και τη ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος. Συχνά τα μπάζα περιέχουν και επικίνδυνες ουσίες και οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι για το περιβάλλον, όταν η εναπόθεση μπαζών γίνεται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και ρέματα.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η απευθείας απόθεση μπαζών, αδρανών υλικών, ξύλων, πλαστικών, σιδήρων και γενικά απορριπτόμενα οικοδομικά υλικά από τους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος, στον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο που ψηφίστηκε, καθιέρωσε επιπρόσθετες απαιτήσεις, για τη διαχείριση των οικοδομικών υλικών που προέρχονται από τις νέες κατασκευές, τις κατεδαφίσεις και τις εργασίες ανακαίνισης των κτιρίων, ενώ έρχονται και «τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους κατεδαφίζουν και δεν τηρούν τις υποχρεώσεις για εναλλακτική διαχείριση των υλικών κατεδάφισης (ΑΕΚΚ).
- Είμαι πολίτης και θέλω να καταγγείλω παράνομη απόθεση μπαζών. Τι πρέπει να κάνω;
Εάν υποπέσει στην αντίληψή σας χώρος παράνομης απόθεσης μπαζών, ενημερώστε την δημοτική αστυνομία. Επειδή συνήθως τα γήπεδα που αφήνουν τα μπάζα είναι έξω από την πόλη ή την Κοινότητα, καλό είναι να δώσετε και στοιχεία σχετικά με την τοποθεσία ή ακόμα και φωτογραφίες.
- Γιατί δεν μπορώ να πετάξω τα μπάζα στον κάδο σκουπιδιών του Δήμου και να τα πάρει η υπηρεσία καθαριότητας;
Τα μπάζα είναι απόβλητα τα οποία πρέπει να πηγαίνουν σε ειδικούς χώρους διαχείρισης, όπου ανακυκλώνονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα από το άρθρο 7 της ΚΥΑ 36259/2010, η οποία ορίζει ότι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αποβλήτων είναι ο παραγωγός τους.
· Είμαι ιδιώτης και κάνω ανακαίνιση ή ένα μικρό οικοδομικό έργο (μπάζα). Ποιες είναι οι υποχρεώσεις μου;
Τα απόβλητα, ανεξάρτητα από την ποσότητα τους, πρέπει να οδηγηθούν σε μονάδα ανακύκλωσης.
Επικοινωνήστε με μια αδειοδοτημένη ιδιωτική εταιρεία συλλογής – μεταφοράς, για τη μεταφορά των Αποβλήτων σε μια από τις συνεργαζόμενες μονάδες ανακύκλωσης της ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε. (τηλ. 2314405300) με σκοπό την προμήθεια ειδικού κάδου ή κοντέινερ.
- Που μπορώ να πετάξω τα ανακυκλώσιμα υλικά ;
Ο Δήμος Εορδαίας με την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει από το 2009, ένα πρόγραμμα Διαχείρισης στην Πηγή Ανακυκλώσιμων Υλικών, με τέσσερις διακριτούς κάδους ανακύκλωσης, έναν ξεχωριστό για κάθε υλικό:
- ο κάδος ανακύκλωσης με το Μπλε καπάκι για τα Χαρτιά
- ο κάδος ανακύκλωσης με το Γαλάζιο καπάκι για τα Πλαστικά
- ο κάδος ανακύκλωσης με το Κίτρινο καπάκι για τα Γυαλιά και
- ο κάδος ανακύκλωσης με το Κόκκινο καπάκι για τα Μέταλλα.
Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών : Όχι οικιακά απορρίμματα στους κάδους ανακύκλωσης. Το χαρτί αφού το συμπιέσουμε και μειωθεί ο όγκος του, το απορρίπτουμε στον μπλε κάδο.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να καλείτε το Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Εορδαίας στο τηλέφωνο: 24630 55035.