Είναι ανησυχητικό αυτό που συμβαίνει στην Καστοριά. 15 Μαρτίου είχαμε ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα βλέποντας την κατάσταση στην Ιταλία. Τότε είχαμε 14 κρούσματα και είχαμε φόβο για 250 κρούσματα, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν αλλά νομίζω επιδημιολογικά είμαστε πολύ μπροστά από άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε τις μετακινήσεις για τις επόμενες 10 ημέρες όπως είπε ο Περιφερειάρχης.
Τότε ζητήσαμε να κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και περισσότερα μέτρα ίσως για την περιοχή. Σημασία έχει τώρα να δούμε τι θα κάνουμε στην Καστοριά.
Το να μπει σε καραντίνα μια περιοχή 3500 ίσως να μην έχει σημασία μετά από τόσες ημέρες. Θεωρώ ότι πρέπει να προτείνουμε α δοθεί προτεραιότητα στα ύποπτα κρούσματα της Καστοριάς γιατί υπάρχει μια συγκεκριμένη κατάσταση στο Νοσοκομείο.
Τα δύο τελευταία 24ωρα ίσως να υπάρχει μια αισιοδοξία αλλά μπορεί να είναι παρακινδυνευμένο αυτό.
Είμαστε τυχεροί που μας δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Θα πρέπει να ζητηθεί κλιμάκιο μόνιμο του ΕΟΔΥ με έδρα την Καστοριά, επιτάχυνση διαδικασιών πρόσληψης γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες, να δοθεί στο νοσοκομείο υγειονομικό υλικό, να εξεταστεί η προετοιμασία άλλων χώρων υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων και ξεχωριστών χώρων για άλλα περιστατικά. Μόνιμη αστυνομική δύναμη σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως υπάρχει τις τελευταίες ώρες στη Μεσοποταμία.
Ζητώ να εισηγηθεί ο Περιφερειάρχης στην Πολιτική Προστασία για 14 ημέρες να επανεξεταστεί η κυκλοφορία των πολιτών σε ζητήματα όπως προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης και σωματική άσκηση να περιοριστεί σε 2 φορές την εβδομάδα.
Τα συνεργεία αυτοκινήτων να μπουν σε μια λειτουργία εκ περιτροπής, είναι περίπου 60.