Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά το έργο της ΔΕΗ στην Καρδιά για την κατασκευή του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με καύση κυρίως φυσικού αερίου.
Το έργο θα λειτουργήσει το 2026 και μόλις έλαβε «πράσινο φως» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την αναγκαία τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων καθώς η εγκατεστημένη ισχύς θα περιοριστεί στα 76,262 MW (από 105,34 MW) ενώ η θερμική ισχύς του θα αυξηθεί οριακά από 65 MWth σε τουλάχιστον 66,3 ΜWth.
Στόχος της ΔΕΗ είναι η διασφάλιση της κάλυψης των αναγκών τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία λαμβάνοντας υπ’ όψιν και μελλοντικές επεκτάσεις του συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από τις δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης.
Συνολικά το έργο θα έχει ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 542,200 GWh και θερμικής ενέργειας 339,200 GWh.
Ταυτόχρονα, το έργο σχεδιάστηκε με στόχο τη διασφάλιση του χαμηλότερου κόστους παραγωγής θερμικής ενέργειας έναντι οποιασδήποτε εναλλακτικής τεχνολογίας ή επένδυσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης.
Το έργο, που προβλέπεται να εγκατασταθεί εντός του οικοπέδου του πρώην Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Καρδιάς, αποτελεί εξολοκλήρου επένδυση του ομίλου, ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ και αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που ανέλαβε να υλοποιήσει η ΔΕΗ, συνυπογράφοντας το μνημόνιο κατανόησης και στρατηγικής συνεργασίας (MoU) με τη Συντονιστική Επιτροπή Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου, καθώς και με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Λειτουργία και με μείγμα υδρογόνου
Η κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ, αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδίου κατασκευής νέων μέσων παραγωγής θερμικής ενέργειας τα οποία προβλέπεται να αναπτυχθούν στον πρώην ΑΗΣ Καρδιάς. Η υλοποίηση του έργου προβλέπει την εγκατάσταση 17 ηλεκτροπαραγωγών ζευγών με καύσιμο φυσικό αέριο, έκαστο ηλεκτρικής ισχύος 4,5 MW, τα οποία μάλιστα θα μπορούν να λειτουργούν και με μείγμα φυσικού αερίου και υδρογόνου χωρίς να επηρεαστεί ο βαθμός απόδοσής τους.
Επίσης, θα περιλαμβάνει ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος εκτάκτου ανάγκης 1.400 KVAΗ, δύο βοηθητικούς λέβητες ισχύος 0,814 MWth παραγωγής ζεστού νερού, εκ των οποίων ο ένας σε εφεδρεία κλπ. Ο σταθμός έχει σχεδιαστεί ώστε να καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις για χαρακτηρισμό της ως «πλήρως συμπαραγωγικής» εξασφαλίζοντας ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%.
Η έκταση του ΑΗΣ Καρδιάς και κατ’ επέκταση του ΣΗΘΥΑ βρίσκεται εκτός ορίων οικισμών και εντός της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Κοζάνης (ΖΑΠ Κοζάνης). Στην ΖΑΠ Κοζάνης τα λιγνιτικά πεδία και οι Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ χαρακτηρίζονται ως Πυρήνες και ειδικά για τον Πυρήνα Απολιγνιτοποίησης Πτολεμαΐδας» της ΖΑΠ Κοζάνης έχει συνταχθεί και Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) στην περιοχή επέμβασης για παραγωγικές δραστηριότητες υψηλής όχλησης, εντός της οποίας βρίσκεται και ο χώρος για την εγκατάσταση του σταθμού ΣΗΘΥΑ στην Καρδιά.
Hub καινοτομίας
Είναι αξιοσημείωτο ότι, το σχέδιο της ΔΕΗ είναι η μετατροπή της Καρδιάς σε ένα hub καινοτομίας. Οι παλαιές γεννήτριες των Μονάδων «Καρδιά ΙΙΙ» και «Καρδιά IV» του ΑΗΣ θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές και θα συμβάλλουν σημαντικά στη σταθεροποίηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης. Οι πυκνωτές θα παρέχουν υπηρεσίες στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, καθιστώντας δυνατή τη ρύθμιση της τάσης και της συχνότητας του συστήματος και συμβάλλοντας στην ασφάλεια και ευστάθεια των εθνικών δικτύων υπερυψηλής τάσης.
Για την αμοιβή αυτών των υπηρεσιών, προβλέπεται η δημιουργία ενός καθεστώτος αποζημίωσης, πιθανώς μέσω διαγωνισμού.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι σύγχρονοι πυκνωτές που θα μετατρέψουν τον ΑΗΣ Καρδιάς σε έναν πρωτοποριακό ενεργειακό κόμβο. Στο Ορυχείο Καρδιάς η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει μία από της μονάδες αντλησιοταμίευσης που σχεδιάζει οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ωρίμανσης και ξεπερνούν σε ισχύ συνολικά το 1,5 GW (γιγαβάτ).
Το έργο στην Καρδιά, ισχύος 320 MW (μεγαβάτ), για οκτώ ώρες αποθήκευσης ενέργειας προϋπολογισμού 430 εκατ. ευρώ, θα εγκατασταθεί πίσω από τους πύργους ψύξης του παλιού λιγνιτικού σταθμού, με την κατασκευή του να προσδιορίζεται στις αρχές του 2027.
Πηγή: worldenergynews.gr