Δεν κατέληξε εκ νέου, σε ψήφισμα μετά από 2 ώρες συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Το θέμα επανήλθε για τρίτη φορά προς συζήτηση με αφορμή το συλλαλητήριο της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, μετά από σχετική πρόταση του Θεόδωρου Καρυπίδη.
Βασική διαφωνία ήταν η ημερομηνία του 2028, με τον περιφερειάρχη να ζητά να δει η περιοχή πρώτα την παρουσίαση των προτάσεων της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους.
«Δεν διαπραγματευόμαστε το χάσιμο ούτε μιας θέσης εργασίας. Είμαστε σε μια δραματική κατάσταση και η περιοχή δεν σηκώνει καμία άλλη αποδυνάμωση. Η ημερομηνία δεν καθορίζει κάτι από αυτό που προανέφερε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κασαπίδης στην τοποθέτησή του.
Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, από την πλευρά της, τόνισε πως κανένα κυβερνητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το έλλειμμα που θα υπάρξει στην περιοχή, λέγοντας πως το «2028 είναι η καταδίκη μας», προσθέτοντας πως η κοινωνία οδηγείται σε μια καταστροφή εν γνώση μας.
Ο Θεόδωρος Καρυπίδης τόνισε πως δεν υπάρχει καμία διεθνής πρακτική για να γίνει ισοσκελισμός της απώλειας που θα υποστεί η περιοχή, ώστε αυτό να γίνει σε διάστημα 5 ή 10 χρόνων, κάνοντας λόγο για «ερημοποίηση» της ΔΕΗ.
Ο κ. Χαστάς αναφέρθηκε στις δραματικές συνέπειες που θα έχει η απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, λέγοντας ακόμη πως η περιοχή θα πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της.
Η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Κυριακίδου, τόνισε πως το θέμα δεν είναι αν δεχόμαστε ή όχι μια ημερομηνία.
Ο περιφερειάρχης επανήλθε, λέγοντας ότι το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό είναι ξεκάθαρο, λέγοντας πως η περιφέρεια είναι σε έκτακτη ανάγκη και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί. «Όπως και με το σεισμό, έτσι και πιο γρήγορα τώρα, με άριστο συντονισμό και με πλήρη καταγραφή, είμαστε εδώ για να το παρακολουθήσουμε με άγρυπνο μάτι και με τεχνοκρατική υποστήριξη», προσέθεσε ο κ. Κασαπίδης, λέγοντας πως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου και να δει η περιοχή τα σχέδια της ΔΕΗ και της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση.
Ωστόσο οι διαφωνίες των παρατάξεων δεν κατέστησαν δυνατό να προκύψει ψήφισμα, για ακόμη μια φορά στο περιφερειακό συμβούλιο.