«Η υπερφορολόγηση του γεωργικού εισοδήματος, η υπέρμετρη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αποδιοργάνωση του ΕΛΓΑ και η δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής ήταν τα βασικά ζητήματα που ανέδειξαν ως επείγοντα οι αγρότες της Λάρισας και οι εκπρόσωποι των φορέων τους στις κατά τόπους συναντήσεις που είχαμε μαζί τους.
Παράλληλα, θέματα που σχετίζονται με τη γεωργική εκπαίδευση, την καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία της καλλιέργειας του βαμβακιού και του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και η περαιτέρω στήριξη συλλογικών δράσεων και σχημάτων ετέθησαν, επίσης, ως προτεραιότητες για τον αγροτικό χώρο της Θεσσαλίας.
Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ με τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Καπετάνο και άλλα στελέχη της παράταξης, αλλά και τους συναδέλφους μου βουλευτές κ. Χαρακόπουλο και κ. Κέλλα τις εγκαταστάσεις του αμπελοοινικού συνεταιρισμού Τυρνάβου και να συζητήσουμε με τους ανθρώπους του συνεταιρισμού καθώς και της ομάδας παραγωγών οπωροκηπευτικών του ομώνυμου Δήμου.
Επισκεφτήκαμε και συνομιλήσαμε με τους ανθρώπους της ΘΕΣ – ΓΑΛΑ στη Λάρισα και είχαμε μια γόνιμη επικοινωνία μαζί τους.
Συναντήσαμε κτηνοτρόφους και εκπροσώπους των φορέων των αιγοπροβατοτρόφων και χοιροτρόφων στην Ελασσόνα, ενώ είχαμε γόνιμο διάλογο με γεωργούς και κτηνοτρόφους στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων.
Μιλήσαμε με επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα και εκπροσώπους τους στη Λάρισα, ενώ επισκεφτήκαμε κτήματα με μήλα, ελιές και αμύγδαλα στην Αγιά, τα Τέμπη και το Σαραντάπορο, συνομιλώντας ταυτόχρονα με άτομα και θεσμοθετημένα συλλογικά τους σχήματα.
Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες των παραγωγών και των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, ως Ν.Δ., υπενθυμίσαμε τις δεσμεύσεις του Προέδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας που αποτελoύν τροχοπέδη για την παραγωγή και την ανάπτυξη.
Ενημερώσαμε τους παραγωγούς για τις κατευθύνσεις του προγράμματός μας για τον αγροτικό τομέα με κύριους άξονες τη μείωση των φορολογικών βαρών, των ασφαλιστικών εισφορών και του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια. Ταυτόχρονα, τους πληροφορήσαμε ότι η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ για γρήγορες αποζημιώσεις, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους Συνεταιρισμούς και η επαναφορά των γεωργικών εφαρμογών και η αναβάθμιση της γεωργικής εκπαίδευσης αποτελούν θεματικά πεδία του υπό επικαιροποίηση προγράμματός μας.
Τέλος, επισημάναμε και βρήκαμε ανταπόκριση στον κίνδυνο απώλειας του ονόματος της Φέτας από τον Καναδά και τις χώρες της Ν. Αφρικής και τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτή θα επιφέρει τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Ιδίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές που βασίζονται στην παραγωγή του εθνικού μας προϊόντος αλλά και στις πεδινές που αξιοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών.
Κάτι ανάλογο, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα, βιώνουν οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος και αμπελοοινικών προϊόντων με την επιμήκυνση σε αόριστο χρόνο της διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος και την επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί αντίστοιχα που επέβαλε η σημερινή Κυβέρνηση. Ομοίως και οι κτηνοτρόφοι που βλέπουν την Κυβέρνηση να τους επιβάλλει Φ.Π.Α. στα εγχώρια κρέατα 24% ενώ στα ομοειδή τους εισαγόμενα 13% !!!!
Προς αποφυγή, λοιπόν, των καταστροφικών αυτών εξελίξεων για την εθνική μας οικονομία που θα ακολουθήσουν την οριστική εκχώρηση του ονόματος της Φέτας στον Καναδά, ζήτησα, από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, τη στράτευση του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, του αγροτικού κόσμου της Λάρισας και της Θεσσαλίας, των Δημάρχων που συναντήσαμε και των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, στον αγώνα για την αποτροπή του ορατού αυτού κινδύνου.
Καταληκτική και κρίσιμη ημερομηνία της απόφασης αυτής, που θα ληφθεί σε έκτακτο συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου, είναι η 18η Οκτωβρίου και μέχρι τότε πρέπει να πεισθεί η Κυβέρνηση να αλλάξει την επιζήμια για τη χώρα στάση της.»