Με τον δήμαρχο Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Φλώρινας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, στο πλαίσιο διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες για τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Στη συζήτηση – ενημέρωση, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων, κυριάρχησε ο προγραμματισμός για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, καθώς και για το νέο ΕΠΑ (Πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) 2021 – 2027.
Η ενημέρωση έγινε τόσο από τον κ. Κασαπίδη, όσο και από τον υπεύθυνο της Διαχειριστικής Αρχής κ. Μπάμπη Κιουρτσίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Νικόλαο Λυσσαρίδη.
Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κωνσταντινίδης, Φαρμακιώτης, Μπαρδάκας, Αντωνιάδης, Ιωακειμίδης, Νώτας και Καρυπίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΦΛΩ κ. Κώστας Φιλιππίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Άμπας και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Βόσδου και Λιάσης,
Η τοποθέτηση και οι προτάσεις του Δημάρχου Φλώρινας
Ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης στην τοποθέτησή του τόνισε πως δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου, η ανεργία και η υστέρηση στην ανάπτυξη. Παράλληλα, κατέθεσε 23 προτάσεις ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, οι οποίες θα εμπλουτιστούν μέσα από τη διαβούλευση.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Γιαννάκη:
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, αγαπητά στελέχη του δήμου μας και της Περιφέρειας,
Σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου, και συγχαίρω την Περιφερειακή αρχή και προσωπικά τον φίλο και συμπαραστάτη Περιφερειάρχη κ. Κασαπίδη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο ενόψει της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, με στόχο να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο ανάπτυξης για τον Δήμο Φλώρινας του μέλλοντος.
Οι στιγμές είναι κρίσιμες!
Ζούμε στη δίνη μίας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που οδηγεί σε εξελίξεις που θα επηρεάσουν την ζωή μας για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε και μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση. Με το νέο ΕΣΕΚ και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων το ενεργειακό μοντέλο της χώρας αλλάζει δραματικά, με την περιοχή μας να υποχρεούται να απορροφήσει τους «κραδασμούς» που προκύπτουν από την διαμορφούμενη οικονομική κατάσταση. Αυτή τη στιγμή αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για μας είναι η μετάβαση να είναι δίκαιη. Να μη μείνει, δηλαδή, ο τόπος μας χωρίς υποστήριξη, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έδωσε τα πάντα για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας!
Προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά οι ενισχύσεις από τα επιχειρησιακά προγράμματα, της επόμενης προγραμματικής περιόδου για την Δυτική Μακεδονία. (Ταμείο δίκαιης μετάβασης, νέο ΠΕΠ Δ.Μ, Αντώνης Τρίτσης)
Πριν ανοίξουμε τον διάλογο για το σχεδιασμό των ενεργειών μας, επιτρέψτε μου να τονίσω δυο- τρία σημεία που θεωρώ ότι θα βοηθήσουν να υπάρχει λειτουργική συνέχεια στις μελλοντικές συναντήσεις μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και το πλαίσιο για την ανάπτυξη του σχεδιασμού μας.
Ας μη ξεχνάμε πως η ανάπτυξη στηρίζεται σε ανθρώπινες επιλογές. Όσο θα υπάρχουν καλές και κακές ανθρώπινες επιλογές, θα υπάρχει καλή και κακή Ανάπτυξη.
Το πρώτο σημείο (προϋπόθεση) στο οποίο θέλω να αναφερθώ είναι η κοινωνική εταιρικότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των στόχων της τοπικής ανάπτυξης. Δεν νοείται πολιτική για βιώσιμη ανάπτυξη που δεν έχει προκύψει από διάλογο των κοινωνικών εταίρων. Βουλευτές, Δημοτική αρχή, Επιμελητήρια, Συνδικαλιστικοί φορείς πρέπει να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στον προβληματισμό και τις προτάσεις για τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη. Φυσικά, εφόσον μιλάμε για ανάπτυξη, τα όργανα του Δήμου θα επωμισθούν ένα σημαντικό φορτίο στην καταγραφή των προβλημάτων, στη σύνθεση των προτάσεων και στον τοπικό Αναπτυξιακό Σχεδιασμό.
