Στο …πολύκροτο θέμα του Διοικητηρίου της Πτολεμαΐδας, παρενέβη ο πρώην νομάρχης Κοζάνης, Πάσχος Μητλιάγκας. Μέσω του «e-ptolemeos.gr» έκανε μία λιτή δήλωση, χωρίς καμία διάθεση να αναμιχθεί στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, καθώς όπως εξήγησε, η μη ανάμειξή του, αποτελεί συνειδητή επιλογή.
«Το έργο έγινε εξ’ ολοκλήρου από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης με σκοπό να στεγάσει τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες της, που ήταν πολλές και διάσπαρτες τότε στην Πτολεμαΐδα, για ορισμένες εκ των οποίων πληρώναμε ενοίκια». Αυτή είναι η δήλωση του Π. Μητλιάγκα, ο οποίος να σημειωθεί, ήταν ο εμπνευστής και θεμελιωτής του Διοικητηρίου της Πτολεμαΐδας, καθώς το έργο θεμελιώθηκε το 2002, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του. Με την κατασκευή του κτηρίου, η τότε νομαρχιακή Αρχή, είχε σκοπό να στεγάσει τις δικές της αποκεντρωμένες και «σκόρπιες» στην πόλη της Πτολεμαΐδας υπηρεσίες, οι οποίες στεγάζονταν και στεγάζονται ακόμη, σε ακατάλληλα κτήρια, εκ των οποίων κάποια νοικιασμένα, άρα ανέβαζαν το κόστος. Με άλλα λόγια ήθελε να δημιουργήσει ένα «μίνι» διοικητήριο της Ν.Α. Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και η οικονομικότερη λειτουργία των υπηρεσιών της.
Με την απόφαση της περιφερειακής Αρχής – η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις κυρίως στο δήμο Εορδαίας – μεταφέρονται στο νεόδμητο κτήριο οι εξής υπηρεσίες: Η ΔΟΥ, το Ειρηνοδικείο Εορδαίας, το ΕΦΚΑ Εορδαίας, το παράρτημα του Τμήματος Συγκοινωνιών και η έδρα της Αντιπεριφέρειας Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Από τις παραπάνω υπηρεσίες, οι τρείς πρώτες είναι αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες και μόνο οι δύο τελευταίες είναι αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Βεβαίως, το σκεπτικό της τότε Ν.Α. για το ποιες υπηρεσίες θα φιλοξενηθούν στο κτήριο, ούτε «ισχύ νόμου» κατέχει, ούτε ευαγγέλιο είναι, άρα μπορεί – και ίσως πρέπει – να διαφοροποιηθεί σήμερα μετά από 15 χρόνια, γιατί διαφοροποιούνται και οι ανάγκες. Ίσως ακόμη – με βάση πάντα τις ανάγκες – για μια πιο εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών που απευθύνονται στους πολίτες, να μπορούν να φιλοξενηθούν και κάποιες υπηρεσίες του δήμου Εορδαίας.
Το βέβαιο είναι πως και ο αποκλεισμός της όποιας δημοτικής υπηρεσίας από τη μία και η μετατροπή του Διοικητηρίου Πτολεμαΐδας σε «Δημαρχείο Εορδαίας» από την άλλη, είναι απόλυτες έννοιες. Αντιθέτως, με ειλικρινή διάλογο και με διάθεση αλληλοκατανόησης, μπορεί να βρεθεί η καλύτερη λύση, που θα είναι σε όφελος των πολιτών.