Στη μακρά περίοδο ύφεσης που διανύουμε, κατά την οποία δεν υπάρχουν χρήματα και δεν εκτελούνται έργα, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, μένουν αναξιοποίητα περίπου 75 εκ. ευρώ του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης, με ευθύνη των δήμων, οι οποίοι δεν απορρόφησαν τα σχετικά κονδύλια των προηγούμενων ετών.
Η ΔΕΗ εκμεταλλευόμενη την ολιγωρία των αυτοδιοικητικών παραγόντων, καθώς οι δήμοι μόλις που απορρόφησαν …ασθμαίνοντας τα κονδύλια του 2012, δεν εκταμιεύει τα χρήματα του Τοπικού Πόρου για τα έτη 2013-14, λέγοντας «απορροφήστε τα παλιά κονδύλια για να προχωρήσουμε σε νέα εκταμίευση». Αυτό τουλάχιστον είπαν ΔΕΗ και αρμόδιο υπουργείο στον ίδιο τον περιφερειάρχη σε πρόσφατη συνάντηση, ενώ την ίδια απάντηση εισέπραξε ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Κατανομής. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα του Τοπικού Πόρου για τη Δυτική Μακεδονία είναι 24 εκ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων 20 για την Κοζάνη και 4 για τη Φλώρινα. Για τα έτη 2013 -2015, αθροίζονται συνολικά 72 εκ. ευρώ αναξιοποίητα, ενώ ίσως να μην εκταμιεύτηκε κα ένα μικρό ποσό του 2012. Η ευθύνη ανήκει στους δήμους που για διάφορους λόγους καθυστερούν στην απορρόφηση, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια. Εν τούτοις μόλις προχτές, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ιωάννης Βοσκόπουλος, με δηλώσεις του διαμαρτύρονταν για «παρακρατηθέντα χρήματα» του Τοπικού Πόρου από τη ΔΕΗ, χωρίς όμως να αναφερθεί στην αιτία.
Το όλο πρόβλημα είναι υπαρκτό και επιβεβαιώνεται από τον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, Παναγιώτη Πλακεντά, ο οποίος συμμετείχε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Κατανομής περί τα τέλη Απριλίου, για την κατανομή των ποσών του 2014, εκπροσωπώντας το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου έθεσε το θέμα. Με δήλωσή του στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, υπογράμμισε: «Αυτή τη στιγμή έχουν εκταμιευτεί όλα τα χρήματα του 2012. Απομένουν τα χρήματα του 2013 και 2014. Στην τελευταία συνεδρίαση μπήκε θέμα από μένα προσωπικά να μπουν τα χρήματα αυτά στους λογαριασμούς, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας. Ειδικότερα ζήτησα να γίνει εκταμίευση στους λογαριασμούς της Περιφέρειας και των δήμων, των ποσών του 2013 και 2014. Η απάντηση του κ. Γαλίτη, αρμόδιου από πλευράς ΔΕΗ, ήταν «μα εσείς ακόμη δεν έχετε απορροφήσει τα χρήματα του 2012, απορροφήστε πρώτα αυτά και μετά βλέπουμε». Όταν εγώ διαμαρτυρήθηκα ότι δεν ισχύει αυτό που λέτε, μου είπε ότι «δεν ισχύει για σας, ισχύει όμως για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και οι δήμοι παρουσιάζουν υστέρηση στην απορρόφηση των ποσών αυτών, με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύονται και τα υπόλοιπα».
Συνεχίζοντας ο κ. Πλακεντάς, σημείωσε: «Η δική μου άποψη είναι ότι κακώς η ΔΕΗ παρακρατεί τα συγκεκριμένα χρήματα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια νομοθετική ρύθμιση για κάτι τέτοιο. Εφ’ όσον έγινε Επιτροπή Κατανομής και εκταμίευση, πρέπει να κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε και σε εκ νέου συνάντηση μας ειπώθηκε πάλι το ίδιο, ότι πρέπει να υπάρξει απορροφητικότητα από τους δήμους και μετά να κατατεθούν τα χρήματα. Γι’ αυτό και υπήρξε και μία συνεννόηση μεταξύ μας (με τους δήμους), κάντε λίγο γρήγορα, κάντε πιστοποιήσεις να γίνουν Επιτροπές Παρακολούθησης εδώ, ώστε να δοθούν τα χρήματα. Αυτή είναι όλη η ιστορία και αναμένεται συνεδρίαση της Επιτροπής κατά νομό, για τα χρήματα πλέον του 2015».
Οι αιτίες της μη απορρόφησης είναι αρκετές ή τουλάχιστον πρέπει να αναζητηθούν από τους δημάρχους και να «τρέξουν» τα έργα. Κυρίως οφείλεται στα πολλά έργα «γέφυρες» που βρίσκει ο ένας δήμαρχος από τον άλλον, τα οποία λιμνάζουν και επομένως δεν απορροφώνται τα ποσά. Ίσως χρειάζεται να γίνει ένα «ξεσκαρτάρισμα» των έργων και προπάντων να προταχθούν μεγάλα έργα και όχι «εργάκια – ρουσφέτια». Επιπλέον υπάρχει σίγουρα θέμα οργάνωσης γιατί όχι και ανικανότητας.