– Προσωρινή ανακούφιση για περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης, όπου το φαινόμενο γνώρισε μεγάλη έξαρση τα προηγούμενα χρόνια
Δεν παρουσιάστηκε φέτος το φαινόμενο έξαρσης της εμφάνισης κάμπιων και ακρίδων, που πλήττουν τα τελευταία χρόνια δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες αρωματικών φυτών στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση παρουσίασης σχετικής μελέτης, την οποία παρήγγειλε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Τη μελέτη εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Περιβάλλοντος, με επικεφαλής τον καθηγητή και κοσμήτορα Δημήτρη Κωβαίο. «Εξετάζουμε από τον προηγούμενο Μάιο με πολύ συχνές επισκέψεις μας στην περιοχή της Περιφέρειας Κοζάνης τις καλλιέργειες των αρωματικών φυτών, καθώς και των δασικών φυτών, ώστε να διαπιστώσουμε την παρουσία σοβαρών εντομολογικών εχθρών και να προτείνουμε σχετικές λύσεις στους παραγωγούς. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν ορισμένα σοβαρά εντομολογικά προβλήματα στην παραγωγή, τα οποία παρακολουθούμε, εγκαίρως ειδοποιούμε με σχετικές ανακοινώσεις μας μέσω της Περιφέρειας τους παραγωγούς, ώστε να επεμβαίνουν όταν χρειάζεται και αποτελεσματικά», υπογράμμισε ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας, καθηγητής Δ. Κωβαίος. Στη συνέχεια τόνισε: «Υπάρχουν δύο θέματα. Ένα είναι το θέμα των δασικών εκτάσεων και των εντόμων που υπάρχουν εκεί, που τη χρονιά που μας πέρασε δεν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, όπως διαπιστώσαμε. Άρα, την επόμενη χρονιά αν παρουσιαστεί πρόβλημα, θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες δράσεις στις εκτάσεις, όχι βεβαίως από τους παραγωγούς, αλλά από την Περιφέρεια. Δηλαδή θα ειδοποιήσουμε εμείς την περιφέρεια ότι υπάρχει έντονος πληθυσμός της κάμπιας (που παρεμπιπτόντως λέγεται λιμάντρια), ώστε εγκαίρως και πριν αυτή καταστρέψει τα πουρνάρια να επέμβουμε».
Τόνισε επίσης ότι «για τις άλλες καλλιεργούμενες εκτάσεις, πλέον η ειδοποίηση πρέπει να γίνεται σε επίπεδο παραγωγού και ανάλογα με την περιοχή με αρωματικά φυτά και κυρίως η λεβάντα που αντιμετωπίζει πρόβλημα από την ακρίδα και από ένα άλλο έντομο που προκαλεί ξηράνσεις. Το θέμα είναι ότι όταν θα δει ότι υπάρχει ακρίδα μέσα στην καλλιέργειά του, θα είναι πλέον αργά. Άρα εμείς αυτό που κάνουμε είναι να εντοπίζουμε τις ακρίδες πριν μπουν στην καλλιέργεια και να τον ειδοποιούμε, ώστε να επέμβει εγκαίρως, όταν βρίσκονται δηλαδή στην περιμετρική αυτοφυή βλάστηση, ώστε να μην του καταστρέψουν την καλλιέργεια. Γιατί αν θα μπουν στην καλλιέργεια η καταστροφή είναι δεδομένη. Υπάρχουν κατάλληλα εντομοκτόνα που έχουν έγκριση για χρήση στην καλλιέργεια της λεβάντας και με τη χρήση αυτών των εντομοκτόνων, εφ’ όσον ειδοποιηθεί εγκαίρως, αρκεί μόνο ένας ψεκασμός για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
Ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης, Παναγιώτης Πλακεντάς, τόνισε ότι «στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει να κάνει με την προσβολή περιοχών που ενδιαφέρουν γεωργούς και κτηνοτρόφους από κάμπιες και ακρίδες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την περιοχή του Χρωμίου, του Ρυμνίου, του Τριγωνικού, της Ξηρολίμνης που έχει πολλές καλλιέργειες λεβάντας, είχαμε προχωρήσει μετά την παραίνεση προέδρων και οργανώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων, παρότι δεν είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας, να κάνουμε μία προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ και συγκεκριμένα με την Γεωπονική Σχολή και με τον κοσμήτορά της κ. Κωβαίο Δημήτρη. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς είναι εμφανή, καθώς φέτος σαφώς μετά τις οδηγίες του κ. καθηγητή, δεν είχαμε έξαρση του φαινομένου και δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει προηγούμενες χρονιές». Είπε επίσης «ό,τι προέκυψε απ’ αυτή την έρευνα του καθηγητή και των συνεργατών του πρέπει να γίνει κτήμα και να το επικοινωνήσουμε στους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία. Με αφορμή λοιπόν την πρόθεσή μας να υπάρχει η πρόσβαση στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, διοργανώνουμε σήμερα την εκδήλωση αυτή και έχουν κληθεί οι εμπλεκόμενοι φορείς και κυρίως οι πρόεδροι των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, προκειμένου ο κ. καθηγητής να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας».