«Γκρίζος» βάφτηκε ο εκλογικός χάρτης της Θράκης μετά την σαρωτική πρωτιά του μειονοτικού κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας ΚΙΕΦ/DEB σε Ροδόπη και Ξάνθη, με ποσοστά 36,10% – πολύ πάνω και από την κυβερνώσα παράταξη – και με 27,16% αντιστοίχως και το σύνθημα «ο Τούρκος ψηφίζει Τούρκο».
Η Πρόεδρος του φιλοτουρκικού κόμματος, Τσιγδέμ Ασάφογλου έγινε δεκτή από τους ψηφοφόρους με ταμπούρλα και χορούς, πανηγυρίζοντας την ενίσχυση που έλαβαν και από το εξωτερικό με την επιστολική ψήφο μουσουλμάνων από Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Γαλλία και Τουρκία.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η επικεφαλής του κόμματος Τσιγδέμ Ασάφογλου επέμεινε με δήλωσή της στην εφημερίδα «Χρόνος» στον χαρακτηρισμό της μειονότητας ως «τουρκικής» αντί «μουσουλμανικής», τονίζοντας: «σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε: ”Είμαι Τούρκος”. Ευχαριστούμε πολύ όλο τον κόσμο, όλους τους Δυτικοθρακιώτες, την ”τουρκική” (sic) μειονότητα, που πήγε στις κάλπες σήμερα και έστειλε ξανά ένα δυνατό μήνυμα και στην Αθήνα αλλά και στην Ευρώπη, ότι είμαστε εδώ, έχουμε πολλά προβλήματα και θέλουμε να μας ακούσουν».
Προβληματισμός για το κόμμα ΚΙΕΦ
Στο Μαξίμου έγινε η ακτινογραφία του αποτελέσματος, προκειμένου να αποκωδικοποιηθεί πιο στοχευμένα το μήνυμα των ψηφοφόρω με την Αθήνα να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σε σχέση με το κόμμα ΚΙΕΦ το οποίο πρώτευσε πάλι.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τόνισε ότι «η ισοπολιτεία και η ισονομία των Ελλήνων μουσουλμάνων είναι απολύτως διασφαλισμένη και άλλωστε φαίνεται και στην πράξη και στην καθημερινότητα».
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας εστίασε στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του, τονίζοντας πώς «τα παραδοσιακά ισχυρά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα δεν κατέβασαν υποψηφίους Έλληνες μουσουλμάνους από τη Θράκη. Η Νέα Δημοκρατία είχε υποψήφιο υποψηφίους προερχόμενους από τη Θράκη, από τη μειονότητα. Ενόσω ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν κατέβασαν καμία υποψηφιότητα. Αυτό τίθεται προς κρίση του ελληνικού λαού. Νομίζω είναι πολύ σαφή τα πράγματα. Κάποια στιγμή θα πρέπει όχι μόνο να δείχνουμε με το δάχτυλο, αλλά θα πρέπει να αναλαμβάνουμε και την ευθύνη μας, την ευθύνη που αναλογεί στο πολιτικό σύστημα».
Η στήριξη της Τουρκίας στο ΚΙΕΦ
Διαστάσεις «πολιορκίας» της μουσουλμανικής μειονότητας έλαβε η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του ΚΙΕΦ με την Άγκυρα να παίζει το δικό της ρόλο.
Σχεδόν σε καθημερινή βάση ακολουθούσε μία σειρά δημοσιευμάτων και αφιερωμάτων μέσω των κρατικών TRT και Anadolu, παρουσιάζοντας το κόμμα ως «Η φωνή των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη «νίκη» του παρά το γεγονός πώς δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή.
«Ήμασταν σίγουροι για αυτό το αποτέλεσμα, το λέγαμε παντού όπου πηγαίναμε. Και σήμερα ο λαός μας υπερασπίστηκε ξανά τόσο τον αγώνα του όσο και το κόμμα του. Σήμερα στις κάλπες οι ”Τούρκοι της Δυτικής Θράκης” έδειξαν την αντίδρασή τους προς την Αθήνα και τις Βρυξέλλες», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγντέμ Ασάφοφλου, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Παράλληλα τόνισε ότι οι ψηφοφόροι της μειονότητας ψήφισαν το ΚΙΕΦ και ας γνώριζαν ότι δεν θα μπορέσουν να εκλέξουν βουλευτή, λόγω του εκλογικού ορίου του 3% προσθέτοντας ότι «η μειονότητα έστειλε ένα πολύ σοβαρό μήνυμα σε αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Η Αθήνα πρέπει να σταματήσει να παραβλέπει το γεγονός ότι εδώ ζει μια μειονότητα».
Τα τουρκικά μέσα έκαναν ειδική αναφορά στην εκλογική επίδοση του μειονοτικού κόμματος. Η τουρκική εφημερίδα Star έγραψε χαρακτηριστικά «Μεγάλη επιτυχία από το κόμμα που ίδρυσαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα». Στο ίδιο μήκος κύματος και το δίκτυο Haberler: «Το ΚΙΕΦ που ιδρύθηκε από Τούρκους στην Ελλάδα ήρθε πρώτο στη Δυτική Θράκη».
Η ιστορία του ΚΙΕΦ
Το κόμμα ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ που είχε διατελέσει βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1989, ο οποίος προήδρευσε μέχρι το θάνατό του, το 1995. Ύστερα τα ηνία του κόμματος ανέλαβε η σύζυγός του, Ισίκ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999.
Υπενθυμίζεται ότι στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ το 2019 είχε ποσοστό 38% αντί 42% του 2014 και στην Ξάνθη το 2019 συγκέντρωσε ποσοστό 25,24% αντί 25,91% το 2014, όντας το πρώτο κόμμα στις δύο περιφέρειες.