Τα 157 θύματα του Μεσοβούνου, άνδρες του χωριού που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1941- τα πρώτα πανελλαδικά- και τα 108 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στις 23 και 24 Απριλίου του 1944 και τους τρεις στρατιώτες του Σοβιετικού Στρατού στις 23-4-1944, τιμήθηκαν την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Μεσόβουνο Εορδαίας.
Τις εκδηλώσεις μνήμης, που ξεκίνησαν με Θεία λειτουργία στο Ναό του Αγίου Γεωργίου και ολοκληρώθηκαν με Αρχιερατικό μνημόσυνο στο μνημείο Πεσόντων του Μεσοβούνου χοροστατοτούντος του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεοκλήτου, διοργάνωσαν ο Δήμος Εορδαίας, η Τοπική Κοινότητα Μεσοβούνου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσοβούνου σε συνεργασία με τις Αντιστασιακές οργανώσεις ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΕΑ.
Το ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου στη γερμανική κατοχή και τα 268 συνολικά θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Μεσόβουνο απαιτούν δικαίωση, δικαίωση που μπορεί να αποδοθεί μονάχα με χειροπιαστές πράξεις αποζημίωσης, επανορθώσεις και την αποκατάσταση των θυμάτων, τόνισε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάνου, Δρ. Αριστομένης Συγγελάκης.
Επεσήμανε ότι ο ελληνικός λαός πρωτοστάτησε στον αγώνα ενάντια στο Γ΄ Ράιχ και είχε τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στο ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου είπε ότι «το Μεσόβουνο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της Ιστορίας του τόπου μας, ένα φοβερό ολοκαύτωμα από τα πρώτα της γερμανικής κατοχής. Ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα που έγιναν σε όλη την Ευρώπη, ήταν τα θύματα που στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες και μικρά παιδιά», για να σημειώσει πως συνολικά η Εορδαία μετρά πάνω από 600 θύματα την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Το Μεσόβουνο υπερασπίζεται την ιστορική μνήμη, απαιτεί να απομονωθούν οι παραχαράκτες της Ιστορίας και να αναγνωριστούν εμπράκτως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε το Γ΄ Ράιχ, να αναγνωριστούν εμπράκτως από τη δημοκρατική κυβέρνηση της σύγχρονης Γερμανίας τα τερατώδη εγκλήματα των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Απαιτούν δικαιοσύνη, που να συνοδεύεται από χειροπιαστές πράξεις αποζημίωσης, επανορθώσεων, αποκατάστασης στην Ελλάδα, σημείωσε ο ομιλητής, για να υπογραμμίσει πως «με έναν τρόπο μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη: με την εύλογη αποκατάσταση των θυμάτων».
«Υποκλινόμαστε μπροστά στα θύματα της γερμανικής κατοχής και αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό και την αναγνώριση της γενοκτονίας», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος ομάδας μελών του Ελληνογερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Διάλογος», Χέλμουτ Ρίβελ που βρέθηκαν αυτές τις μέρες στο Μεσόβουνο και στη γειτονική μαρτυρική κοινότητα Πύργων και απότισαν φόρο τιμής στα αθώα θύματα των ολοκαυτωμάτων του δύο χωριών.
Ακολούθησε προσκλητήριο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τον γ. γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, από εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου, από τον Γερμανό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη και διπλωματικό ακόλουθο του Ρωσσικού προξενείου, τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, το δήμαρχο Εορδαίας, βουλευτές της Π.Ε. Κοζάνης, από εκπροσώπους στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεσοβούνου και προέδρους άλλων μαρτυρικών Κοινοτήτων, από εκπροσώπους της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Λαΐκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, από εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων κι και από τον Ελληνογερμανικό Σύλλογο «Διάλογος», ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προξένησε η απαγγελία ποιήματος για τα θύματα του Μεσοβούνου από την Μεσοβουνιώτισσα ποιήτρια, Παναγιώτα Παρασκευά.