– Χωρίς το μνημόνιο η χώρα θα ήταν χειρότερη από τη Βενεζουέλα, υποστήριξε ο Πάσχος Μανδραβέλης
Στο διπλό χαρακτήρα του βιβλίου του «Game Over: Η αλήθεια για την κρίση», αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου το παρουσίασε στο Κοβεντάρειο, σε μια αίθουσα γεμάτη, κυρίως από κόσμο του ΠΑΣΟΚ, που πρόσκειται στον Γιώργο Παπανδρέου. Στην παρουσίαση μίλησαν οι Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Πάσχος Μανδραβέλης.
Σε μια εκδήλωση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον επί ένα δίωρο και στη διάρκεια της οποίας ο συγγραφέας υπόγραψε πολλά αντίτυπα του βιβλίου, ο ίδιος επισήμανε ότι ο διπλός χαρακτήρας έχει να κάνει με το ό,τι «αφ’ ενός αποτελεί μία προσωπική ανάγκη καταγραφής του τι συνέβη σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αφ’ ετέρου είναι ένα από τα λίγα ντοκουμέντα που έχουν γραφεί από ανθρώπους που ήταν στην πρώτη γραμμή της κρίσης, για όλα όσα έζησε η χώρα και για όλα υπέφεραν οι πολίτες. Μ’ αυτή την έννοια είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον, για την αυτογνωσία που χρειαζόμαστε». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε ότι το Game Over, ήταν η φράση του Γιούνκερ στην ιστορική σύνοδο του 2009,όταν αποκαλύφτηκε η απάτη της προηγούμενης κυβέρνησης Καραμανλή για τα στατιστικά στοιχεία.
Ακόμη υπογράμμισε ότι το βιβλίο αυτό σίγουρα διαβάζεται διαφορετικά το 2016 από το 2012, καθώς είχε γιγαντωθεί τότε το κύμα λαϊκισμού στη χώρα, αλλά από τότε διαλύθηκαν πολλές αυταπάτες. Άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση άλλα έλεγε τότε και άλλα αναγκάστηκε να κάνει. Στο ερώτημα αν οι εξελίξεις τον δικαιώνουν, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Πιστεύω πως όλη αυτή η περίοδος – δεν ξέρω αν με δικαίωσε – σίγουρα όμως εξηγεί γιατί πήραμε εκείνες τις αποφάσεις τότε και δείχνει πως δεν υπήρχαν εναλλακτικές».
Ο Φίλλιπος Σαχινίδης που ήταν στενός συνεργάτης του Γ. Παπακωνσταντίνου την επίμαχη περίοδο, τόνισε πως «είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω ότι όσα καταγράφονται σ’ αυτό το βιβλίο αντανακλούν την πραγματικότητα. Πολλές φορές όμως υπολείπονται της πραγματικότητας γιατί στις 400 και πλέον σελίδες είναι δύσκολο να περιγράψεις την αγωνία εκείνων των στιγμών και την προσπάθεια να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση». Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της καθυστέρησης ολοκλήρωσης του βιβλίου λόγω της περιπέτειας του συγγραφέα στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς όπως είπε «σήμερα η κοινωνία μπορεί να συζητήσει γύρω απ’ αυτό το βιβλίο με μεγαλύτερη ηρεμία και ορθολογισμό τους λόγους που οδηγηθήκαμε στην κρίση και γιατί είμαστε η μόνη χώρα που έξι χρόνια μετά παραμένει στο μνημόνιο».
Σαν ένα πόνημα που περιγράφει «γεγονότα και ντοκουμέντα», χαρακτήρισε το βιβλίο ο Πάρις Κουκουλόπουλος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να λάμψει η αλήθεια», ότι δηλαδή «σήμερα είμαστε πολύ πιο πίσω από κει που είχαμε φτάσει τον πρώτο χρόνο της προσπάθειας. Αυτό το αποδεικνύει ο Γ.Π. με συγκεκριμένα στοιχεία». Επίσης το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ως γνωστό πρόσκειται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, χαρακτήρισε «μεγάλο ιστορικό λάθος» το γεγονός ότι τότε το ΠΑΣΟΚ «πήρε μόνο του την ευθύνη» προσφυγής στο ΔΝΤ και στο μνημόνιο, αντί να αναζητηθεί πολιτική διέξοδος βάζοντας πλάτη κι’ άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης εκτίμησε ότι «αν το 2010 δεν υπογράφαμε μνημόνιο θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση απ’ ότι είναι η Βενιζουέλα σήμερα», προσθέτοντας πως «η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει και μία ωριμότητα της κοινωνίας, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε από δω και πέρα, αλλά χάσαμε πολύ χρόνο γκρινιάζοντας και αντιδρώντας».
Τέλος να σημειωθεί ότι το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Πλιάτσιος.