Το δεύτερο σημείο και σημαντική προϋπόθεση για να μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη είναι η συμμετοχή στα κέρδη από τις αναπτυξιακές τοπικές πρωτοβουλίες. Ανάπτυξη που δεν διανέμει κέρδη στην τοπική κοινωνία δεν είναι ανάπτυξη. Η τοπική κοινωνία δεν είναι θεατής, είναι συμπαίκτης. Το λέω αυτό για να τονίσω την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ οικονομικής δραστηριότητας, αξιοποίησης των τοπικών υποδομών και του σημερινού βαθμού υστέρησης του Δήμου μας.
Το τρίτο σημείο που θέλω να θίξω είναι η ανάγκη για αμοιβαίες δεσμεύσεις. Κοινωνικός διάλογος μεταξύ εταίρων δε σημαίνει επιβάλλω τις απόψεις μου. Διάλογος σημαίνει σύνθεση. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνούμε, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να συζητάμε για θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Δήμου μας. Η κοινωνία προχωρά μπροστά με προτάσεις και όχι με κραυγές, συνθήματα και επικοινωνιακά σόου.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Για εμάς δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου μας η ανεργία και η υστέρηση στην ανάπτυξη. Όλα αυτά τα χρόνια η πόλη βλέπει το ένα λουκέτο να διαδέχεται το άλλο. Η χιονοστιβάδα των «λουκέτων» σάρωσε στο πέρασμά όλες τις επιχειρήσεις ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Η Φλώρινα είναι η «πρωταθλήτρια της ανεργίας» και θα παραμείνει εάν δεν κάνουμε κάτι. Τα αποτελέσματά της, αποδιοργανώνουν την κοινωνία, τον κοινωνικό ιστό. Η συνεχής μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των εργαζομένων συμπαρασύρουν τους υπόλοιπους τομείς της αγοράς.
Είναι ανάγκη να δοθεί πραγματική ώθηση στον πρωτογενή τομέα, μέσα από την ανάπτυξη πολιτικών που θα ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Να παράγουμε τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Να βάλουμε ένα τέλος στην εισαγωγή προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών μας. Να προχωρήσουμε σε νέες καλλιέργειες με νέα παραγωγικά μοντέλα που θα αξιοποιήσουν τις υποδομές στον πρωτογενή τομέα. Να αναστήσουμε τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση στη περιοχή μας που έχουν αφανιστεί. Να δώσουμε βαρύτητα στην διασύνδεσή τους με την εκπαίδευση. Άμεση κρίνεται η εκπόνηση ενός ειδικού χωροταξικού που θα καθορίζει τις χρήσεις στο σύνολο των ορυχείων και που θα απαντά στα ζητήματα αποκατάστασης των εδαφών.
Πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και να καταστούν λειτουργικά τα υδρευτικά και αρδευτικά έργα του νομού, ώστε να ενισχυθεί τόσο η αγροτική παραγωγή όσο και ο τουρισμός.
Σήμερα όσο ποτέ είναι απαραίτητη η διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως ειδικό φορολογικό και επενδυτικό καθεστώς, επιδότηση απασχόλησης, φορολογικές απαλλαγές πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις που θα στοχεύουν στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας. Οι όποιες ενισχύσεις δίνονται προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να καταλήγουν στην πραγματική οικονομία.
Το αναμενόμενο υφεσιακό σοκ στο παραγωγικό σύστημα και την απασχόληση μπροστά στην απολιγνιτοποίηση, θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς συνοχής. Η κατάρτιση παρουσιάζει σημαντική υστέρηση στην περιοχή μας. H αναγκαιότητα και η σημασία της επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδίκευσης, της δια βίου εκπαίδευσης και της συνεχούς επιμόρφωσης δεν τίθεται πλέον σε αμφισβήτηση από κανέναν.
