Σύγχυση έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.), ανέρχεται σε 50.000 και περιλαμβάνει πολλά βρέφη, αλλά και μικρά παιδιά.
Ένα νέο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 4204/τ.Β/08/08/2022) φαίνεται ότι έχει περιπλέξει αρκετά την κατάσταση, με την ΕΛΟΔΙ (Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη) να αναφέρει μεταξύ άλλων πως το ΦΕΚ, «ουσιαστικά απομακρύνει από το Μητρώο των Αποζημιούμενων Προϊόντων ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδου Διαβήτη τύπου Ι, που σε συνδυασμό με τις αντλίες συνεχούς έκχυσης ινσουλίνης ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο σοβαρών υπογλυκαιμικών επεισοδίων και υπεργλυκαιμικών καταστάσεων».
Όπως επιπλέον υπογραμμίζει η κ. Θεοδωρίδου, «βασικό εξοπλισμό για έναν διαβητικό αποτελεί ο αισθητήρας. Πρόκειται για σύστημα διαρκούς μέτρησης σακχάρου αίματος, το οποίο προειδοποιεί όταν υπάρχει πτώση του σακχάρου ή, αντίστοιχα, μεγάλη άνοδο της τιμής. Έτσι, προλαμβάνεται το υπογλυκαιμικά και υπεργλυκαιμικά επεισόδια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο».
Τονίζει ακόμη πως «υπάρχει νομοθεσία η οποία απαγορεύει η εκάστοτε εταιρεία να παίρνει το υπόλοιπο ποσό από τους ασθενείς, αντί να το εισπράξει από τον ΕΟΠΠΥ».
«Συνεχίζεται κανονικά η παροχή από τον ΕΟΠΠΥ όλων των ιατροτεχνολικών υλικών που αφορούν τον διαβήτη χωρίς εμπόδια και με μηδενική συμμετοχή»
Την ίδια ώρα, βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η δωρεάν παροχή όλων των ιατροτεχνολογικών υλικών που αφορούν τους πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι, εμφανίστηκε στο GRTimes ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη), Χρήστος Δαραμήλας.
Ο κ. Δαραμήλας δηλώνει επιπλέον ότι οι πάσχοντες με τη νόσο μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς καθώς δε θα μεταβληθούν οι δαπάνες τους. «Το ΦΕΚ παραφράστηκε», λέει ακόμη, εξηγώντας πως «ουσιαστικά ο ΕΟΠΠΥ θα καλύπτει πλέον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και από άλλες εταιρείες και όχι μόνο από τη Medtronic, πράγμα που σημαίνει ότι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και θα βελτιωθεί και η ποιότητα του προϊόντος».
Σχετικά με νομοθεσία που απαγορεύει την καταβολή οποιουδήποτε ποσού για τον εξοπλισμό των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι προς τις εταιρείες που παρέχουν τον εξοπλισμό, ο κ. Δαραμήλας ξεκαθαρίζει ότι «το άρθρο 61 του ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παρόχων Υγείας) που ισχύει από το 2018, αναφέρει ότι απαγορεύεται ο ασθενής να πληρώσει στον οποιοδήποτε πάροχο, οποιοδήποτε ποσό για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το ποσό αυτό το καταβάλλει ο ΕΟΠΠΥ και οποιαδήποτε συμμετοχή των ασθενών στο ποσό αυτό, κρίνεται παράνομη».
Υπ. Υγείας: Διευκρινήσεις για αναλώσιμα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι
Σχετικά, τώρα, με το συγκεκριμένο ζήτημα, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «για πρώτη φορά στη χώρα μας αποζημιώνονται οι πομποί και το σύνολο των ιατροτεχνολογικων προϊόντων των αναλώσιμων του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι, χωρίς καμία συμμετοχή των ασφαλισμένων».
Επιπλέον, τονίζει πως «το μοναδικό θέμα που έχει προκύψει είναι για ένα συγκεκριμένο προϊόν παλιάς τεχνολογίας μιας συγκεκριμένης εταιρείας που με βάση το ΦΕΚ της 8ης Αυγούστου θα αποζημιώνεται με χαμηλότερη τιμή από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο των προϊόντων χωρίς καμία συμμετοχή.
Παράλληλα, ανοίγει η αγορά καταργώντας μονοπωλιακές πρακτικές καθώς πλέον εντάσσονται όλες οι εταιρείες και όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι».
Επιπροσθέτως, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Τα αναλώσιμα για τον διαβήτη της πολυεθνικής εταιρίας Medtronic συνεχίζουν να διατίθενται και θα διατίθενται βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων με τον ΕΟΠΥΥ απρόσκοπτα στους ασθενείς, χωρίς συμμετοχή, όπως και τα αντίστοιχα προϊόντα όλων των εταιριών. Το ότι θα αποζημιώνεται με λιγότερα χρήματα η συγκεκριμένη εταιρία είναι λογικό να προβληματίζει την εταιρεία, με την οποία η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή όπως με κάθε ιδιώτη πάροχο.
Ωστόσο προκαλεί μεγάλη εντύπωση η κινητοποίηση που ξεκίνησε από κόμματα και βουλευτές εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρείας ως προς τη διατήρηση υψηλοτέρων τιμών αποζημίωσης στα προϊόντα της.
Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και ο ΕΟΠΥΥ θα λαμβάνει τις καλύτερες τιμές αποζημίωσης, πράγμα που συνιστά προστασία της δημόσιας Υγείας και του δημοσίου χρήματος. Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε συνεχή διαπραγμάτευση με όλους τους ιδιώτες παρόχους με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων».
Πηγή:GrTimes