Τη λογική της όσον αφορά την εγγύηση που ζητά από τους καταναλωτές αναλύει η ΔΕΗ σε έγγραφό της προς απάντηση στον βουλευτή Ν. Νικολόπουλο.
Πιο αναλυτικά, η επιχείρηση αναφέρει ότι προχώρησε σε αναπροσαρμογή του ελάχιστου ποσού εγγύησης στις νέες συμβάσεις προμήθειας λόγω των αυξημένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ κτλ) στους λογαριασμούς. Επιπλέον σημειώνει ότι δικαιούται να ζητά πολλαπλάσιο ποσό εγγύησης για την περίπτωση πελατών που είναι κακοπληρωτές και ως εκ τούτου παρουσιάζουν αυξημένο ρίσκο.
Η ΔΕΗ προσθέτει ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο, παραδοσιακά επιδιώκει η εγγύηση να είναι ύψους όσο η αξία του ρεύματος σε δύο λογαριασμούς, ήτοι 130 ευρώ, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι αυτό δεν επαρκεί και υπολείπεται σημαντικά από τους μέσους λογαριασμούς όπως αυτοί διαμορφώνονται στην πραγματικότητα.
Όπως είναι φυσικό, σε περίπτωση ανείσπρακτων οφειλών, το ποσό της εγγύησης καταλήγει στη ΔΕΗ για να “βγάλει τα σπασμένα” ή έστω ένα μέρος αυτών. Στη συνέχεια ο πελάτης μεταφέρεται στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, δηλαδή … στην ίδια τη ΔΕΗ, όπου και συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται.
Με βάση τα παραπάνω, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι στόχος της είναι η συγκράτηση των ληξιπρόθεσμων που, όπως γνωρίζουμε, έχουν γίνει η μεγάλη πληγή τα τελευταία χρόνια. Τέλος, η επιχείρηση σημειώνει ότι έχει παγώσει την αναπροσαρμογή των εγγυήσεων των υπαρχουσών συμβάσεων, αλλά εφαρμόζει ένα σχέδιο αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού της εγγύησης στις νέες συμβάσεις, καθώς και την εφαρμογή κριτηρίων εκπτώσεων. Επίσης, η ΔΕΗ δεν ζητά προκαταβολή σε περίπτωση σύναψης πάγιας τραπεζικής εντολής με χρέωση πιστωτικής κάρτας.
Πηγή: energypress.gr