Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να ζητηθεί η δυνατότητα διενέργειας διαβούλευσης για το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας, πρότεινε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης ως επιστέγασμα της πεντάωρης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που συζήτησε το αίτημα της αντιπολίτευσης για λήψη Απόφασης για την κατάθεση Αίτησης Ακυρώσεως στο ΣτΕ, του δημοσιευθέντος σε ΦΕΚ, λόγω αποκλεισμού του Περιφερειακού Συμβουλίου από τη Διαβούλευση για την κατάρτιση του, με απώτερο στόχο την εκ των υστέρων νομιμοποίηση των ΑΠΕ στα Ορυχεία και τη Δυτική Μακεδονία.
Ο Γιώργος Αμανατίδης στην προσπάθεια της… συμβιβαστικής λύσης πριν οποιαδήποτε νομική ενέργεια, πρότεινε την εξάντληση της περίπτωσης διαβούλευσης και να εξεταστεί στη συνέχεια η επόμενη ενέργεια:
«Να μην υποθηκεύσουμε πόρους για την Περιφέρεια. Υπάρχει κίνδυνος να γίνει αυτό αν κάνουμε τώρα μία προσφυγή και να αργήσει η όποια απόφαση», τόνισε στην πρότασή του στο σώμα ο Γιώργος Αμανατίδης, παίρνοντας την πλειοψηφία με τις ψήφους της δικής του παράταξης, έναντι της πρότασης της αντιπολίτευσης που ενέμεινε στην πρόταση για αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο Περιφερειάρχης μάλιστα στο κλείσιμο της συνεδρίασης επιφυλάχθηκε για την περίπτωση να έχει απάντηση για το αίτημα της «διαβούλευσης» και να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη στις 7 το απόγευμα ως συνέχεια της συνεδρίασης της Δευτέρας.
Η συνεδρίαση είχε εντάσεις και αντιπαραθέσεις σε πολλές στιγμές, με τη αντιπολίτευση να κάνει λόγο για αποκλεισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου από μία απόφαση που θα δεσμεύσει όλη τη Δυτική Μακεδονία για τα επόμενα 20 χρόνια.
Η εισηγήτρια του θέματος, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, έκανε λόγο για υποβάθμιση των αστικών κέντρων της Περιφέρειας, υποβάθμιση οδικών αξόνων, σιδηροδρόμων και αεροδρομίων, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της καύσης των απορριμμάτων: «Θα γίνουμε σκουπιδότοπος», είπε και πρόσθεσε πως ο φόβος της κυβέρνησης ήταν το ζήτημα των φωτοβολταϊκών και των έργων ΑΠΕ που θέλει να χωροθετήσει στη Δυτική Μακεδονία.
Κριτική στην περιφερειακή αρχή άσκησε ο Γιώργος Κασαπίδης, διότι όπως υποστήριξε δεν έφερε το χωροταξικό για διαβούλευση και συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο:
«Την ευθύνη φέρει ο Περιφεριάρχης και οι σύμβουλοί του. Για πρώτη φορά συμβαίνει μια τόσο συνειδητή παράλειψη».
Ο Νόντας Στολτίδης, έκανε λόγο για μοιρασιά της πίτας των ιδιωτικών ομίλων στη Δυτική Μακεδονία.
Από την πλευρά τους οι Δήμαρχοι επεσήμαναν πως διαφωνούν με το κατατεθειμένο χωροταξικό πλαίσιο και έχουν λάβει ομόφωνη απόφαση για την απόσυρσή του στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.