Η σταδιακή – βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος – αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής ικανότητας των Πανεπιστημιακών τμημάτων που λειτουργούν στην πόλη, μαζί με την προσθήκη των διεκδικούμενων θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την Φλώρινα του αύριο.
Η αξιοποίηση των πολιτιστικών μας μνημείων με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και η ανάδειξή τους σε τουριστικά αξιοθέατα είναι αδήριτη ανάγκη.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου Έξυπνης Πόλης που βρίσκεται σε εξέλιξη με την συνδρομή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα είναι πολύτιμος και καταλυτικός στον δρόμο προς το νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Η υιοθέτηση «πράσινων» πολιτικών ενέργειας προέχει σε Δημόσια και δημοτικά κτίρια ώστε ο Δήμος μας να μειώσει το Ενεργειακό του αποτύπωμα.
Η αναβάθμιση της νοσοκομειακής φροντίδας είναι στόχος εθνικής σημασίας. Η στελέχωση του νοσοκομείου μας με μόνιμο και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και ο εκσυχρονισμός του θα προάγει συνολικά την υγεία του πληθυσμού της περιοχής μας.
Η μη ολοκλήρωση μεγάλων έργων, όπως ο οδικός άξονας Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, και η σιδηροδρομική σύνδεση με τις γείτονες χώρες που καθυστέρησαν σημαντικά, στέρησαν, μέχρι σήμερα, από τον Δήμο τις δυνατότητες να παίξει καθοριστικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Φ/Β, υδροηλεκτρικά, γεωθερμικό πεδίο) και νέες ενεργειακές τεχνολογίες μπορούν να διατηρήσουν και να αναβαθμίσουν τον ενεργειακό χαρακτήρα της περιοχής.
Τέλος σταθμό στην ιστορία της ανάπτυξης των υποδομών για τον Δήμο Φλώρινας θα αποτελέσει και η πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Έργο ευθυγραμμισμένο με την κατεύθυνση της νέας σύγχρονης ενεργειακής πολιτικής, που θα δώσει την ευκαιρία σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές να απολαύσουν το οικονομικότερο ενεργειακό αγαθό.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Καταλαβαίνουμε όλοι πως απαιτείται άμεσα μια νέα διαδικασία επανασχεδιασμού των υπαρχόντων αναπτυξιακών στόχων και δράσεων, στον Δήμο μας και ευρύτερα στην Περιφέρεια μας. Προς την κατεύθυνση αυτή καθίσταται αναγκαία συνθήκη η προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας σε υπηρεσίες και προϊόντα, η επένδυση σε συνεργατικές δράσεις από τους τοπικούς φορείς και νέα επιχειρηματικά σχήματα, με συνδυασμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα επιδιώξουμε! Να προσπαθήσουμε τουλάχιστον. Όχι, για εμάς! Για τα παιδιά μας, για τους νέους επιστήμονες, για τη νέα γενιά, για όλους αυτούς που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά. Το οφείλουμε σε μια γενιά δημιουργική και με όρεξη που δεν βρίσκει ευκαιρίες. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πρέπει να επανασχεδιάσουμε την Φλώρινα των επόμενων δεκαετιών, γνωρίζοντας από τα λάθη του παρελθόντος και αποφεύγοντάς τα στο μέλλον!
Οι προτάσεις του Δήμου μας ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, που θα εμπλουτιστούν μέσα από την διαβούλευση, αναλυτικά είναι:
1) Διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας της μονάδας «Μελίτη 1» με φυσικό αέριο ή με μίγμα λιγνίτη και φυσικού αερίου
2) η άδεια για την λιγνιτική μονάδα «Μελίτη 2» να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου, η οποία θα κατασκευαστεί είτε από ιδιώτη είτε με την μορφή ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και με την συμμετοχή του Δήμου Φλώρινας.
3) Η ενεργειακή αναβάθμιση, «πράσινη ανακαίνιση», των σχολικών κτηρίων. Έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις ύψους περίπου 3 εκ.
Πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν ότι η περιοχή μας έχει ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές ανάγκες κατά την περίοδο του χειμώνα. Ο Δήμος μας αναγκάζεται να κλείνει τα σχολεία για πολλές μέρες, γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα να θερμάνει τις σχολικές αίθουσες.
4) Η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τον Περδίκα στη Φλώρινα..
5) Η κατασκευή μικρών δημοτικών υδροηλεκτρικών σταθμών στους ταμιευτήρες Κολχικής και Παρορίου, και η δημιουργία νέου στην περιοχή του Τροπαιούχου.
6) Με δεδομένο την ανάπτυξη φ/β πάρκων, η δημιουργία μονάδας παραγωγής ΠΑΝΕΛ στις περιοχές των ορυχείων θα είναι αναπτυξιακή ανάσα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την παραγωγή πλούτου στην τοπική οικονομία.
7) Η κατασκευή διυλιστηρίου ύδρευσης στο φράγμα Τριανταφυλλιάς και αγωγού μεταφοράς νερού. Βρίσκεται υπό κατάθεση και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την περιφερειακή αρχή.
8) Η κατασκευή πρότυπων τηλεθερμάνσεων με βιομάζα σε κοινότητες που δεν θα φτάσει το φυσικό αέριο.
9) Η σύσταση ενεργειακής κοινότητας στον δήμο μας με χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο.
10) Η ανάπτυξη της Βιομηχανικής Περιοχής με τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου και ειδικής οικονομικής ζώνης και της σύνδεσης της με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ενέργειες που θα δώσουν διαφορετικό προσανατολισμό στην περιοχή και θα περιορίσει την εξαγωγή της αγοραστικής μας δύναμης στις γειτονικές χώρες.
11) Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου μεσαίας ενθαλπίας για θέρμανση των Πανεπιστημιακών και δημοτικών κτηρίων καθώς και κοινόχρηστων χώρων. Υπάρχει μελέτη που χρειάζεται επικαιροποίηση και ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
12) Οι εδαφικές αποκαταστάσεις των ορυχείων και η επιστροφή τους στην τοπική κοινωνία για αξιοποίησή της τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στην εγκατάσταση Α.Π.Ε. πρέπει να είναι εθνική προτεραιότητα για να παραμείνει η περιοχή μας ενεργειακό κέντρο και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
Οι αποκαταστάσεις είναι ένα έργο το οποίο μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομία της περιοχής και να περιορίσει τους «κραδασμούς» από την απολιγνιτοποίηση.
14) Ο σχεδιασμός προγραμμάτων προετοιμασίας ανθρώπινου δυναμικού.
15) Η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου της λεκάνης της Φλώρινας από το φράγμα Τριανταφυλλιάς και τους ταμιευτήρες Κολχικής και Παρορίου . Έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το έργο αυτό έχει τεράστια σημασία για την τοπική οικονομία αφού θα αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη δημιουργώντας αλματώδη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα.
16) Για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας είναι αναγκαία προϋπόθεση η κατασκευή των οδικών αξόνων:
Ο Κάθετος άξονας Φλώρινα-Πτολεμαΐδα
α) Φλώρινα-Πισοδέρι-Πρέσπα,
β) Φλώρινα-Υδρούσα-Νυμφαίο,
γ) Σκοπός Μελίτης- Άγιος Αθανάσιος Πέλλας,
δ) Φλώρινα-Κρατερό-Άγιος Γερμανός.
Τα οδικά αυτά δίκτυα θα συνδέσουν την Φλώρινα με τους τρεις διεθνείς και σπουδαίους τουριστικούς προορισμούς που είναι τα χιονοδρομικά κέντρα Βίγλας Πισοδερίου και Καϊμακτσαλάν, το Νυμφαίο και η Πρέσπα και θα ενισχύσουν τις ήπιες μορφές ανάπτυξης τουρισμού στην περιοχή μας, χαρακτηριστικό που πρέπει να διατηρήσουμε και να το ενισχύσουμε.
