του Σωτήρη Κάππα
Η νέα κυβέρνηση θέλει να πουλήσει ποσοστό του ΔΕΔΗΕ για να στηρίξει τα άδεια ταμεία της μητρικής εταιρείας αλλά και το περίφημο και ακριβό σχέδιο εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ήδη μελετούσαν οι προκάτοχοί της. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όμως, άφωνοι έως πρόσφατα, δηλώνουν τώρα έκπληκτοι
Δεν πρόλαβε να ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση και χαμηλή τάση, και άρχισαν οι αγωνιστικές ανακοινώσεις. Μέχρι και το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ η οποία είχε κάνει γαργάρα το σχέδιο πλήρους διάλυσης της ΔΕΗ το οποίο προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση (πώληση λιγνιτικών μονάδων, μείωση μεριδίου στη λιανική κάτω από 50%, κ.λπ.), βγήκε στο κλαρί!
Η πώληση ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ δεν γίνεται, όμως, μόνο για εισπρακτικούς λόγους, δηλαδή για να ενισχυθούν τα άδεια ταμεία της ΔΕΗ, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου διάσωσης που προωθεί η κυβέρνηση. Γίνεται και για κάποιον άλλο, σοβαρότερο, λόγο. Γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ χρειάζεται κεφάλαια άνω του ενός δισ. ευρώ ώστε να προχωρήσει το περίφημο σχέδιο εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με τους νέους μετρητές, που θα αντικαταστήσουν τα παμπάλαια «ρολόγια» με τα οποία μετράμε σήμερα την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ θα μπορεί να προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες στην πελατεία της. Επιπλέον θα μπορεί να ασκήσει περισσότερο ενεργητική πολιτική απέναντι στους κακοπληρωτές. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με τις οποίες περίπου 60.000 πελάτες της ΔΕΗ, που δεν είναι φτωχοί, είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οφείλουν 800 εκατομμύρια ευρώ!
Οι «έξυπνοι μετρητές» θα δώσουν τη δυνατότητα στην επιχείρηση να επιβάλλει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές την προπληρωμή της κατανάλωσης ηλεκτρικού του επόμενου μήνα! Ναι, κατά το πρότυπο της καρτοκινητής τηλεφωνίας, ο πελάτης θα προπληρώνει για την κατανάλωση. Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι πρωτόγνωρο. Εφαρμόζεται και σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Βρετανία, στην οποία πλήθος «έξυπνων μετρητών» έχει εγκατασταθεί σε καταναλωτές που προπληρώνουν. Αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν υπό διάλυση θα μπορούσε να εγκαταστήσει πριν την έλευση ιδιώτη επενδυτή, κατά προτεραιότητα τους «έξυπνους μετρητές» που έχει ήδη παραλάβει, στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Το σχέδιο αναζήτησης ιδιωτικών κεφαλαίων ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών», που απαιτεί κεφάλαια άνω του ενός δισ. ευρώ, δεν είναι ιδέα της σημερινής κυβέρνησης. Προ μηνών είχε υποβληθεί αντίστοιχο σχέδιο στη διοίκηση της ΔΕΗ από τον επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Στέφανο Οκταποδά. Έτσι θεωρούσαν στον ΔΕΔΔΗΕ πως θα προχωρήσει η εγκατάσταση των «έξυπνων μετρητών», όπως είχε συμφωνήσει η χώρα μας με τους δανειστές. Μάλιστα υπήρχε και δέσμευση για να παρουσιάσουμε από πέρυσι συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Εδώ και περίπου δέκα χρόνια ανακοινώνονται από απανωτές διοικήσεις του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ διαγωνισμοί προμήθειας και εγκατάστασης «έξυπνων μετρητών» που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Γι’ αυτό και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιχειρεί να βρει ένα άλλο μοντέλο, σε συνεργασία με τον μελλοντικό ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή του ΔΕΔΔΗΕ, για την υλοποίηση του έργου.
Δεν είναι εύκολη άσκηση, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς ανακύπτουν διάφορα θέματα, όπως το ποιος θα επιβαρυνθεί με το κόστος του «έξυπνου μετρητή». Στην Γερμανία, ο ρυθμιστής της αγοράς ενέργειας, αποφάσισε πως το κόστος θα βαρύνει τους παρόχους οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν «έξυπνους μετρητές» μόνο στους μεγάλους πελάτες. Για ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς προβλέπεται, επίσης, πως η μετάβαση θα γίνει σταδιακά την επόμενη 10ετία. Στην Ελλάδα, όμως, δηλώνουμε έκπληκτοι (με πρώτη τη ΓΕΝΟΠ και την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης) για το αυτονόητο!
Πηγή: Protagon.gr