ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί τελικά, στο περιφερειακό συμβούλιο Δυικής Μακεδονίας το θέμα της ΔΕΗ, μετά από σχετική πρόταση του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, η οποία ωστόσο έφερε αντιδράσεις και διαφωνίες από την αντιπολίτευση, η οποία ζητούσε να συζητηθεί το θέμα κανονικά, όπως ζήτησαν μάλιστα και με επιστολές τους η «Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή», η «Ελπίδα» αλλά και η παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Αναλυτικότερα, την πρότασή του να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τα ενεργειακά εν γένη, αλλά και για την τεχνολογία του υδρογόνου, αλλά και για τις καθυστερήσεις των έργων, όπως προκύπτει από σειρά συναντήσεων που γίνονται τελευταία από την διαχειριστική αρχή, εξέφρασε στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, στην έναρξη της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου. Το θέμα συζητήθηκε μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος τόνισε πως: «Εν αναμονή και των εξελίξεων για τον ενεργειακό κλάδο, αναμένοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ αλλά και της κυβέρνησης για το θέμα, καθώς επίσης και τις εξελίξεις για τα νεότερα δεδομένα, μέχρι να οριστικοποιηθεί η μελέτη για την παγκόσμια τράπεζα, προτείνω να γίνουν δύο συνεδριάσεις για να συνδιαμορφώσουμε τις προτάσεις μας, για να είμαστε κοντά στις εξελίξεις. Ο ίδιος πρότεινε να γίνει ένα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για να συζητηθούν θέματα τα ενεργειακά, την επόμενη εβδομάδα, Πέμπτη ή Παρασκευή αλλά και την μεθεπόμενη εβδομάδα, τόσο για την ενέργεια, όσο και άλλα θέματα».
Επίσης, ενόψει της συμμετοχής του κ. Κασαπίδη στη συνεδρίαση των περιφερειών στις Βρυξέλλες, πρότεινε να συζητηθεί προς τις 9 Οκτωβρίου, το θέμα της τεχνολογίας παραγωγής υδρογόνου, με επικεφαλής την Ελλάδα και ειδικά τη Δυτική Μακεδονία, ο ίδιος επεσήμανε ότι η πρόταση αυτή συνδιαμορφώνεται από τις ευρωπαϊκές χώρες και για αυτό ο περιφερειάρχης ζήτησε να συζητηθεί πριν αυτή παρουσιαστεί, σε ένα ξεχωριστό περιφερειακό συμβούλιο, για τα ενεργειακά, με προσκεκλημένους επιστήμονες από τον Δημόκρητο, στελέχη της ΔΕΗ αλλά και της ΔΕΔΑ.
Να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις του «Εξοικονομώ»
Επίσης, για την εξάντληση του «Εξοικονομώ» μέσα σε μισή ώρα, σε συνεννόηση με τη διαχειριστική, γίνονται προεργασίες για να εξοικονομηθεί ακόμη ένα ποσό για να καλυφθούν αν όχι όλες οι αιτήσεις, ι περισσότερες, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη.
Επίσης, για τις καθυστερήσεις των έργων, ζήτησε να παραβρεθεί στο σώμα ο προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής για τον κίνδυνο απένταξης έργων, μεγάλων και ώριμων, ώστε να ληφθεί απόφαση για να αποφασιστεί η συνέχισή τους.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Την κοινή βούληση της αντιπολίτευσης να γινόταν την Πέμπτη η συζήτηση για τα ενεργειακά, εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΛΠΙΔΑΣ Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κ. Καρυπίδης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για ανακολουθία στις δηλώσεις του, μιας και κάποιους μήνες πριν από τη Φλώρινα άλλα έλεγε, όπως τόνισε. Ωστόσο, ο κ. Καρυπίδης κάλυψε τον περιφερειάρχη για το θέμα της τεχνολογίας του Υδρογόνου, λέγοντας πως κακώς αντιμετωπίστηκε η πρότασή του με τέτοιο τρόπο από τους κ.κ. Σπυράκη και Φάμμελο, στο Διεθνές συνέδριο Ενέργειας, λέγοντας πως όποια πρόταση πρέπει να είναι σεβαστή εφόσον είναι από θεσμικούς και ότι το 2014 το θέμα είχε ξανα- συζητηθεί. “Δεν εξετάζουμε στην παρούσα φάση αν το εγχείρημα είναι βιώσιμο και ανταγωνιστικό, εξετάζουμε αν αυτή η περιφέρεια πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, καινοτομεί και αυτό νομίζω εννοούσατε και εσείς. Εμείς στηρίζουμε την τεχνολογία του υδρογόνου”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυπίδης.
Η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Κάλι Κυριακίδου πρότεινε να συζητηθεί το θέμα σε μεταγενέστερη συνεδρίαση.
H Γεωργία Ζεμπιλιάδου επανήλθε με αίτημά της , λέγοντας ότι η Φλώρινα κινδυνεύει να χάσει τη Μελίτη, κινδυνεύει η τηλεθέρμανση και το συμβούλιο χάνει χρόνο, με τον αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη να ανταπαντά πως μπορεί να συζητηθεί σε μια εβδομάδα .
Ο περιφερειάρχης επανήλθε, λέγοντας πως θα βγει ωφελημένο το συμβούλιο αν περιμένει μέχρι την επόμενη εβδομάδα , επιμένοντας να γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή, την ερχόμενη εβδομάδα, κάτι το οποίο τελικά ίσχυσε αφού μετά από ψηφοφορία το σώμα αποφάσισε να συζητηθεί το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.
Β.Σ. – Ζ.Π.