17) Συντήρηση, ανάπλαση και ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, ΔΑΚ, Κολυμβητήριο.
18) Η Κατασκευή νέου αθλητικού κέντρου, με δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών εκδηλώσεων, η κατασκευή σκοπευτηρίου για την προώθηση του αθλήματος, η Δημιουργία πίστας motocross, η Κατασκευή γηπέδων τένις.
19) H κατασκευή της σιδηροδρομικής Εγνατίας θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην διακίνηση επισκεπτών και εμπορευμάτων στο εσωτερικό αλλά και με τις γειτονικές χώρες, με αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, δίνοντας αναπτυξιακές λύσεις χαμηλού κόστους. Η Φλώρινα μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο του σιδηροδρομικού δικτύου ενώνοντας την Κορυτσά το Μοναστήρι και την Θεσσαλονίκη.
20) Η ανάπτυξη πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων θα θωρακίσει πνευματικά την περιοχή και θα την αναδείξει ως πνευματικό κέντρο. Γι’ αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα δύο νέα τμήματα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αλλά και να δημιουργηθούν νέα. Για την περιοχή μας το πανεπιστήμιο αποτελεί φάρο πνεύματος και γνώσης που θωρακίζει την εθνική μας υπόσταση και αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Επί πλέον η αύξηση των τμημάτων και των σχολών θα τονώσει και την οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή.
21) Η αντικατάσταση του γερασμένου εξοπλισμού καθαριότητας και αποχιονισμού του Δήμου Φλώρινας.
22) Η επιδότηση των ενεργειακών φυτών.
23) Η εκπόνηση μελέτης για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από το κλείσιμο των μονάδων καθώς και για το ύψος των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν στην περιοχή.
Ως Δημοτική Αρχή και ως πολίτες, οφείλουμε να στηρίξουμε την τοπική μας οικονομία και να καταπολεμήσουμε την ανεργία, υλοποιώντας διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης, μέσα από έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν την εκπόνηση μελετών. Για το λόγο αυτό αλλά και για να κερδίσουμε χρόνο σ’ ότι αφορά την υλοποίηση του προγράμματος μας είναι αναγκαία μια νομοθετική πρόβλεψη παρέκκλισης για ταχύτερη ανάθεση και ωρίμανση μελετών και εκτέλεσης έργων.
Είναι προφανές ότι η διαβούλευση που ξεκινά σήμερα από αυτήν την αίθουσα οφείλει να μετουσιώσει το «όραμα» που έχουμε για τον τόπο μας σε ρεαλιστικά, στοχευμένα και ιεραρχημένα έργα που θα το εξυπηρετούν.
Οι παλιότερες συνήθειες παραγωγής και παροχής υπηρεσιών πρέπει να αντικατασταθούν από νέες πρακτικές ποιότητας και καινοτομίας, σε όλο τον κύκλο της επιχειρηματικής δράσης, του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, πάντοτε με γνώμονα την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Σήμερα είναι η αρχή! Στην διάρκεια της διαβούλευσης θα ακούσουμε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.
Απόψεις με στόχο μια Φλώρινα της ανάπτυξης, και της ελπίδας, που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και η οποία θα είναι το πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Διαθέτουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδείξουμε, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, μέσα από την αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Πρέπει όλοι μαζί, δημόσια διοίκηση, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι να αλλάξουμε τη ρότα της Δήμου.
Οι εποχές είναι δύσκολες αλλά να μην ξεχνάμε πως οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να εκμεταλλευτούμε! Η έξοδος από την κρίση δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά πρωτίστως ζήτημα ιδεών.
Κλείνοντας, ευχαριστώ για ακόμη μια φορά τον κ. Περιφερειάρχη, τους αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακούς συμβούλους για την πρωτοβουλία της ενημέρωσης μας, καθώς και τους δημοτικούς συμβούλους για την παρουσία τους στην πολύωρη συνεδρίαση.