Στο σχέδιο της επόμενης ημέρας -μετά από διαδοχικές κρίσεις- θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία που θα κάνει απόψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μια ομιλία που μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα λόγω της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία και η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel.
Το «καλάθι των μεταρρυθμίσεων» θα είναι μεγάλο σημειώνεται από την κυβερνητική πλευρά, ωστόσο την ίδια στιγμή λελογισμένες ανακοινώσεις θα γίνουν στο οικονομικό πεδίο. Τις προηγούμενες ημέρες ήταν σε εξέλιξη ένα μπαράζ συσκέψεων για να κλειδώσει το τελικό πακέτο και στο οικονομικό επιτελείο έγραφαν και έσβηναν μέτρα προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
Το σχέδιο για παράταση του market pass δεν περπάτησε, ενώ την ίδια στιγμή το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους πάει για τον Ιανουάριο του 2024. Δεδομένο πάντως είναι πως θα συνεχιστεί η στήριξη στους ευάλωτους, ενώ έντονη ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία να οδηγήσουν σε ελλείψεις αγαθών αλλά και σε ράλι αυξήσεων στις τιμές.
Αυτό πάντως που εμφατικά θα υπογραμμίσει σήμερα ο πρωθυπουργός είναι πως η οικονομία έχει αντοχές, ενώ θα αναφερθεί και στα κοινοτικά κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη όσων κατοικούν στις πληγείσες περιοχές. Όσον αφορά στην επόμενη ημέρα από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως «με δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία» εξετάζονται ποιοι πόροι υπάρχουν και που θα διατεθούν.
Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως έχει ήδη νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος και επισημαίνουν πως στόχος είναι να ξεδιπλωθεί ένα ευρύτερο σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη ΔΕΘ ή καμία ομιλία, ως μια αφορμή να παρουσιάσει ένα «καλάθι» ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία. Είναι ακόμα μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητές του, να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Θα μετατραπούν, δηλαδή, σε νόμους, σε πράξεις, σε κινήσεις, σε πρωτοβουλίες».
Ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι εστιασμένο σε μια σειρά αλλαγών που θα τρέξουν στην Πολιτική Προστασία, κάτι που κρίνεται αναγκαίο μετά την μάχη με τις φλόγες το καλοκαίρι αλλά και την πρωτοφανή καταστροφή στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες. Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, θα αναφερθεί στα μέτρα αρωγής και θα δώσει έμφαση σε μια σειρά κινήσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα.
Το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων
Μια ομιλία με «άρωμα» μεταρρυθμίσεων αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, παρουσιάζοντας μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή για να αντιμετωπιστούν χρόνιες αδυναμίες. Άλλωστε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για έναν πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό και όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στόχος είναι σήμερα να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες αυτού του σχεδίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για εκσυγχρονισμό σε βασικούς τομείς όπως η δικαιοσύνη (επιτάχυνση απονομής), η παιδεία, η υγεία αλλά και ευρύτερα ο δημόσιος τομέας. Με ειδική αναφορά να κάνει στην κρίσιμη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Επανασχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας
Στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι αλλαγές στην Πολιτική Προστασία -καθώς η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα- εστιάζουν από την κυβέρνηση. Το βάρος θα δοθεί κυρίως σε δράσεις πρόληψης, ενώ στόχος είναι να υπάρξει αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών και να διασφαλιστεί πως όλοι οι δήμοι θα ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Στο σχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται ένα νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης κινδύνων καταστροφών, αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος «Αιγίς» αλλά και περαιτέρω ενίσχυση του πυροσβεστικού σώματος. Επίσης, μένει να αποσαφηνιστεί ποιες αλλαγές θα υπάρξουν όσον αφορά στην ασφάλιση των κτιρίων, ενώ αναμένεται να ανακοινωθεί και «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος» με στόχο να αυξηθεί το ειδικό αποθεματικό του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερωτήσεις για τον επανασχεδιασμό του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας παρέπεμψε στη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού. Επεσήμανε πάντως πως « αυτός ο ισχυρισμός ότι, θα το αναλάβει το Άμυνας ή ότι θα το αναλάβει ο στρατός, δεν ισχύει. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι θα συνεχίσει ο στρατός να παρέχει πολύτιμη συνδρομή και υπηρεσίες διάσωσης σε πολύ κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας». Για να επισημάνει πως «η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων και προφανώς των Σωμάτων Ασφαλείας συνολικά, αυτό το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου στη Θεσσαλία, ήταν κάτι παραπάνω από καταλυτική».
Πηγή: ΕΘΝΟΣ